Selasa, 23 Jun 2009

Jamaah dalam Jamaah


For PAS, ‘jamaah dalam jamaah’ is wajib


By Wan Saiful Wan Jan

16 June 2009


PAS is obviously not homogenous. There are more than one school of thought in the party. The two most obvious schools are the conservatives and the “more-liberals”. I hesitate to call the latter “liberals” as many of them stop short of believing in classical liberal ideas. But they are definitely more liberal than the conservatives.


And I also hesitate to use the term “ulama group”. There are those who are not religiously educated but still hold to a conservative worldview. In reality, some of the ulama are just a subset of the conservatives, and not all ulama are conservatives.


Anyone who denies the existence of ‘jamaah dalam jamaah’ in PAS is, to put it bluntly, either ignorant or lying. ‘Jamaah dalam jamaah’ exists in PAS. Fullstop.


It is not just the conservatives and the more-liberals. If we take a step back we will find that there also those labelled as “ex-IRC” (Islamic Representative Council) or “ex-JIM” (Jamaah Islah Malaysia), those who came from ABIM, the Jamaat Tabligh, the Sufis and followers of individual leaders.


But the concept of ‘jamaah dalam jamaah’ is something that the conservatives have tried to curb for so long. They say that the existence of ‘jamaah dalam jamaah’ is wrong, un-Islamic, and dangerous for the party. Of course the arguments are peppered with religious logic. This concerted effort to curb the spread of ‘jamaah dalam jamaah’ have been so successful such that, among some people in the party, being accused of participating in a ‘jamaah dalam jamaah’ becomes a big hurdle for their political career progression. Just ask those who were formerly with JIM.


(Please forgive me for repeatedly using the term ‘jamaah dalam jamaah’. Here I am discussing a very specific concept in PAS such that if I were to translate it into English - i.e.: "groups within the party" - the message I am trying to convey may be lost in translation)



Conservatives' success


Without doubt the most established ‘jamaah dalam jamaah’ is that of the conservatives. They successfully institutionalised their group within the party, forming the Majlis Syura Ulama and the Dewan Ulama. Even the Dewan Pemuda now looks more like a youthful Dewan Ulama, after conservatives won many top posts.


The conservatives jealously guard their power base. Take the recent party elections. The conservatives conducted what could have been one of the most two-faced (i.e talam dua muka) campaigns in the history of any political party in the world.


On the one hand they tell party members that open campaigning is against the Islamic spirit, but on the other hand they ran a very blatant campaign. They even organised a national convention to promote the notion of “leadership by ulama” i.e.: leadership by their camp. Yes, it may have been dubbed as a Jubli Perak celebration of ‘kepimpinan ulama’. But the actual Jubli Perak was two years ago in 2007. I am sure the conservatives know how to calculate. And the convention was a very well calculated part of their campaign strategy.


On the one hand they lecture members about the importance of fighting for Islam and only Islam. But on the other hand some of these conservatives are more Malay chauvinists than anything else. How many times have we heard them defend the Malay race as if it is the same with defending Islam? Use of religion to defend a race is even more dangerous than merely being a racist.


It really bugs me to read the conservatives’ proposal that only one of them can contest for President and Deputy President. What’s the point of having an election at all then? They might as well say bismillah and play lat-tali-lat-tamplong among themselves to choose a leader.


The conservatives can do these because they know they monopolise the debate. They can do what they like, just like the behaviour of any monopoly in an unfree market.


Competition is good


I believe that the way forward is to introduce competition in PAS. Others in the party should do exactly what the conservatives have done – they should institutionalise different internal schools of thought.


The concept of ‘jamaah dalam jamaah’ must be propagated among PAS members, despite denunciation from the conservatives, which we should only expect because competition threatens them.


I do not have enough space to give too many examples so it would suffice for now to look at just one example of a political party where internal groupings resulted in a competition of ideas – the British Conservative Party.


Like in many other parties, there is more than one school of thought in the Conservative Party. The internal groups have full freedom to propagate their ideas and attract supporters. Some leadership hopefuls even make it a point to speak to the bigger groupings, in the hope of gaining endorsement in leadership contests.


Let’s look at just a few of these internal groups. Policy Exchange is widely regarded as the favourite of the current leader, David Cameron. Policy Exchange operates as a think tank, producing proposals for the party. On a similar vein, there is also Ian Duncan Smith’s Centre for Social Justice.


Separately, groups like The Selsdon Group, The Bow Group, and The Cornerstone Group also campaign for their own ideas within the party. Then there are the likes of The Bruges Group, The Freedom Association and the Centre for Policy Studies. They claim to be independent but are traditionally associated with the Conservative Party. Party leaders and activists can join any of these groups.


These groups compete to produce and propagate ideas within the party. They sometimes even hold talks as part of party annual meetings. As established groupings, they get to debate ideas among like-minded people first. The ideas can be brought to a certain level of maturity before presentation to the wider membership, or killed off altogether if they feel it would not gain support.


The institutionalisation of these different groups enables party members, and more importantly party leaders, to have access to a variety of ideas. They can choose the ideas they feel are best for the party.


PAS needs 'jamaah dalam jamaah'


I do wish the same would happen in PAS. It is only when these ‘jamaah dalam jamaah’ flourishes that PAS can benefit from a healthy competition of ideas. Let the internal groups compete in the open so that the party can then make an informed decision on what is the best way to proceed. This will push the party forward and make it a more credible political force.


Like any other types of monopoly, the monopoly of ideas and power by the conservatives is unhealthy. Years of conservative monopoly in PAS have resulted in the party being strangled to just one point of view. And, as I said previously, we can expect the conservatives to resist internal competition. They will quote Quranic verses and hadiths to denounce ‘jamaah dalam jamaah’, because they know they will not stand long if they have to compete in the battle of ideas.


It is time to create an open market of ideas in PAS by recognising and institutionalising the different groups. It was reported on Nik Aziz’s blog that he recently said he was happy if the “Erdogan” group really existed because this group could help his struggle against secularists. Well, let’s take Nik Aziz’s joy a step further. Let’s institutionalise the existence of that group to compete against the conservatives’ Dewan Ulama.


Please, could the more liberal leaders break the monopoly of the conservatives and create ‘jamaah dalam jamaah’?


Wan Saiful Wan Jan is director-general of the Malaysia Think Tank (http://www.WauBebas.org). He was previously president and Mursyid of HIZBI, an organisation that once existed in Britain affiliated to PAS. He welcomes comments via wansaiful@malaysiathinktank.org .


Komentar:

Makalah ini menerangkan satu subjek perbincangan yang menarik untuk ahli gerakan Islam yang bernaung di bawah PAS. Pengalaman penulis sebagai mantan Mursyid HIZBI (ala Jemaah Islam Kampus PAS versi di United Kingdom) tidak dapat dipersoalkan lagi. Walaupun saya tidak bersetuju ke semuanya dengan apa yang saudara Wan Saiful perkatakan tapi geist perbincangan mengenai tidak suburnya dinamisme dan perkembangan idea dek kerana kejumudan pemikiran para pemimpin PAS adalah satu perkara yang berlaku dari atas sampai bawah, ya'ni sehinggalah kepada Jemaah Islam Kampus yang sepatutnya menjadi pelapis kepada perjuangan PAS.


Saya sendiri selaku 'bekas' ahli JIK pernah merasai suasana sebegini khususnya setelah semakin terdedah kepada realiti dan variasi idea-idea yang tidak pernah dibawa masuk ke dalam JIK. Saya amat faham kerana saya juga telah diindoktrinasikan sebegitu rupa dari awal sehingga benar-benar taksub kepada segala benda yang PAS lontarkan seolah-olah tidak ada cacat celanya idea-idea perjuangan mereka tersebut.


Dan saya akui, sikap saya dahulu tidak langsung mampu membina dinamika pemikiran saya apatah lagi ahli yang lain.


Pernah sekali, ketika saya mula membaca buku Prof. al-Attas yang saya pinjam dari perpustakaan universiti, seorang senior yang cukup dihormati ( lebih tepat digeruni dalam JIK) bertanya:


"Tu buku 'orang kita' tulis ke?"


Saya pada waktu tersebut sebab masih junior malas nak berdebat cuma tersenyum sinis.


"Orang kita"? Perlu buku tu "orang kita" baru nak baca ke? Baru boleh iktiraf sah untuk manhaj tarbiyah ke? Kalau bukan "orang kita" tak nak sentuh ke?


Begitulah mindset majoriti ahli JIK yang berterabur satu Malaysia. Kesan daripada sikap sebegini yang melihat perjuangan mereka sahajalah yang paling ekslusif menyebabkan penjanaan dinamika idea Jemaah tersekat dan sindrom ini menjadi lebih ketara setelah berintima' dalam PAS yang sememangnya seperti saudara Wan Saiful katakan tadi.


Perbezaan pandangan dan idealisme yang berupaya 'menggugat' status quo idea akar Jemaah Islam Kampus akan dilabel dengan pelbagai perkara. Contohnya seperti saya, ada yang melihat saya ini 'liberal' malah tidak kurang juga melabel saya 'munafik'! Saya pun tak faham apa sebenarnya yang mereka faham tentang idealisme saya. Kalau di luar kampus, orang cop saya sebagai konservatif.


Nauzubillah. Selalunya yang berkata begitu adalah yang totok lagi jumud pemikiran perjuangannya. Radikal dan ekstemis.


Perpecahan PAS kepada kumpulan Erdogan dan Ulama' bukanlah mainan media seperti yang dipercayai oleh ramai ahli PAS. Ianya satu realiti apabila melihat satu arus pembaharuan yang menggugat kedudukan golongan ustaz yang ditarbiyah mengikut acuan PAS dari zaman pelajar lagi berbanding kumpulan Erdogan yang banyak datang dari JIM.


Saya selalu kata kepada para senior yang bertebaran dalam Dewan Pemuda PAS bahawa kalau anda tak suka pengaruh golongan Erdogan ini, PAS kenalah lahirkan clone yang lebih baik daripada kumpulan Erdogan melalui rahim tarbiyah Jemaah Islam Kampus dan buktikan kepada semua yang tarbiyah PAS pun mampu lahirkan orang yang dinamik seperti kumpulan Erdogan. Sayangnya ramai yang masih tak nampak.


Apa yang berlaku seperti yang diterangkan oleh saudara Wan Saiful sudah banyak kali berlaku di peringkat mikro dalam banyak cawangan Jemaah Islam Kampus baik dalam atau di luar negara. Saya sendiri sudah jumpa beberapa rakan yang ditarbiyah dalam PAS tetapi kerana perbezaan idea yang mampu menggugat status quo Jemaah telah ditendang keluar secara suka rela.


Semua ini sebenarnya membawa kepada satu imej teokratik, seolah-olah kepimpinan ulama' dalam PAS itu menampilkan wajah seperti Institusi Gereja dalam sejarah Eropah pada zaman Gelap. Golongan Erdogan, walaupun saya sendiri tak suka sebab ghairah sangat dengan Pakatan Rakyat tapi mereka benar-benar mampu untuk merealisasikan bahawa PAS adalah sebuah parti yang mampu melahirkan pemimpin negara. Golongan Erdogan ni macam Corpenicus, Galielo la, cuba nak ubah status quo.


Alhamdulillah, walaupun krisis ini seperti tidak akan berakhir dengan mudah, respons daripada beberapa pimpinan anak muda PAS yang saya jumpa menjanjikan satu potensi baru dalam melahirkan perubahan yang PAS perlukan kelak. Mereka sedar sistem tarbiyah di kampus bermasalah dan memerlukan satu revolusi pemikiran bagi menjayakannya. Biarpun saya tidak dapat membantu banyak di kampus sendiri, penglibatan saya secara tidak langsung di kampus lain dalam pelbagai jenis gerakan Islam mahasiswa memberikan ruang untuk saya berkongsi idea yang bermanfaat dan sesuai untuk apa yang mereka mahukan.


Ruang sebagai pemikir yang serius dalam Jemaah Islam Kampus masih tidak ada dan ini yang mengakibatkan ramai daripada ahli Jemaah Islam Kampus lebih syok sendiri dan suka berslogan. Biarpun sudah lama memegang tampuk pemerintahan di kampus, perubahan yang dinantikan masih kabur. Malah golongan mahasiswa bukan Jemaah sudah muak dengan retorik dan kelembapan perubahan yang cuba dibawa. Semua ini merupakan sindrom yang sama seperti saudara Wan Saiful jelaskan di atas dimana kebekuan yang teramat dalam melahirkan pembaik pulihan manhaj perjuangan.


Bagi saya, seperti yang saya selalu jaja dalam siri ceramah di merata tempat, penyelesaian awalnya adalah kembalikan Budaya Ilmu. Untuk itulah kita harus mendefiniskan semula perjuangan mahasiswa di kampus.


10 ulasan:

caliph berkata...

Berkongsi sedikit pengalaman, naqibah saya yg merupakan org PAS pernah meminta saya untuk meninggalkan jemaah yg sy intima' dan katanya harapannya tinggi menggunung agar sy memasuki jemaahnya, kenapa perlu begini ye???

waktu itu saya hanya tersenyum, malas nak berdebat, hakikatnya akhir zaman inilah yg berlaku, kita tidak mahu perpecahan berlaku sesama jemaah, sama2 bawa Islam, bantu agama Allah, saya baru setahun jagung dalam jemaah nie, dalam proses belajar.

si ulat buku berkata...

salam..

Selepas membaca, saya teringat peristiwa di sekolah menengah. Saya dulu ada seorang sahabat yang merupakan ahli tegar JIM. Dia selalu bercerita mengenai aktiviti-aktiviti yang dijalankan. Pada mulanya saya agak tertarik mendengar cerita sahabat saya tu sebab konsep utamanya adalah mengeratkan silaturrahim.

Tapi selepas beberapa bulan, saya amat kesal dengan sahabat saya kerana melabel seorang lagi sahabat saya sebagai orang jahat (sebenarnya tak dengar cakap warden). Daripada pemerhatian saya, saya mula terfikir, "Inikah yang diajar dan dipelajari?". Nauzubillah!

Namun Alhamdulillah, sahabat saya masih lagi menjalani kehidupan seperti biasa dan keputusan SPM nya nyata lagi hebat dari sahabat saya yang lagi satu ini. (Moga dia sentiasa dilindungi oleh-Nya. Amin!)

Kalau diikutkan permerhatian saya, ahli2 sebegini tidak didedahkan dengan kaedah diplomasi. Rata-rata ahli PAS mahupun Erdogan, masing-masing dengan bangga mengaku mereka bagus! Malahan, dalam Harakah juga ada saja cacian yang dilontarkan kepada yang bekenaan. Inikah cara tarbiyah mereka?

Apapun, diharap sangat mahasiswa-mahasiswa membuka mata mereka dan cuba muhasabah balik perjuangan Islam yang bagaimana patut disebarkan. Fikir-fikirkan...

Wallahualam.

Wassalam.

Zenki berkata...

Menarik. :)

Teruskan perbincangan dan diskusi syekh :)

Muhd Syaari Ab Rahman berkata...

saya tertarik dgn kenyataan kritikan anta ini.

"Ruang sebagai pemikir yang serius dalam Jemaah Islam Kampus masih tidak ada dan ini yang mengakibatkan ramai daripada ahli Jemaah Islam Kampus lebih syok sendiri dan suka berslogan. Biarpun sudah lama memegang tampuk pemerintahan di kampus, perubahan yang dinantikan masih kabur. Malah golongan mahasiswa bukan Jemaah sudah muak dengan retorik dan kelembapan perubahan yang cuba dibawa."

ia sealiran dgn kritikan saya kpd rakan2 Jik, alhamdulillah kampus2 di lembah klang sangat mudah menginsafi situasi ini. proses membimbing mencorak perubahan yang tahu mendefinisi antara thawabit n mutaghayyirat pd mrk perlu digandakan.

Rausyanfikir berkata...

Ana yakin, JIK di IPTA khususnya UM dan UIA lebih berpotensi untuk berubah sebab kondisi dan cabaran yang benar2 hebat. Cuma perlu suntik idea. Kena lahirkan pemikir dan think tank dalam JIK.

zarul20 berkata...

salam sdr,

tulisan saudara cukup menarik dan ia adalah satu pengalaman buruk sebuah Jemaah. faktor utama adalah kurangnya budaya berfikir dikalangan aktivis, ia tidak lebih hanya mengajar sebuah politiking.

minta email sdr jika sudi boleh kita berbual panjang lagi.

salam.

acabeire berkata...

semua komen puji je.. bantai la fayshal sikit. abg wan, penulis artikel ni pengarah malaysia think tank, think tank liberal di London. fayshal ni sudah menjadi liberal kah?

Gedung Akal berkata...

Sdr.
Perlu juga kita buat pemerhatian lapangan terhadap realiti pemikiran harakiyah khususnya di kawasan kejiranan kita -di kota mahu pun desa.
Ternyata kelalaian dan hambatan ekonomi menjadikan idealisme JIK sudah tidak beerti. Ramai yang gugur dan ramai yang tahu tapi buat tidak tahu.
Sesungguhnya realiti masyrakat memang menyakitkan bagi mujahid dan idealisme besar selalunya dikesampingkan. Buiat apa yang patut sahaja. Dalam konteks semasa kerja keras untuk pilihan raya. Tarbiyahh..ermm tak sempat. Itu yang perlu diberikan tumpuan1

Tanpa Nama berkata...

slm.

saya setuju.

Asas perubahan yang diinginkan adalah perubahan paradigma atau cara berfikir.

Kalau benda ni selesai, byk masalah lain selesai

Arif

Tanpa Nama berkata...

salam.situasi nie yg ana nmpk pd kebanyakan ahli JIK kampus.terlalu taasub sehingga mengetepikan banyak kelemahan.Faham bukan taklid.Sifat nie yg akhirnya melahirkan perasaan tidk puas hati,sebab menyimpan dlm hati.jadik bile xpuas hati,kite ad jalan untuk disalurkan bukan melepaskan hati shj.Ikutlah saranan Tuan Guru Haji Awang,binalah pemikiran seorang pemimpin kritis bukan pembangkang shj.