Ahad, 26 April 2015

Berdialog Dengan Gereja


Manuskrip Masʾalah fī al-Kanāʾis karangan Ibn Taimiyyah

Salam semua. Saja nak berkongsi lagi tentang apa yang tersirat di Taman Medan. Saya teringat warisan khazanah keilmuan kita (terima kasih para guru di CASIS kerana bimbing saya dengan turāth Islāmī) berhubung persoalan mengawal selia (regulate) pembinaan gereja dalam wilayah kekuasaan kaum Muslimin.

Tajuk di atas itu bukan pinjam tajuk buku YB Dr Mujahid Yusuf Rawa. Sebenarnya tajuk dekat atas itu adalah "free translation" ke atas tajuk risalah ringkas Shaykh al-Islām al-Ḥanābilah Ibn Taimiyyah bertajuk "Maṣʾalah fī al-Kanāʾis" (Questions pertaining to the Churches) yang berkisar tentang persoalan yang menjadi tanda tanya penguasa Mamluk di Mesir berkenaan gereja-gereja lama dan yang baru ingin dibina oleh kristian Qibti (Coptics). 

Mereka dulu tak macam sekarang sebagai citizen (muwāṭin) sebaliknya mereka adalah denizen atau lebih tepat ahl al-dhimmah (the protected ones). 

Ibn Taimiyyah ada jelaskan dalam muqaddimah risalah tersebut:
"Jikalau pembukaan gereja-gereja lama itu menimbulkan ketidak senangan dalam hati (taghayyur al-qulūb) kaum Muslimin seluruhnya yang akan menimbulkan perbalahan (ḥuṣūl al-fitnah wa'l-firqah) antara mereka (sesama Muslim dan Kristian); juga ketidak senangan di antara ulama', orang Ṣalīḥ dan para tentera dan penguasa (ʿumūm'l-Jund al-Muslimīn wa'l-wulāt al-ʾumūr) kerana ianya menzahirkan tanda-tanda keagamaan yang bermaksud kekufuran (li-ajli iẓhār shaʿāʾir al-kufr) dan kalau mana mereka menzahirkan kebanggaan dan kegembiraan (ʿizzihim wa farḥihim) yang mana jikalau semua ini akhirnya menjadikan mereka [kaum Muslimin] itu menyatakan dukacita mereka kepada Allah kerana golongan yang bertanggungjawab mengizinkan dan membantu kepada [pembukaan gereja itu], maka adakah sesiapa wajib memberi nasihat kepada penguasa untuk menyelia masalah ini? Apakah cara yang terbaik?" 
Kemudian hujjah pertama Ibn Taimiyyah ialah: 
"al-radd ʿalā daʿwā an al-Muslimīn ẓalimūhum bi-ighlāq kanāʾisihim
(Bangkangan ke atas golongan yang mendakwa kaum Muslimin telah menzalimi kaum Kristian kerana menutup gereja mereka).
Ringkasnya keseluruhan risalah itu ialah satu sokongan ilmiah dan moral oleh Ibn Taimiyyah ke atas penguasa Mamluk untuk mengawal selia dan menghadkan pembukaan gereja-gereja baru di Mesir khususnya di kawasan di mana kaum Muslimin tidak selesa dengannya. 

See? penduduk Taman Medan bukanlah kumpulan pertama yang timbulkan rasa sebegini. Nun dah banyak kali dah hatta di tempat asal Kristian Ortodoks Mesir itu pun kaum Muslimin dah berhadapan dengannya. 

Sudah tentu konteks tak sama tapi SEMANGAT itu tetap kekal: ʿIzzah al-Islām yaʿlū wa lā yuʿlā ʿalayhi

Ini bukan bermakna kita perlu menzalimi golongan Kristian cuma kita kena mengurus keperluan gereja mereka mengikut dasar dan lunas Shariʿah bukan seperti HESI yang YB Elizabeth Wong cakap itu. 

P/S: Boleh tak rakan-rakan PAS, ISMA, HALUAN, IKRAM tolong sampaikan kepada Dato' Menteri Besar YB Azmin Ali, Sister Wardina dan yang sefikrah dengannya? Mari sama-sama kita belajar sejarah tashrīʿ al-Islām 
smile emoticon

Tiada ulasan: