Khamis, 29 Julai 2010

Isu ESQ: Siapa yang betul?

oleh: Md Asham Ahmad

Laporan akhbar  Sinar Harian bertarikh 8 Jun 2009 memetik kenyataan Mufti Perak, TanSri Harussani Zakaria bahawa kursus ESQ 165 tidak bercanggah dengan ajaran Islam dan boleh diteruskan dalam usaha membentuk modal insan demi pembangunan negara. Kira-kira setahun kemudian (10 Jun 2010) Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Hj. Wan Zahidi Wan The mengeluarkan fatwa bahawa “ajaran, pegangan dan fahaman yang dibawa oleh ESQ Leadership Training anjuran Ary Ginanjar Agustian dan apa-apa ajaran yang seumpama dengnnya adalah menyeleweng daripada ajaran Islam kerana mengandungi ajaran-ajaran yang boleh merosakkan akidah dan syariah Islam.”

Pastinya masyarakat umum akan tertanya-tanya: siapa yang betul? Mufti WP atau Mufti Perak?

Mereka bertanya kerana mereka mahu mengikut pandangan yang betul, dan mereka percaya tidak semua pandangan itu betul. Ini adalah sikap yang waras dan wajar. Orang yang tidak tahu mesti bertanya kepada orang yang tahu. Inilah ajaran Islam. Namun apabila dua pihak yang pada pandangan orang awam pastinya cukup berwibawa untuk memberikan pandangan yang betul untuk diikuti oleh masyarakat mengeluarkan pandangan yang saling bertentangan pastilah mereka terkeliru. Sekarang siapa yang lebih betul? Dan siapa pula akan menentukan siapa yang lebih betul itu? 

Pada zaman di mana masyarakat begitu terdedah kepada berbagai-bagai sumber maklumat dan pendapat keadaan ini amatlah menyulitkan. Zaman ini tidak mengiktiraf perbezaan antara ‘ilmu’ dan ‘pendapat’. Apa yang dikatakan ‘benar’ atau ‘salah’, ‘baik’ atau ‘buruk’ hanyalah pendapat-pendapat peribadi yang bernisbah (relatif) kepada masa, tempat, kepentingan bangsa dan masyarakat tertentu. Inilah akidah semasa. Golongan yang berpegang kepada akidah ini akan cepat menunjukkan perbezaan pandangan mufti di atas sebagai bukti kebenaran akidah mereka, dan mereka akan menegaskan bahawa agama juga tertakluk kepada akidah berkenaan.

Cara berfikir yang sedemikian sudah menjadi berleluasa kerana yang menjadi pusat penyebarannya tidak lain dari universiti-universiti sendiri. Para pelajar diajar bahawa perbezaan pendapat adalah suatu ‘hak’, setiap orang berhak mengemukakan pandangan yang berbeza dari pandangan orang lain kerana setiap pandangan itu adalah subjektif dan relatif. Sikap sedemikian dipercayai akan menggalakkan percambahan ‘ilmu’, sejajar dengan akidah bahawa ‘ilmu itu tidak lain dari pendapat peribadi’. Dalam kerangka pemikiran sedemikian ‘keraguan’ dianjurkan dan ‘keyakinan’ dimomokkan. 

Apabila kita berbicara tentang masyarakat yang berpendidikan tinggi pada hari ini kita sebenarnya merujuk kepada masyarakat yang tiada memiliki keyakinan melainkan terhadap perkara-perkara yang mereka boleh lihat dan sentuh. Amalan-amalan agama, walaupun tidak ditinggalkan, tidaklah memberikan sebarang makna kerana ia hanyalah dilakukan secara ikut-ikutan. Semuanya menunggu masa untuk ditinggalkan sedikit demi sedikit bergantung kepada kepentingan-kepentingan yang boleh dilihat dan disentuh.  

Fatwa di atas dikeluarkan tatkala program ESQ mendapat sambutan yang amat luarbiasa dari masyarakat. Tentunya terdapat sesuatu yang dianggap istimewa hinggakan para pesertanya sanggup membelanjakan ribuan ringgit untuk mengikuti program yang memakan masa hanya tiga hari itu. Maklumbalas dari para peserta seperti yang dapat diikuti di internet menunjukkan keterujaan yang tinggi terhadap kesan yang dirasai mereka. Di kalangan mereka ialah tokoh-tokoh masyarakat yang terkenal yang terdiri dari para pemimpin agama, politik, korporat bahkan juga ahli akademik. Setelah mengikuti program ini sendiri mereka bukan sahaja memperakui kebaikannya bahkan turut galak menganjurkannya kepada masyarakat. Bagi orang awam nama-nama mereka yang terlibat ini sudah cukup untuk meyakinkan mereka tentang kebaikannya. Direktor Jeneral Departmen Agama Republik Indonesia, Profesor Dr. Nasarudin, seorang pendokong ESQ menegaskan bahawa berdosa bagi sesiapa yang cuba menghalang sesuatu yang baik seperti itu. Fatwa di atas, walaubagaimanapun, menyatakan sebaliknya. 

Cabaran terbesar Mufti WP ialah meyakinkan masyarakat terhadap kesahihan fatwanya. Mampukah sepuluh alasan yang diberikan itu meyakinkan orang-orang yang mendakwa merasai sendiri ‘kesan’ ESQ terhadap diri mereka? Bolehkah hujah ilmiah mengatasi hujah penganut faham pragmatisme yang percaya bahawa yang benar dan baik itu ialah yang berkesan? Para penyokong ESQ mendakwa program berkenaan memberikan mereka kesedaran yang amat ketara sehinggakan yang sebelum ini mencuaikan sembahyang kini taat mengerjakannya, yang tidak bertudung kini bertudung, yang tidak mengendahkan dosa pahala kini sudah insaf.

Dalam keadaan kekeliruan dan hawa nafsu yang berleluasa kita perlu lebih daripada fatwa untuk mengubah dan membetulkan masyarakat. Fatwa yang baik yang disertakan dengan hujah-hujah yang kuat sekalipun tidak memberikan apa-apa kesan sekiranya masyarakat secara umumnya tidak memiliki persediaan akliah untuk menerimanya. Masyarakat perlu disediakan melalui pendidikan yang betul tentang asas-asas pemikiran dan perundangan Islam. Jika tidak mereka amat mudah menerima apa-apa sahaja yang dilabelkan ‘Islam’ sama ada oleh golongan yang terkeliru ataupun yang sengaja mahu mengelirukan. 

Keinginan yang kuat untuk kembali kepada agama boleh dilihat sebagai kesempatan dan peluang keemasan oleh golongan yang tidak bertanggungjawab bagi memenuhi agenda-agenda peribadi mereka. Perlu sentiasa diingati bahawa Islam dibina atas landasan ilmu, bukan ketaksuban melulu kepada individu atau puak. Kita diingatkan oleh baginda Rasulullah s.a.w.  agar menuntut ilmu itu dari ahli-ahlinya yang adil pada setiap zaman. Merekalah ulama pewaris nabi yang memelihara agama dari penyelewengan tiga golongan manusia. Yang pertama adalah golongan pelampau yang ‘meminda’ makna nas. Yang kedua adalah golongan pemalsu yang ‘menokok-tambah’. Yang ketiga adalah golongan jahil yang ‘menta’wilkan’ nas sesuka hati. Setiap golongan ini pada dasarnya masih merujuk kepada nas-nas al-Qur’an dan Hadith akan tetapi maknanya telah diselewengkan. Pada hari ini semua itu lebih mudah dilakukan. Dengan bantuan teknik audio-video yang terkini ayat-ayat al-Qur’an dan hadith dipersembahkan dengan cara yang membangkitkan emosi. Dalam keadaan sedemikian tiada lagi kewarasan, dan apa sahaja maksud yang dianjurkan mudah sahaja diterima oleh si jahil.

Md Asham Ahmad ialah graduan M.A ISTAC versi kepimpinan Prof. Syed Muhammad Naquib Al-Attas.

7 ulasan:

tetsu 86 berkata...

pd pandangan saya, large group awareness training (LGAT) spt ini ada keburukannya. pernahkah saudara lihat secara mendalam tingkah laku individu hasil dr training ini? salah seorang sahabat saya ada menyertai program ini, namun hasilnya tdklah begitu memuaskan. beliau suka menganggap dirinya sahajalah yg paling betul. pandangan org lain ditolak bulat2 dan byk menghabiskan masa dgn ahli kumpulan mereka dan mendahulukan mereka.

saya juga ada mengkaji serba sedikit tentang program spt ini, cthnya asiaworks dan lifespring. utk pengetahuan tuan, lifespring adalah sebuah program seumpama esq dan merupakan yg terawal. ia blh dikatakan sbg puca program seumpama ini. tuan blh membaca artikel berkenaan lifespring di internet dimana program ini telah diharamkan di amerika kerana mengakibatkan tekanan mental dan bunuh diri.

kesimpulannya, pada pendapat saya program lgat ini merupakan agenda bisnes semata kerana yuran penyertaannya amatlah mahal berbanding dgn program motivasi yg lain. ia byk digunakan oleh company2 besar utk memotivasi (brainwash) pekerja2 mereka supaya mereka lebih rajin bekerja dan memberi keuntungan yg lebih kepada company. maka ia hanyalah duniawi dan materialism semata2.

wAllahualam....

tetsu 86 berkata...

http://www.muftiwp.gov.my/pmwp/profail_jabatan_files/fatwa_esq.pdf

berdasarkan akta pd link terebut, ia mmg patut diharamkan krn ia blh menyebabkan akidah terpesong

C.I.A berkata...

Pertama sekali,saya melihat ini sebagai khilaf antara ulama'.

Walau bagaimanapun,kajian Majlis Fatwa Kebangsaan mengesahkan kajian Mufti WP yang menyatakan terdapat keraguan dalam beberapa hal melibatkan ESQ.

Apa pun,saya ingin melihat adanya diskusi ilmiah antara pihak ESQ dengan pihak mufti WP,agar yang kusut dapat dileraikan,yang salah dapat dibetulkan.

Hamba Allah berkata...

jemput ziarah ye semua sahabat2ku ke http://www.esqway165.com/wp-content/uploads/sumbangan-hadith-nabawi-dalampemantapan-pembangunan-modal-insan.pdf

Unknown berkata...

Berikut ialah beberapa kajian dan bahan bukti yang akan memberi kita faham dengan jelas tentang gerakan senyap Kaum Muda dan Wahabbi Salafi yang sedang mengancam aqidah umat islam di negara ini.

SILA KLIK http://www.docstoc.com
UNTUK CARIAN TAJUK-TAJUK BERIKUT
• Bangsa Melayu Mengikut Ulama Ahlu Sunnah Wal Jamaah
• Tok Ayah Zid Kedai Lalat
• Kuasa Tiang Kepada Cita-Cita
• 40 Mutiara Hikmat Serambi Mekah
• Jaringan Wahabbi Sdn Bhd
• Jom Kenali Dr Maza & Co
• Ahlul Bait Yang Dicerca

SILA KLIK http://www.4shared.com
UNTUK CARIAN TAJUK-TAJUK BERIKUT
• Rasulullah Budak Kampung
• Maulid Tandingi Krismas
• Sifat 20 Tidak Wajib (Nik Aziz)
• Wahabbi Adalah ASWJ (Hadi Awang – Part 1)
• Wahabbi Adalah ASWJ (Hadi Awang – Part 2)
• Asma’ Wa Sifat (Hadi Awang)
• Sifat 20 – Dr Mohd Asri al-Wahabbi
• Sifat 20 – Rasul Dahri al-Wahabbi
• Sifat 20 – Fathul Bari al-Wahabbi

Taklif pengkaji telah pun selesai, maka terserahlah kepada budi bicara pembaca sekalian untuk menerima ataupun sebaliknya. Bagi mereka yang mendapat hidayah, maka bertindaklah mengikut kadar upaya tangan (kuasa/undi), lidah (dakwah/hebahan) atau hati (doa) bagi mempertahankan aqidah hakiki Ahlu Sunnah Wal Jamaah yang bersendikan mazhab tauhid Imam Abu Hasan Ali bin Ismail al-Asy'ari ra dan Imam Abu Mansur al-Maturidi ra; mazhab feqah Imam Abu Hanifah ra, Imam Malik bin Anas ra, Imam Muhammad as-Syafie ra atau Imam Ahmad bin Hanbal ra; mazhab tasauf Imam Ghazali qsa dan Imam Junaid al-Baghdadi qsa.


FAKEH KHALIFAH SAKA

Desert Rose berkata...

Dan mungkin saja Mufti Wilayah juga terkhilaf dalam fatwanya. Adilkah menilai sesuatu hanya dgn menjadi"orang luar" spt yg berbahagia mufti Wilayah? Saya lebih suka cara Ustaz Zaharuddin yg mengikuti training ESQ sebelum beliau mengutarakan pendapat beliau daripada menghukum tanpa mengenal. Majlis Shariah ESQ juga terdiri daripada mantan2 mufti dan bekas ketua pengarah JAKIM. Jadi sebelum menjatuhkan hukuman, perlu diperhalusi dahulu.Jika begitu mudah ianya dilabel sesat maka adakah kita juga menghukum para Mufti itu sesat kerana mereka mengatakan sebaliknya? Dakwah itu tanggungjawab semua Muslim, so sekiranya kita boleh buat yang lebih baik bg menjamin kita semua mendapat pencerahan utk mencari Allah, dapat menyelesaikan semua permasalahan masyarakat Islam hari ini, dapat mengubah generasi muda daripada menngidolakan Justin Timberlake kepada cinta dan kasih kpd Rasululullahm dan dapat mengubah sempadan iman kita semua drpd cinta dunia kepada cinta akhirat dgn cara yg lebih baik daripada mereka, silakan. Tapi masalahnya kita hanya pandai menghukum dan mencerca.

wardatul asrar berkata...

to desert rose:

mufti wilayah tidak sewenangnya menjatuhkan hukum. lebih2 lagi dalam hal yang umum tahu, ramai penyokongnya. namun demi menyelamatkan aqidah umat, beliau sanggup. tahukan saudari bahawa mufti WP adalah satu2nya mufti yg mengkaji secara mendalam tentang ESQ? beliau sediri membuka & membaca buku2 'perjuangan ESQ', mendasari latar belakang Ary ginanjar tentang tahap pendidikan dan sebagainya sehingga sewaktu ijtima' mufti2 seluruh negara membentangkan masalah aqidah dlm program ESQ, tiada yg lain mampu bersuara termasuk Ust Harussaini.

panel syariah itu ilmunya tidak sama dengan ahli 'aqidah. memang benar yg di lantik itu adalah mantan2 mufti namun bila di selidik, mereka sendiri tidak mengkaji apa itu ESQ. malah ada juga panel yg di lantik itu telah uzur lanjut usia. panel hanya sekadar nama atas borang untuk 'meyakinkan' org ramai. secara syariah, mungkin solat lima waktu, pakaian aurah segala di jaga sempurna. tapi aqidah mereka tentang kepercayaan kepada Allah itu bagaimana, penafsiran mereka terhadap ayat quran dan hadith itu yg songsang.

kesinambungan isu ini, ulama' dari Indonesia juga turun ke Malaysia memberi sokongan kerana di Indonesia juga telah di haramkan ESQ.

do correct me if i'm wrong

wallahu'alam