Rabu, 24 Februari 2010

A due recognition to Prof. Al-AttasThe Star, 24 February 2010

‘Allow intellectual development’


KUALA LUMPUR: Leaders who fear intellectuals and stifle intellectual development will eventually cause the nation’s decline, said the Raja Muda of Perak Raja Dr Nazrin Shah.
“Stable governments and advanced nations always choose to associate with intellectuals and provide them with a friendly political environment,” he said at the launch of the book titled Knowledge, Language, Thought and the Civilisation of Islam: Essays in Honor of Syed Muhammad Naquib al-Attas at Universiti Teknologi Malaysia yesterday.

It is a compilation of 22 articles from international scholars on al-Attas’ thoughts on a variety of topics. Published by UTM Press, the hardcover is priced at RM108 while the paperback edition costs RM80.

Raja Nazrin praised al-Attas’ belief that an Islamic approach must first be developed from within and allowed to flourish instead of forcing it upon society.

At the launch: Raja Nazrin going through the book while author Prof Dr Syed Muhammad Naquib al-Attas and his representative, Prof Dr Wan Mohd Nor Wan Wan Daud explain the writings. Looking on (left) is UTM’s Vice Chancellor Datuk Ir. Dr Zain Ujang — Bernama
 
He also commended al-Attas’ politically neutral stance to avoid his thoughts being used to gain political power.

“Syed Naquib defines independence as having different levels, with political independence being the first stage. A higher independence begins with the freedom of the mind to think and act based on one’s principles and a nation’s values.

“He says governments should not be too quick to label scholars as opposition politicians whenever there is a conflict of views between a scholar and the government of the day,” said Raja Nazrin.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------RAJA Dr Nazrin Shah berkenan melihat buku Knowledge, Language, Thought and The Civilization of Islam Essays In Honor of Syed Muhammad Naquib Al-Attas di Kuala Lumpur, semalam. Turut memerhati, Syed Muhammad Naquib (dua dari kanan), Prof Dr Wan Mohd Nor Wan Daud (kanan) dan Muhamad Ridzuan.

 

Berita Harian 24 Februari 2010

'Pemimpin stabil dampingi ilmuwan'


KUALA LUMPUR: Raja Muda Perak, Raja Dr Nazrin Shah, bertitah pimpinan negara yang stabil dan maju sentiasa mendampingi dan bekerjasama dengan ilmuwan serta menyediakan persekitaran politik yang tidak memusuhi kumpulan itu.

Baginda bertitah, kejatuhan sesebuah negara bermula dengan kemunduran disebabkan budaya dan persekitaran politik yang membunuh perkembangan intelek kerana sifat takut serta gentar pimpinan yang sedang berkuasa yang berasa kedudukan mereka mungkin tercabar.

"Pemikiran politik sedemikian amatlah destruktif. Pimpinan yang stabil dan negara maju sentiasa memilih pendirian untuk mendampingi dan bekerjasama dengan ilmuwan. Ini akan membantu membina kekayaan intelek dan khazanah negara," titah baginda
Baginda bertitah demikian selepas melancarkan buku Knowledge, Language, Thought and The Civilization of Islam Essays In Honor of Syed Muhammad Naquib Al-Attas di Universiti Teknologi Malaysia (UTM), di sini, semalam.

Buku setebal 566 halaman itu memuatkan 22 esei daripada 24 sarjana seluruh dunia bertujuan merakamkan pengiktirafan kepada Syed Muhammad Naquib, seorang ilmuwan Malaysia bertaraf dunia. Buku itu berharga RM108 bagi kulit tebal dan RM80 bagi kulit biasa.

Hadir sama, Pro Canselor UTM, Tan Sri Dr Abdullah Ayub dan Datuk Dr Muhamad Ridzuan Muhamad Salleh, Naib Canselor UTM, Prof Datuk Ir Zaini Ujang dan Syed Muhammad Naquib.
Raja Nazrin bertitah, seseorang ilmuwan sebenarnya memiliki kehebatan yang lebih istimewa dan tulen berbanding penghormatan serta pengiktirafan yang diberikan kepada seorang Raja atau Ratu dan seorang Perdana Menteri.
"Pengiktirafan yang diabadikan kepada ilmuwan lebih berkekalan, berpanjangan dan berterusan hingga jauh melangkau pasca hayatnya dan tidak sekadar semasa dia masih bernyawa atau sedang menyandang jawatan tertentu," titah baginda.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Berita Harian 24 Februari 2010

Dampingi bukan musuhi ilmuan: Raja Nazrin

KUALA LUMPUR: Kekayaan intelek negara harus terus ditambah melalui usaha yang memberikan dorongan dan keyakinan kepada ilmuan dan bukannya mewujudkan persekitaran politik yang memusuhi kumpulan itu, titah Raja Muda Perak, Raja Dr Nazrin Shah.

Baginda bertitah, kejatuhan sesebuah negara bermula dengan kemunduran disebabkan budaya dan persekitaran politik yang membunuh perkembangan intelek kerana sifat takut dan gentar pimpinan yang sedang berkuasa yang merasakan kedudukan mereka mungkin tercabar.

"Pemikiran politik sedemikian amatlah destruktif. Pimpinan yang stabil dan negara yang maju sentiasa memilih pendirian untuk mendampingi dan bekerjasama dengan ilmuan," titah baginda pada pelancaran buku "Knowledge, Language, Thought and the Civilisation of Islam: Essays in Honor of Syed Muhammad Naquib Al-Attas" di sini hari ini.
Buku setebal 566 muka surat itu memuatkan 22 esei daripada 24 sarjana seluruh dunia itu dan berharga RM108 bagi kulit tebal dan RM80 bagi kulit biasa.

Raja Dr Nazrin Shah bertitah, usaha memuliakan ilmuan adalah usaha yang amat konstruktif kerana seseorang ilmuan itu memiliki kehebatan yang lebih istimewa dan lebih tulen.

Titah baginda pengiktirafan yang diabadikan kepada ilmuan adalah lebih berkekalan, lebih berpanjangan dan lebih berterusan sehingga melangkah ke pasca hayatnya dan ia tidak sekadar semasa ilmuan itu masih bernyawa atau sedang menyandang jawatan tertentu.
"Berbanding dengan penghormatan seorang Raja ataupun Ratu, seorang Presiden atau seorang Perdana Menteri yang boleh sementara sifatnya, didewakan bagai dewata ketika berada di tampuk kuasa, kemudiannya terhenti dan begitu cepat serta mudah dilupakan setelah muncul pengganti yang baru," titah baginda.

Baginda juga berharap semoga kebijaksanaan pemikiran Prof Syed Muhammad Naquib akan terus berkembang dan disuburkan.

"Beliau telah diangkat oleh Ilahi berada di altar lebih tinggi dalam dunia dan didewasakan, telah juga dianugerahkan daya lihat yang amat tajam dan mata hati yang amat terang," tambah baginda.

Prof Syed Muhammad Naquib pernah menghasilkan 29 penerbitan dalam pelbagai aspek pemikiran dan tamadun Islam, khususnya subjek menyentuh kosmologi, metafizik, falsafah dan bahasa, selain telah menyampaikan lebih 400 syarahan umum di negara Asia, Amerika Syarikat dan Eropah. - Bernama
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Utusan Malaysia 24 Februari 2010

Kemunduran politik punca kejatuhan negara

KUALA LUMPUR 23 Feb. - Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah mengingatkan semua pihak bahawa kejatuhan sesebuah negara bermula dengan kemunduran akibat budaya dan persekitaran politik yang membunuh perkembangan intelek.
Baginda bertitah, perkara negatif itu berpunca daripada perasaan takut dan gentar di kalangan pemimpin yang merasakan kedudukan mereka mungkin tercabar.
Titah baginda, pemikiran sedemikian amat destruktif kerana ilmuwan sepatutnya terus dimuliakan bagi membina kekayaan dan khazanah intelek negara.

"Pimpinan yang stabil dan negara yang maju sentiasa memilih pendirian untuk mendampingi dan bekerjasama dengan ilmuwan dan menyediakan persekitaran politik yang tidak memusuhi kumpulan ilmuwan.

"Kekayaan intelek negara harus terus ditambah melalui usaha-usaha yang memberikan dorongan dan keyakinan kepada ilmuwan," titah baginda.

Baginda bertitah demikian sewaktu melancarkan buku Knowledge, Language, Thought And The Civilization Of Islam: Essays In Honor Of Syed Muhammad Naquib Al-Attas di Kampus Antarabangsa, Universiti Teknologi Malaysia (UTM) di sini hari ini.

Hadir sama pada majlis itu ialah sarjana Islam terkemuka, Prof. Syed Muhammad Naquib Al-Attas; Pro Canselor UTM, Tan Sri Dr. Abdullah Ayub serta Datuk Dr. Muhamad Ridzuan Muhamad Salleh dan Naib Canselor UTM, Prof. Datuk Ir. Dr. Zaini Ujang.

Buku terbitan UTM Press itu mengandungi 22 esei hasil penyelidikan 24 sarjana dengan tujuan merakamkan pengiktirafan terhadap Syed Muhammad Naquib selaku ilmuwan bertaraf dunia.
Penulis esei berkenaan terdiri daripada sarjana dari serata dunia seperti Afrika Selatan, Amerika Syarikat (US), Bahrain, Mesir, Gambia, Iran, Iraq, Jerman, Macedonia, Belanda, Russia, Turki, United Kingdom (UK) di samping sarjana tempatan.

Terdahulu sewaktu mengulas pemikiran Syed Muhammad Naquib, Raja Nazrin bertitah bahawa ilmuwan itu tidak pernah mendapatkan naungan politik untuk melonjakkan kedudukan kerana tidak mahu pemikirannya terikat dengan mana-mana kumpulan politik.
Baginda bertitah, pendirian berkenaan adalah kerana ilmuwan terbilang itu tidak reda kejernihan tasik pemikirannya dicemari oleh pelbagai polemik dan persengketaan politik atas hasrat mendapat, mengguna, menyalahguna mahupun mempertahankan kuasa.

Titah baginda, Syed Muhammad Naquib juga mentafsirkan bahawa kemerdekaan sebenar bermula dengan kemerdekaan minda untuk berfikir dan bertindak bersandarkan prinsip ilmu, pengetahuan dan tradisi bernilai sesebuah negara.

"Pada hemat beliau, bila berlaku perselisihan pandangan atau kelainan tafsiran di antara seorang sarjana dengan kerajaan dalam perkara-perkara tertentu, kerajaan jangan terlalu cepat menganggap mereka sebagai ahli politik pembangkang yang memang lazimnya mencari kesalahan untuk menjatuhkan sesebuah kerajaan.

"Tetapi hendaklah dihargai bahawa minda seseorang sarjana itu merasakan dirinya bertanggungjawab mendidik masyarakatnya di samping memiliki keberanian serta memaklumkan kepada kerajaannya tentang fakta dan hakikat yang berlaku," tegas baginda.
Dalam perkembangan berkaitan, baginda turut memuji Syed Muhammad Naquib kerana komited menobatkan bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu walaupun mendapat pendidikan tinggi dalam bahasa Inggeris.

Baginda bertitah, Syed Muhammad Naquib juga amat gigih berusaha menjadikan bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar di Universiti Malaya (UM) walaupun mendapat tentangan hebat dari pensyarah lain di samping menjadi pendukung utama penubuhan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

"Penulisan-penulisan beliau dalam bahasa Melayu memberikan nilai ilmu kepada bahasa Melayu apabila beliau memperkenalkan gaya penulisan baru di peringkat intelek dan falsafah.

"Hanya Allah yang maha mengetahui akan gelora rasa yang beliau alami kerana pada hari ini sudah ada suara yang semakin berani mahu menggugat bahasa Melayu, bahasa ibunda pribumi yang telah diterima sebagai bahasa kebangsaan di negara ini," titah Raja Nazrin.

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

i'm new in knowing this person..
"Prof. Dr. SMN Al-Attas"..
i decide to know him more when my lecture "Prof. Dr. Muhammad Zainiy" Uthman always mention about him in the class of UNGS2040..when i went through about him,i'm also found that my pass lecture on UNGS2030 "Dr. Adi Setia" is also one of his student..i feel glad..know,i'm eager to know more about Al-Attas n i hope that you can guide me..also,where can i get this book?"Knowledge, Language, Thought And The Civilization Of Islam: Essays In Honor Of Syed Muhammad Naquib Al-Attas "