Selasa, 21 Jun 2011

Rihla Osmanlı İmparatorluğu


Salaam, 

Tinggal lebih kurang 24 jam sebelum saya berangkat ke bumi bersejarah tanah tumpah Osmanlı İmparatorluğu (Khilafah Uthmaniyyah). Jemputan yang agak mengejut kira-kira 2 minggu lepas oleh rakan-rakan Turki (biarpun sebenarnya entah kali ke berapa dijemput oleh mereka) untuk mengikuti rombongan "istimewa" ke tanah air mereka akhirnya saya sambut jua. Lebih mengejutkan, guru İslam Felsefesi saya, Dr. Adi Setia juga ingin turut serta walaupun baru diberitahu lebih kurang seminggu yang lalu.

Ianya "istimewa" kerana rihlah ini bukan saja ingin mengunjungi warisan sejarah Osmanlı tetapi turut sama meninjau para pewaris mereka yang bekerja keras dalam meneruskan risalah da'wah Bediüzzaman Said Nursî, antara gerakan Nurcu yang paling berjaya iaitu Hizmet Fethullah Gülen.

Oleh yang demikian sudah tentu rihlah ini tidak semata "makan angin" kerana persiapan ruhaniyyah, jasmaniyyah dan 'aqliyyah perlu dilakukan oleh kami semua dalam usaha memahami sebanyak mungkin latar sejarah Khilafah Osmanlı, gerakan Nurcu dan Hizmet Gülen agar perjalanan kami di sana kelak bakal memperolehi rahmat ilmu dan pengalaman berharga akan mawdu' tersebut.

Pada awalnya saya bersemangat membaca buku karangan John Freely - Istanbul: The Imperial City tetapi setelah membaca berbab-bab buku tersebut saya berasa agak "loya" kerana terlampau banyak fakta yang berat sebelah akan sejarah Osmanlı (disebut Osman-le). Untuk membalas kekecewaan yang terbuku maka pada hari ini saya tetap laburkan kira-kira RM200 untuk membeli dua buah buku yang saya kira dapat membantu saya lebih bersedia untuk berhadapan dengan hakikat sebenar warisan sejarah Osmanlı di Istanbul kelak. Dua buah buku tersebut ialah A Brief History of the Late Ottoman Empire (2008 - baca resensinya disini, sini dan sini) oleh Prof. M. Şükrü Hanioğlu dan Sinan oleh Prof. J.M. Rogers.

Selama hari ini saya agak memandang sepi buku yang dikarang oleh Prof. Hanioğlu itu di Kinokuniya, tetapi hari ini setelah membelek hampir setengah jam saya yakin dan pasti buku itu adalah salah satu permata baru untuk saya miliki dalam usaha memahami dinamika perubahan yang berlaku di hujung usia Khilafah Osmanlı. Ini kerana Prof. Hanioğlu merujuk banyak sumber primer dalam bahasa Osmanlı dan Turki - seterusnya membolehkan beliau mentafsir dan menganalisa persoalan sejarah penghujung Khilafah Osmanlı dari dalam berbanding John Freely yang sarat dengan semangat Romantisisme dan Orientalisme tadi. 

Buku Prof. Hanioğlu itu pada hemat saya mampu melengkapi analisis mapan buku Prof. David Fromkin, A Peace to End All Peace: The Fall of the Ottoman Empire and the Creation of the Modern Middle East (1989 - baca resensinya disini) yang banyak mentafsir dan mengupas saat-saat akhir Khilafah Osmanlı dari luar melalui kajian rekod rasmi British yang telah di buka kepada pengetahuan umum (declassified) akan perancangan mereka merangka latar geopolitik yang kita kenali kini sebagai "Timur Tengah" (Middle East).

Tidak lupa juga buku Prof. Halil Inalcik, The Ottoman Empire: The Classical Age 1300 - 1600 yang sememangnya bersifat autoritatif disamping terjemahan Prof. Leon Carl Brown akan adikarya "Ibn Khaldun abad ke-19" - Khayr al-Din al-Tunisi - bertajuk Aqwam al-Masalik  li Ma'rifat Ahwal al-Mamalik ( The Surest Path to Knowledge Concerning the Conditions of Countries)  yang banyak membetangkan cadangan tanzimat yang lebih intim dengan semangat shari'ah Islamiyyah. Beliau juga merupakan seorang 'amir yang disegani (pernah menjawat banyak jawatan penting dalam Khilafah Osmanlı antaranya sebagai wazir kepada Sultan  Abdülhamid II).

Sudah tentu buku tentang arkitek Agung Osmanlı, Mimar Sinan adalah bacaan wajib sebelum menjenguk hasil binaan beliau yang agung tersebut di Istanbul, Bursa dan Edirne.

Tidak lupa juga karya Prof. Helen Rose Ebaugh, The Gülen Movement: A Sociological Analysis of a Civic Movement Rooted in Moderate Islam (2009 - tonton video temubual beliau disini) yang perlu ditinjau sebanyak mungkin.

Masih banyak lagi yang perlu dibaca. Semoga Allah SWT memberkati rihlah kami dengan ilmu dan pengalaman yang bermanfaat untuk diri dan ummah. Doakan perjalanan pergi dan pulang kami.

Wallahua'lam.