Jumaat, 30 Januari 2009

Apa yang anda tidak tahu tentang Gaza: ceramah khas krisis Gaza di UTPApa yang anda tidak tahu tentang Gaza.


Oleh Rashid Khalidi. (Rashid Khalidi merupakan Profesor dalam kajian berkenaan Arab di University of Columbia, Amerika Syarikat.)


TENTANG PENDUDUK GAZA:

Hampir ke semua rakyat Palestin yang tinggal di Gaza bukan kerana atas pilihan mereka. Majoriti daripada 1.5 juta rakyat Palestin yang bersesak-sesak tinggal dalam lingkungan 140 batu persegi di sekitar Gaza merupakan sekumpulan keluarga yang berasal dari pekan dan kampung di luar Gaza seperti Ashkelon dan Beersheba. Mereka dipaksa berpindah ke Gaza oleh tentera Israel pada tahun 1948.


TENTANG PENJAJAHAN

Warga Gaza telah tinggal di bawah penjajahan Israel semenjak Perang 6 Hari ( Six-Days War) meletus pada tahun 1967. Israel masih lagi dilihat sebagai kuasa penjajah walaupun mereka telah mengeluarkan askar dan penduduk Yahudi daripada kawasan tersebut pada tahun 2005. Israel masih lagi mengawal pintu masuk di kawasan tersebut, termasuklah kegiatan import dan eksport barangan dagangan serta pergerakan keluar masuk warga Gaza. Israel mempunyai kuasa mengawal ruang udara, dan laut Gaza serta mereka boleh masuk sesuka hati ke kawasan tersebut. Sebagai kuasa penjajah, Israel mempunyai tanggungjawab seperti yang termaktub dalam artikel ke-4 Geneva Convention untuk memastikan kebajikan orang awam di Gaza terjaga.


TENTANG SEKATAN

Sekatan yang Israel kenakan di Gaza, dengan sokongan padu Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah (EU) telah menjadi lebih keras semenjak Hamas memenangi pilihan raya umum Palestin pada Januari 2006. Minyak, kuasa elektri, import,eksport dan pergerakan keluar masuk rakyat Palestin di Gaza telah menjadi lebih sukar. Situasi ini seterusnya membawa kepada situasi kesihatan warga Gaza yang lebih rencam kerana masalah kesihatan yang buruk terhasil daripada keadaan kebersihan persekitaran yang merosot, dan juga bekalan air yang tercemar. Sekatan tersebut turut membawa kepada kadar penggangguran yang lebih tinggi, kemiskinan tegar, dan juga kekurangan zat makanan. Semua ini dizahirkan sebagai satu hukuman berbentuk kolektif – dengan sokongan penuh daripada Amerika Syarikat- ke atas rakyat Palestin yang hanya menunaikan tanggungjawab demokrasi mereka.


TENTANG GENCATAN SENJATA

Memberhentikan sekatan ekonomi dan sosial di samping pemberhentian pelancaran roket merupakan antara isi utama perjanjian gencatan senjata yang dipersetujui oleh Israel dan Hamas pada bulan Jun 2008. Perjanjian ini telah menurunkan kadar jumlah pelancaran roket dari Gaza ke Israel dengang begitu mendadak sekali. Gencatan ini akhirnya gagal setelah Israel melancarakn serangan ketentaraan dari udara dan darat pada awal November 2008 yang telah mengorbankan 6 askar Hamas.


TENTANG JENAYAH PERANG

Dengan menyasarkan orang awam, sama ada Hamas ataupun Israel, merupakan satu jenayah perang. Setiap nyawa manusia sangat berharga. Tetapi statistik sendiri telah menyebut bahawa hampir 1000 orang warga Palestin, rata-ratanya orang awam telah terbunuh semenjak konflik ini tercetus pada hujung tahun 2008. Sebaliknya, hanya 12 warga Israel yang terbunuh, rata-ratanya askar Israel. Diplomasi merupakan cara yang lebih efektif untuk menghentikan serangan roket dan keganasan lain. Ini mungkin dapat dicapai jikalau Israel mampu menunaikan janji mereka dalam perjanjian gencatan senjata pada Jun 2008 dan menghentikan sekatan ekonomi dan sosial di Gaza.


Peperangan ke atas warga Gaza ini bukanlah kerana serangan roket Hamas. Bukan juga untuk langkah pencegahan berkenaan keselamatan Israel seperti yang dijaja oleh media massa Barat. Lebih mengejutkan, seperti yang diperkatakan oleh Ketua Kakitangan Tentera Israel (IDF), Moshe Yaalon pada tahun 2002: “ Rakyat Palestin harus diberi kefahaman sedalam-dalamnya berkenaan kesedaran mereka bahawasanya rakyat Palestin adalah rakyat yang kalah”.
CERAMAH KHAS "AKAR PERMASALAHAN KRISIS GAZA"


Tarikh: 31 Januari 2009


Masa: Lepas Maghrib


Tempat: Masjid an-Nur Universiti Teknologi PETRONAS


Sesi khas: Deklamasi sajak bertajuk " Risalah untuk Aktivis umat"Jemputlah rakan-rakan untuk hadir memahami krisis yang semakin suam ini!1 ulasan:

SHURA - CIMMA berkata...

Tahniah! Kandungan persembahan yang baik.Teruskan perjuangan untuk tingkatkan kepedulian umat.

"Birruh Biddam Naqdika Palestin"