Jumaat, 29 Ogos 2008

Anwar Ibrahim's Inner Circle: Kisah intelektual Dato' Seri Anwar Ibrahim dan pengaruh 'aktivisme intelektual' beliau.

Memandangkan rakyat Malaysia masih lagi di'panas'kan dengan fenomena 'Anwar is back!', saya pun nak turut serta untuk bagi input yang beberapa sen ini sebagai muhasabah, dan sudah tentu bukan muqabalah.


Saya berpeluang berjumpa dengan guru aktivisme saya, Tuan Haji Azmi Abdul Hamid ataupun lebih dikenali sebagai Cikgu Azmi yang juga merangkap Presiden TERAS Pengupayaan Melayu.


Sekali lagi, Cikgu Azmi memperingatkan saya:


"Hangpa buat apa kat KL? Dah tubuhkan group aktivisme intelektual?"


Saya dengan segan silu mengaku belum. Amanat ni dah lama dapat tetapi dari segi outcome dia masih belum nampak. Cubaan untuk menyuntik idealisme yang berorientasikan 'aktivisme intelektual' ini sedang berjalan dengan kerjasama tidak formal yang saya jalankan bersama Presiden GAMIS dan juga Presiden PKPIM. Syukur kedua-dua pimpinan ini yang umur mereka 5 tahun lebih tua daripada saya memandang serius dan positif akan proposal saya ini. Cumanya mungkin ahli-ahli mereka masih sedap dengan cara lama dan kecenderungan ke arah politik masih tegar semenjak dua menjak isu AUKU ini dibangkitkan kembali. Rasanya dah banyak artikel saya tulis dalam Siasah menjelaskan idealisme 'aktivisme intelektual' ini dengan harapan para pimpinan kampus dan parti politik membacanya dan memandang serius isu pembaharuan idealisme aktivis mahasiswa. Tapi sayangnya respons masih kurang.


Perbualan saya dengan Cikgu Mi tadi bertempat di sandwich bar Obrien's bersebelahan Masjid Jamek.Rasanya ini kali pertama kami duduk minum di tempat urbanite.Selalu kedai mamak je. Sudah tentu topik yang dibincangkan tidak terlepas berkaitan dengan Dato' Seri Anwar Ibrahim.



Pertemuan pertama saya dengan Cikgu Azmi 2 tahun lepas di UTP sewaktu saya menjawat Naib Presiden Rakan Muda UTP. Seterusnya menjadi aktivis dibawah beliau dan sahabat-sahabat P.Pinang.


Siapa yang kenal Cikgu Azmi tak perlulah saya perlebarkan 'aura' aktivisme beliau. Siapa yang tak kenal bolehlah Google website Teman Teras. Boleh kata dia inilah salah seorang Think Tank Pakatan Rakyat pasca 8 Mac. Ke hulu ke hilir membantu exco-exco menguruskan negeri buat pertama kali. Inilah kelebihan yang ada pada Cikgu Azmi setelah berkhidmat dengan pelbagai jenis NGO terutamanya yang terdapat di Pulau Pinang seperti CAP, Citizen International, Sahabat Alam Malaysia dan Third World Network. Sudah tentu idealisme saya juga banyak terbentuk melalui idea-idea NGO ini semenjak 2 tahun lepas.




Cikgu Mi mengingatkan saya akan perlunya kita umat Islam yang mempunyai fikrah 'aktivisme intelektual' ini agar dapat membentuk inner circle kepada Anwar Ibrahim. Selama ini dalam PKR kita sedar bahawa figura seperti Khalid Jaafar dan rakan-rakan IKDnya merupakan 'Think Tankers' kepada perjuangan Anwar pasca Reformasi. Mereka merupakan aktivis intelektual yang hebat. Membaca berdozen-dozen buku dan very up to date. Masalahnya kebanyakkan idea dan falsafah yang dibawa kadang kala tidak secocok dengan nama Islam itu sendiri. Lihat saja buku-buku Ali Abdul Raziq yang sudah lusuh masih diketengahkan oleh IKD.




Apakah masalah kita sebenarnya? Cikgu Mi secara idealnya memang tidak bersetuju dengan beberapa dasar dan hubungan Anwar bersama Amerika dan sebagainya. Tetapi buat masa sekarang secara praktikalnya dialah manusia yang mempunyai kapasiti yang jauh lebih relevan untuk meminpin negara yang majmuk ini. Bukan Tuan Guru Haji Hadi tidak boleh tetapi memang Tuan Guru amat jauh dari segi kredibiliti untuk memimpin negara ini hendaknya pula bila berkaitan dengan persoalan semasa yang sarat dengan falsafah modernity yang konkrit lagi diskrit. Tuan Guru bukan ahli dalam bidang ekonomi Free Market dan segala macam karenah dan masalah dunia korporat. Memimpin Jemaah Islam ya Insyaallah tetapi bila datang bab masyarakat yang macam ini saya rasa ramai yang tidak yakin dengan PAS lagi. Exceptions to Husam and Dr Dzulkifli yang saya rasa mempunyai bakat dan kredibiliti yang lebih baik berbanding ustaz-ustaz dalam PAS yang lain. Bukan memperkecilkan mereka tetapi meletakkan mereka di tempat yang sepatutnya. Kekurangan wajar ditampung dengan insan yang layak dalam bidangnya.




Dan disinlah kelemahan perjuangan Melayu Islam yang mendampingi Anwar. Tiada ulama' yang betul-betul on par dengan Anwar dari segi kefahaman berkenaan realiti zaman semasa ini. Kata Cikgu Mi, ulama' yang hampir dengan Anwar lebih cenderung kepada outer circle dan geng-geng liberal free market ni adalah inner circle kepada Anwar. Maka salah satu strategi terbaik untuk kita jaga kemandirian hak umat Melayu di Malaysia ini adalah dengan mewujudkan inner circle yang sarat dengan ulama' disisi Anwar. (Istilah Cikgu Mi kata ialah "mengepung").




Harus diingat bahawa Anwar Ibrahim bukan politikus sipahi seperti politikus UMNO. Martabat ilmu semasa Anwar boleh kata on par dengan Tun Mahathir sendiri kerana kedua-dua politikus ini sangat kuat membaca! Manalah sama Anwar dengan Ali Rustam, Muhyiddin apatah lagi Pak Lah! Begitu juga Anwar dengan Tuan Guru Haji Hadi dan apatah lagi Mat Sabu!



Pernah saya hadiri majlis pelancaran buku Dr Syed Husin Ali bertajuk "The Malays" di Armada Hotel 2 bulan lepas. Anwar memberi ucap tama kepada buku itu. Sebaik sahaja beliau memegan mikrofon, entah berapa ramai nama intelektual yang world renowned disebut beliau dalam menyampaikan hujah-hujah berkenaan kajian antropologi dan orientalisme. Ah, beliau memang hebat. Bukan calang-calang orang untuk ditipu. Itulah Anwar. Saya amat kagum dengan semangat dan kapasiti intelektual yang beliau miliki CUMANYA tanpa framework yang betul iaitu pandangan alam Islam mungkin beliau boleh tersilap memahami sesuatu persoalan.



Jadi bagaimana? Borak kami panjang lagi dan nak cerita semua rasa tak perlu kot. Maka disini saya ingin mengingatkan, dan memberitahu kepada umat Melayu bahawa Anwar bukanlah pemimpin yang lahir dalam vakum. Beliau dibentuk dan diasuh semenjak beliau sebaya saya di Universiti Malaya dulu. Buktinya mari kita sama-sama baca ulasan saya dibawah.




Buku ini menceritkan beberapa perihal Anwar sewaktu beliau muda sebelum menjadi seperti mana beliau sekarang. Seharusnya inilah yang kita perlu fahami bagaimanakah lahirnya seorang pemimpin 'hebat' seperti Anwar ini.




Gambar di atas jelas menunjukkan isi penting buku ini. Kita fokus dulu kepada Anwar.



Anwar semasa berucap di ISTAC lama.

Ok, ini antara perenggan teks ucapan Anwar pada hari penganugerahan kerusi Al Ghazali kepada Profesor Syed Naquib Al-Attas. Saya akan type semula dibawah:




"Hari ini amat bermakna kepada kita semua kerana dapat memberikan penghormatan kepada dua tokoh yang begitu berjasa kepada dunia Islam, khasnya dan dunia pemikiran amnya. Tokoh pertama ialah Hujatul Islam al-Ghazali, di mana kerusi yang ditubuhkan mengambil sempena nama beliau, dan keduanya Prof. Syed Muhammad Naquib Al-Attas sebagai sarjana pertama menjawat kerusi tersebut.

Sepanjang hidup saya, saya amat bernasib baik kerana dapat mendampingi beberapa ilmuwan besar. Prof. Al-Attas merupakan salah seorang dari tokoh tersebut. Beliau memberikan saya bimbingan dan pendedahan dalam pelbagai aspek keilmuan terutamanya sebagai mahasiswa di UM dan semasa saya berkhidmat sebagai tutor di UKM. Bahkan dalam bidang falsafah pengaruh beliau terhadap generasi kami begitu mendalam. Prof. Al-Attas bukan sahaja sedia mencurahkan ilmu tetapi sebagai seorang sahbat setia turut memberikan dorongan serta semangat dalam ketika dan saat genting."

Perenggan ini sentimental sedikit. Anwar kata:



"Semasa saya 'diistirihatkan' di Kemunting, Prof. Al-Attas pernah mengirim pantun ini:

Kemunting buah pedada,
Digoncang gugur tak jadi,
Bunga tersunting di atas dada.
Jasa pagar memakan padi.

Lantas saya menjawab:

Kemunting di dalam pagar,
Mekar layu gugur sendiri,
Dengan helah pencak pendekar,
Takkan tergugat pahlawan sejati. "



Ada lagi yang lebih sentimental kepada Anwar dan Prof. Al-Attas. Memetik teks ucapan Anwar dalam buku ini, muka surat 22 perenggan 5:




" Like al-Ghazali, Prof. al-Attas is also a great polemicist. I would recall not without some measure of nostalgia, that among the unforgettable moments in my younger life is to sit beside the Professor in the month of Ramadhan, from iftar to fajar, to listen to his discourses, be it in the realm of ideas or concerning the practical affairs of our society. One has the feeling of listening to a powerful expose of the "tahafut" of our times. The Professor's polemics with Dutch orientalists on Islamic history, philology and Malay litenary history have not only opened new avenues for research but often mercilessly exposed the sophistry of the latter."


Perenggan penutup kalian klik sajalah kepada gambar dibawah.





Untuk bacaan lanjut berkenaan zaman muda aktivisme Anwar kenalah cari buku ini yang saya sendiri sedang mencarinya juga. Jangan terkejut, penulisnya ialah sang feminis Sisters in Islam iaitu Zainah Anwar. Ditulis semasa Zainah bertugas sebagai wartawan.



Maka disini saya dapat simpulkan siapakah dan apakah ciri-ciri yang mempunyai reputasi, kredibiliti malah bonding yang kuat untuk menjadi inner circle kepada Anwar? Rasanya jikalau kalian baca dengan teliti baca perenggan-perenggan di atas dan renungi dalam-dalam jawapan tu dah ada dalam kepala bukan? Dalam bab nak decide ni hanya Anwar Ibrahim dan Allah sahaja yang mengetahui perkara ini.





Tidak kisahlah. Walaupun saya tak sempat belajar di bawah Prof. Naquib seperti Anwar Ibrahim tapi saya ingin mengambil ibrah daripada kisah silam Anwar sewaktu beliau mahasiswa bahawasanya saya akan cuba sedaya upaya dalam masa muda ini untuk saya bawa idea dan pemikiran Prof. Al-Attas ke tempat yang sepatutnya dalam masyarakat dan ummah. Dan saya bersyukur bahawa kesungguhan saya ini telah terbalas dengan keizinan Allah S.W.T pertemukan saya dan memberikan kepercayaan buat Prof. Wan Mohd Nor Wan Daud yang boleh dipersetujui oleh ramai ilmuan sebagai 'the 2nd man' after al-Attas himself dalam mendukung falsafah dan pemikiran al-Attas. Baca sajalah buku Prof. Wan bertajuk 'The Exposition of the Educational Philosophy of Syed Muhammad Naquib Al-Attas' dan anda pasti akan fahami apa yang saya maksudkan. Insyaallah.




Rabu, 27 Ogos 2008

Risalah Untuk Aktivis Umat

Memandangkan rakyat sudah mabuk dengan kejayaan Permatang Pauh, saya rasa sajak ini patut direnungi dengan mendalam. Saya mengajak para Aktivis dakwah untuk merenungi hakikat perjuangan Islam dengan lebih mendalam melalui sajak serta kupasannya di bawah.

Risalah untuk Aktivis Umat 
Runtuhan bangunan dan kota bedilan meriam,
Tangisan bayi dan laungan insan kelaparan,
Derita di wajah Hawa dinoda tentera,
Tengorak bersepahan di padang luka:
Mudah menganut simpati umat ku
Para aktivis segera ke hilir ke hulu. (1)


Dari kampus ke hujung desa dan pinggir kota
Kering tekak menyebar cerita: umat derita! (2)


Dan putaran sengsara umat tiada putusnya,
Dari helah kejam Yahudi ke angkara Serbia,
Para aktivis tiada gentar bersuara lantang,
“Ayuh! Kita tentang segala petualang!” (3)


Tapi runtuhan tiang-tiang mahligai ilmu dan iman,
Tiada terkesan pada badan dan bangunan,
Hanya terpapar pada budi dan bahasa,
Jelas terang pada hati nan tiada buta. (4)


Dan keluhan ilmuan dalam pendakian
Mencari makna dua kehidupan
Memerah akal menggilap pekerti
Menimba hikmat Ali dan Ghazzali
Membangun lembaga pengajian tinggi
Menghimpun alim muta'alllim sejati;
Dan bila pewaris Nabi mengedar piala
Minuman budi dan akal perkasa
Ingin membina bangsa semesta
Mengangkat amanat junjungan Mustafa. (5)

Para aktivis menggeleng kepala…
Perjuangan apa sebegini rupa?
Tiada darah tumpah tiada rumah musnah?
Tiada Hawa diratah tiada bayi dimamah?
Hanya dakwat terhimpun di muka surat
Hanya kata-kata yang mudah dibuat! (6)


Kehancuran khazanah ilmiah pada mereka,
Akibat kedegilan ilmuan terlalu leka,
Dengan kertas-kertas lama dan kata-kata,
Dengan ide-ide yang tak dapat diniaga,
Pemahaman tentang Tuhan dan segala sifat,
Pemurnian jiwa dari khilaf dan khurafar,
Bukan berupaya mengisi perut lapar,
Bukan mampu menangkis peluru liar! (7)


Aktivis mencari kuasa membina bangsa
Kuasa sebenar dalam dada tiada nyata (8)


Bila kuasa tergenggam sedikit
Namun harta berganda berbukit
Jiwa hampa menjelma belangnya
Dianggap musuh segala hukama!
Nilai akhlak terpaku di libas zahir
Wibawa agama dirujuk ke pena Kafir! (9)


Kata-kata di muka kertas beratnya hakiki
Tersimpan khazanah Ilahi dan mutiara insani
Jika digali-gilap disimpul makna dalam dada
Jika diserap pada ribuan jiwa remaja dan dewasa
Jika dipimpin helang ilmi menerbang di langit luas
Mengawal padang dari belalang dan haiwan buas (10)


Para aktivis: bermukimlah di taman adabi
Sungguhnya kekuatan kita bermula disini,
Membangun bangsa berjiwa singa berhati mulia
Kita mampu bangkit semula, percayalah hamba! (11)

Oleh Prof. Wan Mohd Nor Wan Daud
Dipetik dari Mutiara Taman Adabi.


Kupasan:

Rangkap (1)
Krisis luaran, fizikal amat mudah direnungi dan disimpati. Krisis Palestin, Bosnia dilihat dengan begitu insaf sehingga mampu menggerakkan para aktvis/da’ie ke sana sini mensebarkan berita kehancuran umat.

Rangkap (2)
Mahasiswa, Ustaz Al Azhar dan segala macam aktivis bertebaran ke merata tempat menceritakan penderitaan umat.

Rangkap (3)
Semangat perjuangan sering dilafazkan oleh aktivis/da’ie dalam menyuarakan kebencian mereka kepada Yahudi dan musuh-musuh Islam yang lain. Apakah mereka sedar masalah ini tidak terputus-putus dari satu bencana kepada bencana yang lain.

Rangkap (4)
Disini jelas menerangkap masalah dalaman umat. Sudah tentu semua ini tidak kelihatan secara zahir seperti penderitaan umat di Palestin. Bahasa Melayu yang rosak dimamah konsep sekular humanisme, budi dan etika yang berpalit pada Barat. Bermulanya semua ini apabila mahligai ilmu dan iman yang boleh diertikan sebagai Institusi Pendidikan hancur berderai dari dalam. Dicemari ilmu yang salah. Dualisme antara fardhu ain dan fardhu kifayah. Tuhan di Makmal dan Tuhan di Masjid tidak sama. Belajar sains bertuhankan Darwin, solat di Masjid bertuhankan Allah. Sekualrisme.

Rangkap (5)
Bukan senang menimba ilmu. Bukan ilmu ciplakan murahan dari buku-buku teks sekular humanisme tetapi ilmu yang membawa kepada ma’rifatullah. “ Mencari makna dua kehidupan” mungkin boleh ditafsirkan sebagai bagaimana ulama’ muktabar dahulu melakukan integrasi ilmu yang membawa pengertian duniawi dan ukhrawi. Tauhidik sifatnya seperti yang dinukilkan oleh Ali dan Ghazali yang betul-betul well rounded.
Mendidik umat melahirkan ilmuan pewaris Nabi. Ulama’ sebagai pewaris Nabi inilah yang akan mengangkat umat kembali ke tempat yang sepatutnya. Bukan ahli poitik, dan bukan juga ulama’ yang sempit lagi dualis. Sudah tentu kita perlukan ulama’ yang arif lagi bijaksana menyelesaikan masalah dunia dan akhirat. Kita biasa lihat yang mana pada masa kini ilmuan Islam gagal memahami reality semasa dengan mendalam manakala saintis, jurutera yang hebat memahami masalah semasa gagal memahami Islam dengan baik. Dualisme dalam disiplin ilmu. Semua ini tidak berlaku pada zaman Ibnu Sina, Al-Ghazali etc. Beza.Sangat beza kualiti dan kesepaduan ilmu ulama’ hari ini dan dahulu. Nak memerintah secara Islam kenalah mahir kedua-duanya bukan?

Rangkap (6)
Selalunya perjuangan ilmuan dipandang remeh.Dilabel berteori sahaja. Pada hemat saya perjuangan gerakan Islam masa kini (PAS, JIM, ABIM) banyak dipengaruhi oleh reformis Timur Tengah seperti Afghani, Muhammad Abduh, Rashid Rida, Hassan Al Bana yang banyak menekankan perubahan sosio ekonomi umat. Golongan ini di satu sudut baik tetapi di sudut memahami masalah umat secara mendalam tidak beberapa kemas terutamanya dari segi falsafah. Mungkin juga kerana pengaruh gerakan Salfiyyah di Timur Tengah yang mengangkat ulama’ yang salah sebagai panduan perjuangan contohnya membesar-besarkan Ibnu Taimiyah berbanding Al-Ghazali yang diperkecil-kecilkan kerana mencampuri falsafah dan kalam. Maka rata-rata reformis ini seperti yang wujud di Malaysia dalam PAS lebih menekankan aspek luaran perjuangan Islam (i.e menegakkan Negara Islam) berbanding menyelesaikan masalah dasar umat seperi Prof. Al-Attas tekankan berkenaan pendidikan ta’dib. Saya pun selalu je diremeh-remehkan di kampus oleh pejuang-pejuang Islam ala PAS ini.Tetapi saya tidak berganjak kerana saya percaya dengan perjuangan dasar Prof. Al-Attas yang mendalam dan berantai sehingga ke zaman Al-Ghazali dari segi sifat dan semangatnya.

Rangkap (7)
Rangkap ini menerangkan sifat perjuangan pragmatisme pejuang Islam masa kini. Nak instant success sahaja. Kita bukan nak bina negara Islam kerana Islam itu lebih besar dari makna ‘Negara’. Kita nak bina Tamadun Islam yang kalau kalian baca ‘Islam and Secularism’ tulisan Prof. Al-Attas, kalian akan nampak bahawa perkataan ‘deen’ itu merupakan akar kata kepada Tamadun. Maka dari situ disimpulkan Islam sememangnya agama yang bertamadun yang progresif. Nak bina tamadun ni bukan sekejap. Foundationnya mesti kuat. Bangunan yang kuat mempunyai foundation yang dalam dan kukuh. Begitu juga tamadun Islam. Tanpa Ilmu(al-Ilm) yang kukuh, integrasi tauhidik Fardhu Ain dan Fardhu Kifayah jangan mimpi nak bangunkan Tamadun Islam apatah lagi Negara Islam. Maka pragamatisme pejuang-pejuang Islam masa kini seperti yang ada pada PAS telah terlepas pandang martaba perjuangan Islam yang asas iaitu perjuangan Ilmu. Kalau kita lihat politik pejuang Islam di negara ini sangat sempit. Kepartian dan dogmatik. Bukan menyatakan kesalahan dalam sisasah tetapi kena selari. Sekarang ini umat Islam di dunia sangat inferior kepada tamadun Barat dari segi ilmu. Kita sujud kepada Sains dan Teknologi Barat tanpa memahami epistemologi ilmu tersebut yang mampu mencemarkan pandangan alam Islam kita.

Rangkap (8)
Kalau tiada haqqul yakin terhadap kuasa di dalam dada yakni Ilmu bagaiamana mampu kita zahirkan pada kuasa yang dipegang nanti. Ombak dan badai sekularisme bukanlah sesempit yang ada pada UMNO seperti yang disangka PAS tetapi lebih besar dan kuat. Bak kata Prof. Al-Attas “ secularism as a philosophical program”. Dengan kuasa pun kita belum tentu mampu selesaikan masalah ini.

Rangkap (9)
Bila dah ada kuasa macam yang berlaku lepas 8 Mac mulalah berebut jawatan itu dan ini.
Siapa tahu inside story faham-faham je lah. Masyarakat lebih senang melihat kewibawaan ulama’ itu pada janggut dan serban yang melilit bukan kepada kualiti dan kedalaman penyelesaian masalah yang dilontarkan kepada umat. Maka macam yang berlaku pada 8 Mac juga, walaupun naik DAP dan PKR, kedua-duanya bawa model yang sama mungkin bersih sedikit berbanding dulu. Free market etc.

Rangkap (10)
Tersirat sikit rangkap ni. Yang saya fahami mungkin bermaksud tentang peri pentingnya ilmu. Helang ilmi mungkin boleh dirujuk sebagai ulama’ tulen yang mampu mengawal masyarakat daripada segala kekusutan yang kecil dan besar kerana helang Ilmi mampu melihat dari atas dengan persepktif yang besar. Malah sifat helang itu sendiri yang tajam penglihatannya mampu mengecam masalah di padang itu dengan mendalam.

Rangkap (11)
Prof. Wan mengajak aktivis memulakan perjuangan di taman adabi yang mungkin membawa maksud melalui pendidikan ta’dib. Bukan tarbiyah dan bukan ta’alim. Sebenarnya kalau kalian baca Muqaddimah Ibnu Khaldun ataupun rujuk sejarah silam Al-Ghazali dan perkaitannya dengan kebangkitan Salahuddin Al-Ayubi, tidak hairanlah semua yang diperkatan dan diperjuangkan oleh Prof. Al-Attas ini. Saya pada mulanya skeptik juga kepada perjuangan Prof. Al-Attas yang low profile dan seolah-olah tak bermaya sebab tak berpencak dalam arena politik semasa. Tetapi bila saya baca, kaji dan bertemu dengan murid-murid beliau disamping cuba kaitkan semangat dan roh perjuangan beliau bersama sejarah silam Al-Ghazali saya bukan sahaja ainul yakin tetapi haqqul yakin! Sudah tentu semua ni ambil masa untuk faham dan kefahaman itu juga bukanlah datang dari sesiapa tapi dari Allah jua. Dari saya mula masuk universiti sampai sekarang saya pasakkan dalam-dalam tujuan mencari ilmu ialah untuk mencari Kebenaran (with a big ‘k’) dalam semua permasalahan yang ada. Alhamdulillah saya telah menyahut seruan Prof. Wan untuk bermukim di Taman Adabi!

Dan saya percaya inilah perjuangan fundamental umat Islam dalam membangunkan tamadun Islam yang sedang tidur dibuai mimpi indah.Percayalah kerana ianya pernah berlaku!

Isnin, 25 Ogos 2008

Aduhai Mahasiswa.


Sebenarnya dah lama terfikir nak tulis pasal demo budak-budak UiTM hari tu. Lepas tu mahasiswa berdemo tentang AUKU di parlimen pulak. Tapi sibuk lah pulak dengan kertas kerja seminar USM ni. So, masa mesyuarat kat pejabat sempatlah tangan ni mencoret-coret bunga-bunga bahasa...Insyaallah akan datang akan saya tulis. Dah lama tak tulis pasal mahasiswa. Apakah yang diperjuangkan mahasiswa sebenarnya? Fikir-fikirkanlah...


Budayaku..

Ku renung jauh,
Ku lihat mendung bakal tiba,
Membawa 1001 peristiwa,
Yang sukar ditafsir jua.


Ku renung jauh,
Ku lihat manusia,
Terdampar lena,
Dibuai budaya hina.


Budayaku kian luput,
Ditenggalami zaman kusut,
Menanti permulaan maut.

Siapakah wira penyelamat bangsa?
Kalau bukan anak muda,
Bernama Mahasiswa.


Kerana itulah warisan kita,
Yang paling berharga.


3.38pm, 20/8/2008
Petronas Twin Tower 1,
Level 27.

Jumaat, 22 Ogos 2008

Jalan-jalan cari buku lagi...dari UKM ke ISTAC 'baru'


Penat jugak hari ini. Bergegas dari pagi ke UKM untuk menghadiri majlis perasmian International Conference on Higher Education kali ke-20. Yang Mulia Raja Nazrin Shah yakni Raja Muda Perak bersama Tuanku Zara Salim hadir ke Bilik Senat UKM bagi merasmikan majlis yang saya kira agak penting ini dalam membina jambatan ketamadunan bagi konteks pendidikan tinggi.




Setelah membantai roti jala bersama Prof. Wan Mohd Nor Wan Daud, kami bersantai di ATMA borak-borak falsafah, politik dan isu-isu lain. Esok saya harus bergegas sekali lagi ke UKM untuk sehari suntuk bagi mendengar hujah ataupun saya sendiri akan berhujah (baca:tanya soalan) dengan intelektual-intelektual yang akan membentangkan kertas kerja berkaitan isu-isu pendidikan tinggi dan ketamadunan. Saya bayar Rm200 untuk persidangan ini dan sudah tentu apa yang saya paling inginkan adalah kertas-kertas kerja mereka. Prof. Wan juga akan membentangkan kertas kerja beliau esok.



Setelah solat jumaat, saya pulan ke KL Sentral. Dari pagi tadi memang dah terfikir untuk ke ISTAC untuk membeli beberapa buah buku. Sebelum saya pergi mengambil teksi terlihat ada jualan buku DBP di hadapan pintu keluar komuter. Belek punya belek saya beli buku agung ini:



Memang Dr. Jelani dah bagitahu di IKIM sewaktu Seminar Buku Agung yang 'Nasihat al Muluk' ni bakal diterbitkan oleh DBP. Syukur akhirnya dapat jugak anak-anak Melayu merasa baca karya agung Imam Al-Ghazali ini. Saya syorkan kepada 'hardcore' fans PAS, PKR dan Lim Guan Eng yang sibuk nak jadi Umar Abdul Aziz baca buku ni. Ustaz Azizan Kedah pun sama kena baca ni jangan dok fikir tak dapat duit nak tebang pokok je. Ini bukan sebarang buku malah khazanah penting buat para politikus yang nak jadi umara'. Zuhuh saja belum cukup untuk berlaku adil kepada rakyat perlu tahu selok belok pemerintahan dari A to Z juga.



Fikir punya fikir, pergilah jugak. Ini yang pertama kali saya bertandang ke ISTAC baru.





Memang cantik dan megah. Aura seni bina Islam yang cukup menghibaukan minda dan hati...Memang rasa lain sangat jejak kaki dalam bangunan ISTAC baru. Keindahan seni bina dan hasil seni Islam yang cukup hebat. Nasib baik telefon bimbit ni ada kamera.





Bolehla jugak ambil gambar yang mana patut. Saya banyak ambil gambar potret dan lukisan masyarakat Islam yang sudah tentu telah dibeli oleh Prof. Syed Naquib Al-Attas sebelum UIA 'hijack' ISTAC.


Naik tingkat 2 saya dilayani dengan baik oleh beberapa staf ISTAC yang entah berapa kali saya jumpa mereka sebab sebelum ni pun mereka jugak layan saya sewaktu beli buku di ISTAC lama dahulu. Belek punya belek saya belilah buku-buku ni:


Pada mulanya niat saya memang nak beli buku Prof. Alparslan yang bertajuk " Being and Existence in Sādra and Heidegger: A Comparative Ontology". Kemudian terjumpa pulak buku berkaitan Fakrudhin Al-Razi bertajuk "Theology and Tafsīr in The Major Works of Fakhr Al-Dīn Al-Rāzī" yang ditulis oleh Yasin Ceylan. Menari sebab ini dapat membantu saya memahami apakah sebenarnya yang istimewa berkenaan Al-Rāzī ini.




Kemudian saya ternampak pula rare book of Prof Naquib yang bertajuk "Comments on the Re-Examination of Al-Rānīrī’s ‘Ḥujjatu’l-Ṣiddīq’: A Refutation" . Ini merupakan antara karya Prof. Naquib bertarung dengan Orientalis Barat yang tidak segan silu memutar belitkan khazanah tamadun Melayu kita. Harus dibeli dan dibaca oleh para pemikir Melayu yang serius.





Lagi saya akhirnya dapat beli juga jurnal ISTAC yang berbahasa Melayu. Seperti yang dijangkakan rata-rata penulis edisi jurnal Al-Hikmah ini merupakan para ilmuan Islam yang banyak sekarang berada di IKIM, INSIST dan UIA. Penting untuk saya fahami isu dan idea yang dibawa mereka dalam Bahasa Melayu yang telah disesuaikan dengan konteks tempatan.




Saya juga membeli 'Commemorative Volume On the Conferment of the Al-Ghazali Chair of Islamic Thought' sebagai koleksi sejarah ilmu yang penting untuk tatapan anak-anak saya kelak berkenaan Prof. Al-Attas. Saya bercadang apabila anak -anak saya kelak berumur 18 tahun buku 'Islam and Secularism' kena khatam. Insyaallah. Semoga Allah perkenankan hajat ini.



Semalam juga turut diadakan pelancaran buku terbitan ISTAC 'baru' versi UIA. Dan saya kira buku ini agak menarik maka saya beli jugaklah sebab memang suka baca kisah-kisah sufi yang penuh hikmah.


Marilah menikmati pemandangan ISTAC yang baru ini hasil kreativit Prof. Naquib sendiri sebelum ianya dirampas oleh pihak yang melakukan 'error of knowledge'. Faham-faham sajalah:











Paling menarik ialah koleksi potret dan gambar masyarakat Muslim yang dibeli Prof. Naquib sendiri:

































Tapi itulah manusia. Yang diluar dinilai lebih daripada yang dalam. Yang berserban kononnya lebih 'alim wal waraq' akhirnya sudah tidak terbiasa kita menilai 'human essence'. Cantik dan indah bagaimana pun tanpa roh tiada gunanya juga. ISTAC sekarang seperti yang saya interview dengan staf ISTAC yang dah lama bekerja di bawah Prof. Naquib tidak sama dengan ISTAC sekarang. Lain. Sangat lain...







P/S: Ada 7 hari lagi sebelum saya hantar kertas kerja seminar fiqh yang USM anjurkan. Setakat ini saya hanya contemplate berdasarkan kertas contengan ini. Nak ikat idea bukan satu perkara mudah. Sesiapa sudi membantu bagi cadangan dan pandangan silalah tinggalkan komen ye.

Khamis, 21 Ogos 2008

Barah kepimpinan Melayu


Kejatuhan Tamadun Melayu Melaka tidak berlaku dalam sehari. Begitu juga dengan tamadun Rom, dan Islam Umaiyah, Abbasiyah, dan Uthmaniyah.


Oleh Rausyanfikir (bakal terbit dalam Siasah edisi 22/8)


Adapun raja-raja itu umpama api, segala perdana menteri umpama kayu, kerana api itu jikalau tiada kayu tiada akan nyala..ra'ayat itu umpama akar, raja itu umpama pohonnya; jikalau tiada akar nescaya pohon tiada akan dapat berdiri. Demikian raja-raja itu dengan segala ra'ayatnya...jikalau kau bunuh ia (ra'ayatmu) dengan tiada dosanya, bahawa kerajaanmu binasa


Begitulah puitis dan mendalamnya mesej yang disampaikan oleh Sultan Alauddin Syah kepada anaknya yang bakal mewarisi takhta setelah ayahnya meninggal. Wasiat ini telah dimuatkan di dalam satu karya agung tamadun Melayu iaitu Sulalat Al-Salatain atau dalam nama lainnya 'Sejarah Melayu'.


Jikalau kita lihat pada hari ini bagaimana para pemimpin kita sudah tidak menghayati konsep dan tradisi kepimpinan Melayu yang sememangnya terbentuk melalui pandangan alam Islam yang begitu kental pada waktu itu.



Feudalisme yang wujud tidaklah berbentuk semberono dimana para penguasa dengan mudah melakukan apa sahaja sewenangnya terhadap rakyat. Walaupun terdapat beberapa kisah buruk golongan pemimpin dalam sejarah Melayu tetapi masih banyak yang bernas dan adil dalam memimpin.


Residen British yang menjadikan Kuala Lumpur kota Kapitalisme British di Malaya.


Peranan ulama' dalam Istana bukanlah satu perkara kecil malah merupakan faktor yang menentukan jatuh bangunnya kerajaan Melayu itu sendiri. Lihat saja selepas kedatangan British dimana Residen telah diangkat menjadi penasihat dan ulama' dikesampingkan kepada hanya mengurus hal ehwal agama Islam yang sempit. Natijahnya, rakyat kita jatuh dalam gaung penjajahan kolonial kapitalisme yang mengeskploitasi semahu-mahunya harta dan khazanah tanah air kita.


Kisah-kisah kepimpinan Melayu Islam telah semakin hanyut karam di dalam lautan sejarah. Teori politik-ekonomi laissez faire, Machivaelli dan segala macam falsafah kepimpinan yang berteraskan sekular humanisme menjadi sandaran utama dalam mengekalkan dan merebut kuasa sehinggakan rakyat diperlakukan dengan sebegitu sahaja.


Pada hari ini, para pemimpin kita (baca: ahli politik) lebih suka berkokok di majlis-majlis yang mendatangkan 'spotlight' media massa bagi melobi kepentingan-kepentingan tertentu daripada memuhasabah diri mereka serta masyarakat yang mereka pimpin secara amnya. Seolah-olah kepimpinan mereka berdiri atas suatu kuasa yang mutlak seperti yang dilakonkan dengan hebat oleh Firaun pada zaman Nabi Musa a.s.


Sudah tentu kita sedih, kesal dan marah akan wabak kepimpinan yang membusuk dalam pelbagai sektor kepimpinan negara. Dari Putrajaya hinggalah ke rumah-rumah teres biasa, faktor kepimpinan dalam masyarakat kita lemah dan tidak bermaya sehingga melahirkan pula krisis sosial yang entah beragam rupa.


Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi selaku orang yang mengambil 'cawan beracun' daripada Kaisar Melayu a.k.a Tun Dr. Mahathir Mohamad yang telah memerintah Malaysia selama lebih 20 tahun telah terpaksa melakukan house cleaning terhadap kurap dan kuman yang ditinggalkan oleh generasi kepimpinan Tun Dr.Mahathir Mohamad. Politik wang, perjuangan material, sekularisasi yang kental, semua ini bukan bermula setahun dua yang lepas malah telah lama berlaku dan menjadi sebati dengan masyarakat kita.


Bukan kapal perang Belanda yang merobohkan Kota Melaka tetapi para pemimpinnya sendiri.


Sejarah tidak pernah berlaku curang kepada kebenaran. Lebih kurang 200 tahun yang lampau, Tamadun Rom menyaksikan kegemilangan yang begitu hebat dibawah kepimpinan Lucius Septimius Severus (146-211 M). Beliau telah melakukan pelbagai jenis reformasi perundangan dan ketenteraan yang hebat sehinggakan corak pemerintahan beliau didasari dengan ketegasan dan kekejaman tentera yang akhirnya membuahkan kejayaan kebendaan untuk rakyatnya.


Begitu juga dengan Malaysia di bawah Tun Mahathir. Kita mendabik dada sebagai salah satu Harimau Asia yang baru mengaum. Kita gah dengan bangunan pencakar langit, dan segala macam infrastruktur tetapi malangnya kejayaan tersebut telah meremehkan peranan spiritual dalam kehidupan rakyat negara kita.


Edward Gibbon dalam magnum opus beliau The Decline and Fall of the Roman Empire menceritakan bagaimana Maharaja Severus menanam bibit-bibit keruntuhan Imperaturia Roma.


Mereka yang hidup sezaman dengan Severus tidak mengedahkan kezaliman yang diperkenalkannya demi nikmat keamanan dan kehebatan Kerajaannya. Tetapi, mereka yang hidup selepasnya yang mengalami kesan-kesan berbahya daripada dasar-dasar dan tindak Severus, dengan tepatnya menganggap beliau paling bertanggungjawab bagi jehatuhan Imperaturia Roma


Lihat sahajalah masalah akidah umat Islam. Berapa sangatkah para pemimpin Islam yang begitu peka dalam menangani masalah ini secara lebih berkesan? Jangan menang sorak kampung tergadai. Kerana kuasa kita lupakan rakyat. Belum tentu apabila berkuasa kita akan mengisbatkan diri kepada amanah rakyat.


Inilah yang puas ditekankan oleh Prof. Syed Naquib Al-Attas. Kebobrokkan kepimpinan negara kita pada hari ini bukanlah semata-mata sang pemimpin yang durjana tetapi merupakan benih-benih kebodohan yang tuntas tumbuh selepas disirami ilmu yang salah dan keliru hasil daripada kerterpurukkan budaya yang telah lama digari oleh penjajahan barat dan pada masa yang sama kelemahan jati diri pemipin Melayu itu sendiri.


Menurut pemerhatian Prof. Syed Naquib Al-Attas, masalah kepimpinan negara ini bukanlah suatu perkara yang berlaku secara begitu sahaja dan bukan juga masalah utama yang berlaku pada zaman ini.


Punca dasar kepada masalah ini bertitik tolak daripada masalah ilmu dimana berlaku kekeliruan dan kesilapan persepi dalam memahami ilmu (confusion and error in knowledge). Kekeliruan ini akhirnya menghasilkan apa yang dijelaskan oleh Prof. Syed Naquib sebagai masalah kehilangan adab (loss of adab). Maksud kehilangan adab ini boleh dijelaskan sebagai "kegagalan seseorang dalam mengenali dan memahami ilmu sehingga meletakkan sesuatu perkara tersebut di tempat yang tidak sepatutnya sehingga menghasilkan ketidak adilan kepada diri dan masyarakat."

Dua keadaan ini, iaitu kekeliruan dan kesilapan persepsi dalam memahami ilmu yang juga turut disulami dengan masalah kehilangan adab akan menghasilkan masalah dahsyat dalam masyarakat. Antara masalah yang timbul ialah lahirnya para pemimpin yang tidak layak dalam memimpin kerana tidak mempunyai kualiti akhlak, intelek dan spiritual yang sepatutnya sebagai seseorang pemimpin Islam dalam semua lapangan baik di rumah serta di institusi-institusi pemerintahan.


Bencana ini akhirnya akan menghasilkan satu kitaran kepimpinan yang lemah apabila kekeliruan dan kesilapan persepi terhadap ilmu ini meresap ke adalam insitusi pendidikan yang sangat penting dan dominan dalam membentuk seseorang manusia itu.


Maka sedarlah kita semua bahawa masalah yang kita sedang hadapi ini hanyalah buih-buih masalah yang timbul di atas permukaan laut dalam yang ganas dengan kelemahan dan kehinaan ummah. Akarnya masih ganas menjalar dibawah kesedaran kita tanpa diberi perhatian yang sewajarnya oleh masyarakat melainkan golongan ilmuan muttaqin yang tidak mempunyai apa-apa kepentingan sepertimana yang wujud pada zaman kegemilangan Islam seperti Al-Ghazali, Ibnu Taimiyah dan yang seangkatan dengannya.


Sudah menjadi satu kewajiban untuk para ulama’ yang bertakwa untuk speak truth to power dan pada masa yang sama bersungguh-sungguh memahami dan menyelesaikan cabaran dalam dan luar yang sedang menghentam umat Melayu dalam negara ini. Biarkan para politikus terjun bersama labu-labunya kerana Keadilan dan Kebenaran itu tidak lahir hanya melalui gerak kerja politik semata-mata.

Isnin, 18 Ogos 2008

Jalan-jalan cari buku...


Hari ini sangat gembira. Ada dua sebab. Satu sebab 'personal' yang tidak perlu dikongsi dalam entri kali ini dan yang keduanya saya sudah berjaya menemui dan membeli buku failasuf Muslim tanah air kita iaitu Prof. Syed Naquib Al-Attas! Apa yang special? Ini adalah kerana buku ini merupakan antara karya terawal beliau.(mengikut Prof. Wan Mohd Nor Wan Daud, buku ini ditulis sewaktu Prof.Naquib berumur 22 tahun yakni lebih kurang umur saya sekarang!)



Buku yang bertajuk 'Some aspects of Sufism as understood and pracised among the Malays' ini diterbitkan oleh Malaysian Social Research Institue (MSRI) pada tahun 1963.


Saya rasa pada waktu ini Prof. Naquib masih belum menuntut di Universiti Malaya Singapura lagi tetapi kualiti buku ini seakan-akan karya seorang ilmuan yang sudah sebati dengan tema perbahasan berkenaan Sufisme!




Buku yang sudah dimakan ulat kerana berlubang disana sini masih terjual di MSRI di Jalan Uthant berdekatan dengan Kedutaan Palestin. Siapa berminat silalah ke MSRI kerana masih ada beberapa naskah lagi untuk dijual. Harga sangat murah. RM20 sahaja. Rugi kalau tak beli kerana inilah saksi pada anak cucu kita bahawa di Malaysia ini masih terdapa ulama' yang hebat dan dalam ilmunya.



Satu lagi buku yang lupa saya perkenalkan kepada para pembaca sekalian adalah karya dua failasuf besar tanah air iaitu Prof. Naquib sendiri serta guru saya Prof. Wan Mohd Nor Wan Daud. Sebenarnya bukanlah karya yang dalam kerana buku yang bertajuk 'The International Center for Leadership in Finance (ICLIF) Competency Model (LCM): An Islamic Perspective.' merupakan modul kuliah kepimpinan dan pengurusan yang dipimpin oleh Prof. Naquib dan Prof. Wan hasil kerjasama dengan ICLIF pada tahun 2007.


Ianya menarik kerana idea-idea Prof. Naquib yang susah itu (banyak dipetik dari Prologomena dan Islam and Secularism' ) dipadatkan disamping diselitkan pelbagai mutiara ilmu dari kitab-kitab tradisional Islam yang berkaitan dengan metafizik, falsafah, kepimpinan dan sudah tentu pandangan alam Islam itu sendiri. Nak beli dimana? Saya pun tak pasti kerana saya beli buku ini daripada Prof. Wan sendiri dengan harga RM50 sewaktu melawat beliau di UKM tempoh hari. Teringn nak promote buku ini pada HRM PETRONAS atau UTP agar para pemimpin insitusi ini betul-betul mampu menghidupkan visi dan misi yang lebih utuh iaitu integrasi dunia dan akhirat.


Selepas pukul 5pm, saya merayau-rayau di Jalan TAR. Pada mulanya singgah kedai buku Islam Indonesia di Fajar Ilmu Baru di Wisma Yakin. Ingin mencari tafsir Mafatih Al-Ghaib karya Fakhruddin Al-Razi tetapi tidak ada. Sebab sewaktu Seminar Buku Agung ada peserta kata di Indonesia sedang giat melakukan terjemahan kitab tafsir agung ini. Nampaknya memang tidak ada peluang lah nak miliki tafsir ini dalam masa terdekat. Cara pintas adalah mempelajari bahasa Arab dan cari kitabnya nanti. Lebih ringkas lagi tunggu sajalah jemputan Dr. Farid Shahran untuk hadir ke halaqah ilmu yang mungkin dianjurkan oleh sahabat-sahabat PKPIM kelak. Inilah untung nya merentasi jemaah! Jaringan ilmu bertambah banyak dan luas! Syukur Ya Allah kau tempatkan aku praktikal di KLCC.




Maka saya memutuskan untuk membeli dua buah buku yang saya kira berkaitan dengan falsafah pemikiran Prof. Syed Naquib Al-Attas. Yang satu bertajuk Filsafat Pendidkan Islam: Analisis Pemikran Prof. Syed Muhammad Naquib Al-Attas hasil tulisan Dr Kemas Badaruddin dan satu lagi 'Tantangan Sekularisasi dan Liberalisasi di Dunia Islam' hasil tulisan anak-anak murid Prof. Naquib iaitu Hamid Fahmy Zarkasyi, Adnin Armas dan Adian Husaini. Nampaknya para cendekiawan Indonesia lebih laju dalam menghargai pemikir dan failasuf Muslim agung Nusantara dan Dunia Islam Abad ke-2o ini berbanding dengan cendekiawan di negara kita.






Biasalah bila tengok satu kedai mana pernah puas bukan? Maka saya merayap pula ke kedai buku Pustaka Mukmin di Jalan TAR. Belek punya belek tengok harga semua saya belilah buku agung ini yang bertajuk 'Mishkat Al-Anwar' ataupun dalam nama lainnya ' The Niche for Lights' karya Hujjatul Islam Imam Abu Hamid Al-Ghazali yang diterjemahkan oleh Orientalis Inggeris W.H T. Gairdner. Buku ini special juga kerana ditulis selepas magnum opus Imam Al-Ghazali iaitu Ihya Ulumuddin. Maka tidak hairanlah ianya sarat dengan perbahasan yang berunsur mistik.


Sebenarnya saya teringat sewaktu hadir ke persidangan Falsafah Sains di ISTAC awal tahun dahulu rasanya ada pembentang dari Singapura yang membentangkan tema berkaitan Cahaya yang dirujuk secara khusus melalui kitab Mishkat Al-Anwar ini. Maklumlah masa tu sangat mentah dan kosong bab-bab falsafah dan sufisme ini maka tak teringin pun nak mendalami. Alhamdulillah, dalam masa 8 bulan ini saya memang belajar banyak mengenai pemikiran dan falsafah Islam hasil interaksi bersama buku dan beberapa ilmuan-ilmuan lain. Memang lazat sekali kerana setelah kita memahami kerelevanan dan essence kepada tradisi Ilmu Islam yang hebat seolah-olah kita patut berbangga dan yakin inilah Ad-Deen yang kita inginkan.


Maka dalam pada waktu ini memang saya sedang mempersiapkan rangka pemikiran Islam (Islamic Worldview) dan sudah tentu pemilihan ini saya sandarkan kepada rangka pemikiran falsafah yang dianjurkan oleh Prof. Syed Naquib Al-Attas. Bonusnya daripada usaha ini kelak adalah Insyaallah saya dapat memahami realiti masalah ummah dengan lebih mendalam disamping menganjurkan penyelesaiaan yang lebih konkrit buat umat dalam kegiatan aktivisme saya. Sekarang ini memang bercita-cita untuk jadi seorang ilmuan Islam dan perjalanan ke arah itu masih jaaaaauuuuuuuuuhhhh sekali.


Ok lah nak menjamah buku-buku tersebut. Teruskan membaca dan berfikir!

Press Statement: Why Tony Blair is a War Criminal and how UM Law Faculty is so stupid to notice it.

Masa demonstrasi bantah Tony Blair yang lalu, saya telah ditugaskan oleh Cikgu Azmi selaku Presiden TERAS dan aktivis Citizen International untuk membaca press release yang tertera dibawah. Saya kira press release ini sangat menarik untuk difikirkan. Mesejnya bukan hanya kepada Tony Blair tetapi kepada kita semua khususnya pemimpin dan pendidik di negara kita


31 st July 2008

WE CONDEMN INVITATION TO TONY BLAIR BY UNIVERSITY OF MALAYA

We condemn the University of Malaya authorities for inviting the former British Prime Minister Tony Blair, a war criminal, to deliver the prestigious Sultan Azlan Shah Law Lecture. By conferring this honour on Blair, the authorities have shown total insensitivity to the sufferings of millions of Iraqis, the innocent victims of his criminal acts, and to the feelings of Malaysians who stand in solidarity with them.

It is ironic that Blair who has violated the most fundamental principles of international law by invading Iraq, and has consistently defended gross Israeli violations of human rights and the United Nations Charter, has been invited by the Law Faculty of the university to speak on the Rule of Law and Good Governance. Obviously those who invited him have no understanding of what the Rule of Law means. They may as well have invited Radovan Karadzic, the butcher of Bosnia, to deliver the lecture.


The worst war crimes, and crimes against humanity, since World War ll, have been committed in Iraq. The U.S aided by Britain launched an illegal war against Iraq, a sovereign nation, in violation of the United Nations Charter and international law. Both the President of the United States George W. Bush and Blair were the architects of this war of aggression.


The International War Crimes Tribunal at Nuremburg set up to try German war criminals after World War ll, called the waging of aggressive war "essentially an evil thing...to initiate a war of aggression...is not only an international crime; it is the supreme international crime, differing only from other war crimes in that it contains within itself the accumulated evil of the whole."


The US-British war of aggression against Iraq has resulted in unspeakable atrocities against the Iraqi people and the almost total destruction of their homeland. More than 1 million have died as a result of the war. Nearly 5 million people have been displaced, 2.7 million internally and 2.3 million in refugee camps in neighbouring countries. Iraq’s economy, hospitals, schools and the infrastructure for basic social amenities have been devastated.



The virus of sectarian hatred, conflict and violence has been let loose in Iraq and the relations between people who have lived in peace for centuries have been poisoned. The very fabric of Iraqi society has been irreparably damaged. There is no security in Iraq. The perpetrators of these heinous crimes - Bush and Blair – have yet to be brought to justice.

In July 2003, the Athens Bar Association lodged a 47-page complaint with the ICC Prosecutor against Tony Blair for crimes against humanity in Iraq. The complaint states: “The repeated blatant violations by the United States and Britain…of the stipulations of the four 1949 Geneva Conventions, the 1954 Convention of the Hague as well as of the International Criminal Court’s Charter constitute war crimes and crimes against humanity.”

In March 2007, Baltasar Garzon, an investigating judge for Spain’s National Court, said that President George W. Bush and his allies eventually should face war crime charges for their actions in Iraq He called the war in Iraq “one of the most sordid and unjustifiable episodes in recent human history”. “There is enough of an argument in 650,000 deaths for this investigation and inquiry to start without more delay," he said. Garzon became famous in 1999 when he tried to extradite Pinochet from Britain and try him for crimes against humanity. The Prosecutor of the International Criminal Court (ICC) has also told the media that Bush and Blair may one day face war crime charges before the ICC.

It is therefore incomprehensible how the Law Faculty which should be teaching and promoting respect for and observance of international law should invite a notorious violator and war criminal to deliver a lecture on the Rule of Law. It also reflects the colonial mentality of some of our university administrators and lawyers who worship everything British.

There are many distinguished lawyers and judges from the Third World who have an impressive record of defending human rights and promoting international relations based on the observance law who could have been invited to give the lecture.


The South African Law Professor John Dugard who is also the United Nations’s Special Rapporteur for Human Rights in the Occupied Palestinian Territories (OPT) should have been invited. Dugard has done a splendid job in courageously reporting on the Israeli violation of human rights in the OPT and compared it to the situation in South Africa during the Apartheid Regime.

We call on:

· the University authorities to cancel the lecture

· the public to boycott the lecture and to protest to the university authorities for inviting Blair

· hold demonstrations calling for the prosecution and punishment of Blair for his war crimes.

Endorse by

S.M. MOHAMED IDRIS

Chairman Citizens International

MOHD AZMI ABDUL HAMID

President TERAS

SYEIKH ABU BAKAR AWANG

Chairman Ulama Association of Kedah

MAHFUZ OMAR

Member of Parliment Malaysia

Chairman IMPAK

SALLAHUDDIN AYUB

Member of Parliament Malaysia

Youth Chief Islamic Party Of Malaysia

ABDUL GHANI SHAMSUDDIN

Chairman Ulama’ Assembly Of Asia



Terima Kasih kepada saudara Khairul Anwar Shazali (Naib Presiden PKPIM) yang mengambil gambar-gambar dibawah.



First time demo yang tak jenuh nak convince polis. Akak polis tu memahami jugakla.



Wartawan pun kerumun tanya itu tanya ini.



Membaca press release sampai hilang suara dalam Bahasa Inggeris. Harap orang-orang asing faham dan sampai mesejnya.






Kami bukan anti-kerajaan. Kami anti-keganasan. At least maruah rakyat negara ini terbela dengan mesej yang kami ingin sampaikan. Malulah negara Islam bengong menilai Tony Blair itu siapa.



Doa Wehdah pimpinan saudara Qusyairi (Naib Presiden 2 GAMIS)