Jumaat, 10 April 2015

Geopolitik, Kedaulatan dan POTALaluan perdagangan - Selat Melaka - penting buat LNG (Liquified Natural Gas) yang merupakan sumber tenaga utama ekonomi Asia Timur. Ancaman pengganas dan geopolitik adalah lumrah. Sumber gambar asal: EIA


oleh Wan Fayhsal

1. Saya menyambut baik RUU Pencegahan Keganasan (The Prevention of Terrorism Act -POTA) yang dibahaskan dan diluluskan dalam Parlimen semalam.

2. Dalam keadaan Malaysia tersepit di tengah-tengah kancah pengepungan (containment) Tanah Besar China oleh Amerika Syarikat dan sekutunya, ancaman keganasan tulen atau jadi-jadian (artificial) boleh berlaku dengan mudah.

3. Malaysia berada dalam ruang pengaruh Paksi AS (US Pivot).

4. Ancaman Globalisasi NATO di rantau ini boleh mencetus api keganasan samada berbentuk tulen atau jadi-jadian.

5. Selat Melaka - laluan laut perhubungan (Sea Lane of Communication - SLOC) terpenting Asia Timur dan bakal dijadikan Laluan Sutera Maritim (Maritime Silk Road) China - adalah "chokepoint" yang masih tidak dicabul mana-mana doktrin keselamatan seperti Selat Hormuz dengan Doktrin Carter. Ini bakal berubah kalau mana berlaku peningkatan tekanan (escalation) dan perubahan bentuk pertahanan (defense posture).

6. Dalam keadaan sebegini, Malaysia berpotensi jadi seperti Ukraine sebagai sebuah negara pembentengan (buffer state) sebelum peperangan besar-besaran antara kuasa besar dunia.

7. Malaysia juga bakal terdedah dengan ancaman peperangan tidak sekata (asymmetrical warfare) yang datang dalam bentuk Lebanonization (diambil daripada pengalaman pahit krisis keagamaan di Lubnan) yang dicucuh bara perkauman dan agama.

8. Ketika sesi pertemuan dengan DS Zahid Hamidi dan Majlis Perundingan Melayu (MPM) saya secara peribadi telah menyampaikan beberapa pemerhatian ringkas ini khusus berhubung ancaman gerakan destabilisasi melalui saluran demokrasi seperti Revolusi Warna (Colour Revolution).

9. Saya juga telah menulis tahun lalu dalam NST berhubung persediaan negara dalam 3S - Safety, Security dan Sovereignty:http://dev.nst.com.my/node/6583?m=1

10. Saya telah menghurai secara ringkas dalam beberapa siri ceramah dan wawancara akan senario ini dan hubungannya dengan politik domestik dan geopolitik serantau:

(a) MH17 and Geopolitics of Malaysia: http://youtu.be/CyafHP29_U0

(b) Cabaran Geopolitik ke atas Institusi Kesultanan Melayu abad ke-21:http://youtu.be/kC0f0wub2gc

(c) "Malaysia 2015": Cabaran Geopolitik Serantau dan Kedaulatan Negara:
http://youtu.be/tx3xsmfLC0M


Tiada ulasan: