Ahad, 1 November 2009

Groupthink



"Angguk-angguk, geleng-geleng...ikut sajalah...betul salah lain cerita!"


Groupthink occurs when people within a group feel it is more important to maintain the group’s cohesiveness than to consider the facts realistically.


symptoms” of groupthink:


Group members may come to feel that the group can do no wrong, is morally correct, and will always succeed, creating the illusion of *invulnerability (quality of being unable to be attacked or harmed). Group members also tend to hold stereotyped views of those who disagree with the group’s opinions, causing members to think that those who oppose the group have no worthwhile opinions. They exert pressure on individual members to conform to group opinion, prevent those who might disagree from speaking up, and even censor themselves so that the group’s mind-set will not be disturbed in a “don’t rock the boat” mentality. Self appointed “mind-guards” work to protect the leader of the group from contrary viewpoints.


Things to be done to minimize the possibility of groupthink:


1) Impartial leadership
2) Seeking outside opinions
3) Stating problems in an objective manner
4) Breaking large groups into subgroups
5) Encouraging questions and alternate solutions
6) Using secret ballots rather than by a show of hands (vote session)
7) It should be made clear that group members will be held responsible for decisions made by the group


Source:
Saundra K. Ciccarelli, J. Noland White (2009). Psychology. Pearson International Edition. Page 474-475


P/S 1: Mengikut pengalaman saya dan kenalan saya baik yang belajar dalam dan luar negara, sindrom groupthink ini (baca: assobiyah jumud, captive mind) wujud dengan ketara sekali dalam banyak gerakan Islam khususnya di kampus-kampus. Nak belajar lagi tentang tajuk ni kenalah ambil subjek General Psychology tawaran UTP Management and Humanities Department.


P/S 2: Teringat saya pada cerita bedtime stories yang mak selalu cerita dulu tentang lagenda Pied Piper.


"Terpukau dengan pujuk rayu dan alunan irama seruling Pied Piper"



Moral cerita: Berfikirlah dengan kritis dan kreatif. Jangan terpedaya dengan alunan seruling Pied Piper. Sebab tu dalam Islam kita tak boleh ber-taqlid bab aqidah/pandangan alam/worldview/paradigm/weltanschauung! Tahqiq-kan diri anda!


Nak baca kupasan panjang yang bersifat akademik pasal tajuk ni, rujuk makalah saya Propaganda and the distortion of Worldview: A preliminary analysis.


Kalau tak suka teori (mengaku je la "SAYA MALAS!") boleh tengok video pembentangan saya pasal tajuk ni. Kalau tak nak juga jadilah Si Luncai dan terjunlah dengan labu-labunya!

















3 ulasan:

SRCUTP 2009/10 berkata...

Assalamualaikum WBT/Hi!

Please kindly visit UTPress and drop any suggestion for the improvement of SRCUTP. We believe that the idea from you guys will uplift the reputation of SRCUTP 2009/10.

http://utpress.blogspot.com/2009/11/welcome-to-new-line-up-of-srcutp.html

Best regards,
High Committee of SRCUTP 2009/10

Asyraf berkata...

Salam Encik Rausyanfikir..
Dalam Quran pun ada cakap berkenaan hal ini. Patutnya, orang yang anggap diri sendiri muslim, kena la baca Quran (dan fahamkan sekali, translation banyak je sekarang) dan amalkan apa yang ditulis di dalam Quran.

[2:104]O you who believe, do not say,"Raa'ena"(be our shepherd). Instead, you should say, "Unzurna"(watch over us), and listen. The disbelievers have incurred a painful retribution.
[17:36]You shall not accept any information, unless you verify it for yourself. I have given you the hearing, the eyesight, and the brain, and you are responsible for using them.
[39:18]They are the ones who examine all words, then follow the best. These are the ones whom God has guided; these are the ones who possess intelligence.

If this simple commandment the muslims can't uphold, how can we call ourselves believers i.e. muslim?

I used to hear from people, when talking about learning from Quran, if you don't have enough knowledge, you can't read it, (terpesong akidah, as if). If you want to read/learn from it, you need to find a qualified teacher(ustaz), where does this excuse come from?
We can see in the Quran itself, God said He is the teacher of Quran. Therefore, I think people who sincerely want to learn Quran won't go astray and won't find it difficult since God will teach us.

[55:1-2] The Most Gracious. Teacher of the Quran.
[47:24] Why do they not study the Quran carefully? Do they have locks on their minds?

Asyraf
Universiti Malaya.

Asa Loan berkata...

Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, juga jika anda ingin membeli rumah di atas ansuran bulanan kita juga boleh menjual rumah untuk anda. supaya Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com, Mungkin ada banyak sebab mengapa anda perlu akses kepada beberapa wang tunai tambahan - daripada yang tidak dijangka pembaikan kereta atau rumah untuk membayar perkahwinan anda atau cuti khas. Tetapi apa sahaja yang anda memerlukannya, apabila anda meminjam antara $ 5,000 USD untuk 100,000 USD di atas.

pengkhususan Syarikat.
1) Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%.
2) Kami juga boleh membeli sebuah rumah pilihan anda dalam mana-mana lokasi pilihan anda.