Ahad, 5 April 2009

Fizik^2


Fizik1


Prof. George Smoot dari Berkeley.


Pemenang hadiah Nobel akan datang ke UTP Selasa ini. 


Professor George Fitzgerald Smoot
Nobel Prize Winner in Physics (2006)

on
Tuesday, April 7, 2009

2.00 – 4.00 pm

at

Chancellor Hall

Universiti Teknologi PETRONAS


_____________________________________________________________



Programme


2.00 pm Arrival of Guests


2.30 pm Welcoming speech by YBhg Datuk Dr Zainal Abidin
Haji Kasim, Rector of Universiti Teknologi PETRONAS


Introduction of the 2nd ASEAN
Event Series "BRIDGES – Dialogues Towards a Culture of Peace" &
Introduction of the Speaker

by Mr Uwe Morawetz, Founding
Chairman of the International Peace Foundation


Lecture entitled "Contemplating
the Birth of the Universe" by Prof George F. Smoot


Q&A Session


4.00 pm End



Abstract


"Contemplating the Birth of the Universe" (Prof. George F. Smoot)


Using our most advanced techniques and instruments we sift through
relic clues and evidence to understand the events surrounding the
birth and subsequent development of the Universe. A precision
inspection and investigation of the Cosmic Scene along with careful
analysis, discussion and computer modeling have allowed us to
determine what happened over billions of years with amazing certainty
and accuracy. Some of our findings are surprising and even provide
shocking twists of plot. There remain even more mysteries to be
solved. In spite of that we can tell the tale of the creation and
history of the Universe show key supporting evidence, some of it from
very early times including using the cosmic background light to
provide a direct image of the embryo universe.


Sebagai persediaan, saya telah membelek buku beliau di Kinokuniya pada Jumaat lepas. Menarik jugalah dan saya telah merangka beberapa soalan 'panas' untuk beliau. 



Sudah tentu bilamana kita bicara berkenaan kosmologi, cabang-nya paling awal seperti falsafah dan agama harus diambil kira. Zaman moden ini, dek virus positivisme Comte habis semua konsep dinyahkan unsur metafizika-nya. Tentang kelahiran cakerawala, al-Quran juga elah menciptakan tentang 6 Hari Penciptaan dalam beberapa surah. Intelektual sufi seperti Prof. al-Attas sendiri sudah men-ta'wil-kan beberapa ayat al-Quran untuk bicara tentang teori ini dalam monograf
Degrees of Existence ( maratib al-wujud) yang turut dimuatkan di dalam magnum opus beliau Prolegomena to the Metaphysics of Islam.



Untuk itu juga, komuniti ilmu Islamica UTP menjemput mahasiswa/siswi UTP untuk hadir malam ini ke sesi perbincangan kami:


Discourse title
Big Bang theory and its impact 
on the worldview from the perspectives of religion and Western science


‘Assignment’
Google an article entitled “ God and Physics: From Hawking to Avicenna” by William E. Carroll and read the cosmology of Avicenna,Said Bediuzzaman Nursi, S. M. Al-Attas, Heisenberg, Einstein and other scholars from various paradigms.



Sunday  5th  April 2009
9 pm-11 pm
ISLAMICA Resource Centre (in front of Mosque Admin. Office, Old UTP Mosque)
Format of discourse: World Café system
Contact Wan (012-9344553) or Ustaz Rahmat (016-4221418) for more info.
Everyone is cordially invited.



Fizik2






1 ulasan:

Wayfarer berkata...

Assalamu'alaikum

Maaf lama tak komen, sibuk dgn hal keluarga (anak dh 11 bln... hehe mcm tua sgt sy ni), research dll... dkt barat ni makin parah ekonomi... apa2pn mungkin sy yg kurang mahir pengurusan...

Berbalik kpd komen yg ingin sy sampaikn, pertama skali sbnrnya dh lama sy nk tambah ulasan tuan ttg pembentangan Ust. Malek Bennet yg menyebut ttg Isaac Newton. Hmm... Newton ni mmg menarik, sbb sebenarnya lbh byk menulis ttg agama drp sains & dia menolak Trinity cuma x menyembunyikn kepercayaan ni. Peranan God bgnya jg menarik berbanding dgn saintis sezaman spt Leibniz. Ada yg kata revolusi sains ni membawa kpd revolusi industri?

Menjurus kpd artikel ni pl, mungkin siri "Science & Islam" menarik (cari di Youtube) hmm... berakhir dgn Newton... tp perspektif sekular... apa2pun kalau nak siri dokumentari fizik moden drp Prof. fizik tu, cuba cari siri Atom di Youtube...

Teori hebat2, masalah alam sekitar x selesai pn... setakat Earth Hour sj? Dkt Msia?
(Br ni sy tgk dokumentari ttg perubahan cuaca: An Inconvenient Truth (pelik skit laman ni), The Weather: Rain & The Jet Stream and Us - maaf dua terakhir ni sy x cari laman utk luar UK, semua pn x review balik lg...)

Hmm... khazanah kita jauh lbh holistik spt yg diutarakan oleh Dr. Adi, malah matematik pn... (banding dgn Alan and Marcus Go Forth and Multiply? maaf bg yg dluar UK lg...) Mesra alam...

Hmm... universiti pn bermasalah... (sy pernah baca ttg projek Manhattan...) sosial? Jd bgaimana Islamica? Ekonomi Mc Donald? Bagaimana perbincangan Big Bang? Antarabangsa? (Hmm... Fez pernah mjd bandar tbsr dunya pd 1170-1180 M)

Maaf lg mcm nk merumuskan penulisan tuan... akhir kalam sy menanti ulasan seminar fizik ni mcm seminar yg lalu (yg tu lbh Islamik hmm... Ibn Yusof ada ulasan seminar Dinar tu...)

p.s. Ibn Rushd tergamam berjumpa dgn Ibn 'Arabi...

Wallahua'lam Wsslmu'alaikum...