Isnin, 31 Mac 2008

A True Love Story - The Best Love Ever!


She was one of the noblest women around, coming from a very prominent family. She was also quite beautiful and the holder of a considerable amount of wealth, being a prominent businesswoman. To marry her would have been a great feat for any man, and indeed, quite a few of the most prominent and wealthy men in society had asked for her hand. Yet, she rejected them all; already being a widow, she had lost the desire to marry again.



Until he came into her life. He was young man of 25, and although he was also of a noble family, he was an orphan and was not a man of many means. He had made a meager living tending sheep in the hills surrounding the city. Yet, he had an impeccable moral character, and he was widely known as one of the most honest men around. That is what attracted her to him: she was looking for someone honest who could conduct business for her, as she - a woman in a fiercely patriarchal society - could not do it herself. So, he started working for her.



After he came back from his first business trip, she asked her servant, whom she sent with him, about him and his conduct. The servant amazed her by his report: this young man was the kindest, gentlest man he had ever met. Never did he treat the servant harshly, as many others do. Yet, there was more: as they traveled in the heat of the desert, the servant noticed that a cloud had followed them the entire time, shading them from the blazing sun. The businesswoman was quite impressed with her new employee.



Not only that, this new employee proved to be an astute businessman in his own right. He took his employer’s merchandise, sold it, and with the profits bought other merchandise that he sold again, thus profiting twice. All this was enough for her: the embers of love in her heart that were once extinguished re-kindled again, and she resolved to marry this young man, who was 15 years younger than her.



So, she sent her sister to this young man. She asked him, “Why are you not married, yet?” “For lack of means,” he answered.



“What if I could offer you a wife of nobility, beauty, and wealth? Would you be interested?” she told him.



He replied in the affirmative, but when she mentioned her sister, the young employee chuckled in amazement. “How could I marry her? She has turned down the most noble men in the city, much wealthier and prominent than me, a poor shepherd,” he said. “Don’t you worry,” the sister replied, “I’ll take care of it.”



Not long after, the wealthy businesswoman married her young employee, and it was the beginning of one of the most loving, happiest, and sacred marriages in all of human history: that of Prophet Muhammad and Khadijah, the daughter of Khuwaylid. When they were married, the Prophet was 25 years old, and Khadijah was 40. Yet, that did not bother the Prophet one bit. He loved her so deeply, and she loved him as deeply. They were married for 25 years, and she bore him seven children: 3 sons and 4 daughters. All of the sons died in young age. Khadijah was a source of immense love, strength, and comfort for the Prophet Muhammad, and he leaned heavily on this love and support on the most important night of his life.




While the Prophet Muhammad was meditating in cave of Hira, the Angel Gabriel came to him and revealed to him the first verses of the Qur’an and declared to him that he was to be a Prophet. The experience terrified the Prophet Muhammad, and he ran home, jumping into Khadijah’s arms crying, “Cover me! Cover me!” She was startled by his terror, and after soothing and comforting him for a while, the Prophet was able to calm down and relate to her his experience. The Prophet feared he was losing his mind or being possessed.



Khadijah put all his fears to rest: “Do not worry,” she said, “for by Him who has dominion over Khadijah’s soul, I hope that you are the Prophet of this nation. Allah would never humiliate you, for you are good to your relatives, you are true to your word, you help those who are in need, you support the weak, you feed the guest and you answer the call of those who are in distress.” She then took him to her cousin, Waraqah ibn Nawfal - a scholar well-versed in the Judeo-Christian scripture - and he confirmed to the Prophet that his experience was Divine and he was to be the Last Prophet.




After his ministry began, and the opposition of his people became harsh and brutal, Khadijah was always there to support the Prophet Muhammad, sacrificing all of her wealth to support the cause of Islam. When the Prophet and his family was banished to the hills outside of Mecca, she went there with him, and the three years of hardship and deprivation eventually led to her death. The Prophet Muhammad mourned her deeply, and even after her death, the Prophet would send food and support to Khadijah’s friends and relatives, out of love for his first wife.




Once, years after Khadijah died, he came across a necklace that she once wore. When he saw it, he remembered her and began to cry and mourn. His love for her never died, so much so, that his later wife A’isha became jealous of her. Once she asked the Prophet if Khadijah had been the only woman worthy of his love. The Prophet replied: “She believed in me when no one else did; she accepted Islam when people rejected me; and she helped and comforted me when there was no one else to lend me a helping hand.”


Much has been made and said about Prophet Muhammad’s multiple marriages. There are many who smear the Prophet as a womanizing philanderer, citing his multiple marriages. This is absolute propaganda. As a response to those who malign the Prophet, IF the Prophet were anything of the sort, he would have taken advantage of his youth to do such a thing. But he did not! At a time when it was a common custom to have multiple wives, the Prophet did not marry anyone else while he was with Khadijah.




It was only after Khadijah died, may God be pleased with her, that he married other women. Most of these wives were widows, whom the Prophet married to care after them, or they were the daughters of prominent Arab chieftains, so that the Prophet could form a cohesive Muslim society out of a fiercely tribalistic (and barbaric) Arab culture. The smears against the Prophet fall flat on their faces once the light of truth shines brightly upon them.




In a song about the Prophet and Khadjiah, Muslim rappers Native Deen sing: “We look for stories of love in places dark and cold - When we have a guiding light for the whole world to behold.” Many of what we call “love stories” today are nothing more than stories of lust and desire, physical attraction disguised as love.



Yet, I can find no love story more powerful, more spiritually uplifting, more awe inspiring as that of the Prophet Muhammad and Khadijah. It is a shining example of what an ideal marriage is, and if I ever claim that I love my wife, I must gauge my actions with that of the Prophet. As every 14th February the country commemorates Valentine’s Day, and everywhere we turn this month, “love is in the air,” I cannot help but reflect upon, what is to me, the greatest of all love stories: that of Muhammad and Khadijah. Even with all of its amazing and creative talent, Hollywood could not have come up with a story greater than this.


Adopted from the writing of Hesham A. Hassaballa,

A physician and writer based in Chicago.

Selasa, 25 Mac 2008

Aku suka Euphonious tapi…

Aku rasa, jikalau tidak diberi hidayah oleh Allah 3 tahun lepas, sudah tentu aku akan fret gitar atas pentas dalam dewan Canselor UTP setiap tahun.


Euphonious, merupakan satu nama yang cukup kontroversi semenjak aku menjejaki UTP. Event ala Battle of the band ini menyaksikan sambutan mahasiswa dan siswi UTP dengan begitu dahsyat sekali, boleh kata mencapai makam Akadami Fantasia di dalam hutan Tronoh ini.


Apakah kontroversinya? Seperti mana yang dijaja oleh golongan Islamik UTP (i.e Rakan Masjid dan seangkatan dengannya) Euphonious membawa wabak hedonisme ke dalam kampus.


By the way, hedonisme adalah sebuah gaya hidup yang memaksimumkan keseronokan sama seperti utilitarianisme yang dipopolarkan oleh ahli falsafah Inggeris, John Stuart Mill sewaktu era Pencerahan di Eropah beratus tahun dahulu.


Betul ke Euphonious teruk? Aku pernah masuk tengok sampai habis masa aku 1st year. Ok je. Takla seteruk zaman aku pergi gig dekat bawah ofis Schlumberger di Blue Planet, KL.


Secara ringkas, aku dapat memberi komentar bahawa Euphonious adalah event buat sekumpulan wannabe rockers, dan musicians yang hebat melakukan persembahan muzik buat para peminat muzik yang ada di UTP.


Secara literalnya begitu.


Aku tak nampak booze and drugs apatah lagi cannabis yang dihisap seperti Bob Marley. So it looks clean in the eyes of modern people isn’t it?


Of course if you look using pandangan mata Islam yang membawa ciri al-haq (the Truth), ceritanya lain pula.


Aku cukup kagum kepada para pemuzik amatur dan profesional UTP. Aku tahu bukan senang untuk menggoreng gitar seperti Santana dan Malmsteen apatah lagi mengetuk cymbal jenama Zildjian ala Travis Baker dan Mike Portnoy. Minat, dan usaha yang gigih untuk sekian lamanya barulah seseorang wannabe rockers itu dapat bermain dengan baik.


Belum lagi kira macam mana nak synchronize dengan band mates. Aku dulu sewaktu mempunyai band amatur di sekolah, siap bergaduh ideologi muzik. Aku seperti biasa anti muzik pop dan menjunjung tinggi semangat straight edge underground. Malangnya masa tu Flop Poppy meletup-letup maka band mate aku semuanya beralih angin nak jadi Flop Poppy. Tinggalah aku seorang dalam band bernama Antidote Kills. Akulah frontman, akulah gitaris amatur dan akulah penulis lirik dan lagu. To cut it short, the project fails after aku masuk UTP plus gitar aku hilang kat sekolah.


Mencipta lagu memerlukan kreativiti yang dalam. Maklumlah, setiap lagu dan lirik yang ditulis perlu dijiwai baru feel.


Sebagai gitaris amatur, aku tahu perasaan mula-mula belajar main gitar dulu. Bukan satu kerja mudah. Perfect practice makes perfect skills. Semua ini sedikit sebanyak mengajar diri seseorang ahli muzik itu untuk bersungguh dalam melakukan kerja, secara tak langsung la.


Tapi…


Yang menjadi masalah buat aku ialah event ni sebenarnya membawa bencana yang besar dari segi jangka masa panjang.


Euphonious ini bukanlah semata-mata event. Jikalau dilihat menggunakan mata 2 biji tu memang event. Cuba guna mata hati. Ya mata hati. Abu Jahal dengan Ali dua-dua tak buta. Kenapa satu jadi bodoh maki Rasulullah S.A.W dan satu lagi beriman? Ha, kat sinilah peranan mata hati.


Aku melihat Euphonios ini sebagai satu elemen pembudayaan yang berkesan ke arah melahirkan tuntutan masyarakat moden yang korup pandangan hidup Islamiknya. Ditambah dengan peranan DC++ dan segala macam bentuk hiburan yang ada di UTP, semua ini akan melahirkan pewaris bangsa dan agama yang mempunyai jati diri rendah dan lemah.


Lambat laun kerana sudah hanyut dengan budaya sebegini, sejarah lama akan berulang. Ya penjajahan. Ia bermula dengan minda yang terjajah. Bila minda yang terjajah wujud lahirlah manusia yang terjajah dari segenap segi.


Maka, jangan terkejut masyarakat yang wujud nanti adalah masyarakat yang sama seperti tamadun Rome yang jijik di penghujung usianya. Sarat dengan maksiat dan korupsi. Masyarakat sebegini Allah campak keluar je dari bumi sama seperti kaum Tsamud, dan Ad.



Of course ini adalah coretan ringkas, boleh dipanjangkan lagi kalau kita duduk bincang secara serius.


Aku tidak suka menghukum event ni dari segi fiqah kerana yang pergi Euphonious tu pun belum tentu pergi masjid selalu. So, nak berhujah dari segi fiqah kepada ahli muzik dan management rasa macam cakap dengan batu.


Dan aku juga tidak suka berhujah dengan memberi alasan murahan bahawa gejala ini adalah konspirasi Yahudi merosakkan pemuda-pemudi Islam (yang rosak bukan Muslim je, satu dunia rosak dengan budaya Barat negatif).



Tapi aku lebih nak mengajak korang bukak tempurung kepala dan fikir. Adakah setakat ini sahaja budak UTP mampu lakukan? Belajar, makan, tidur, berhibur. Esoknya begitu. Takkan tu je nilai budak-budak scorer SPM, STPM dan diploma?



Kalau macam tu, baik tak payah masuk universiti. Bazir duit rakyat je. Sama je nilai korang dengan Samy Vellu yang menghabiskan duit rakyat.



Sakit tapi kita harus terima. Islam tidak lemah, tapi KITA MUSLIM YANG LEMAH. Kita gagal menonjolkan Islam as the way of life sepanjang hari ini.


Satu perkara yang normal dalam sejarah manusia bahawa budaya yang lemah akan tewas kepada budaya yang lebih kuat. Sudah pasti, pada masa kini budaya Barat cukup kuat dari segi ilmu, seni dan yang lebih kritikal cara pandang hidup Barat.


Bagaimanakah kita hendak menyelesaikan kemelut penipuan Barat ini?


Kata Ziauddin Sardar, seorang pemikir Islam di Eropah:


“ Semua reformis harus bermula dengan melihat dunia pada hari ini seperti mana ia wujud pada saat ini. Kita mesti melihat dan memahami keadaan dunia seperti mana yang dihasilkan realiti, bukanlah dengan melihat ia menjadi seperti mana kita inginkan. Hanya selepas kita menjiwai kebenaran realiti kontemporari barulah kita mampu melakukan reformasi untuk menghasilkan dunia yang kita inginkan”


Maka untuk berperang event antara golongan Islamik dan yang tidak faham Islam adalah satu perjuangan yang cetek. Kita, sebagai orang yang concern dengan masalah kejatuhan budaya dan jati diri Melayu Muslim, haruslah mengambil sikap yang lebih terbuka untuk menilai masalah, bukannya dengan melihat melalui kaca mata “us” and “them”.


Solution yang aku selalu fikirkan adalah mencari titik persamaan antara semua warga UTP. Tak lain tak bukan ilmu. Aku rasa, sampai sekarang budaya Ilmu tak pernah wujud di UTP. Yang ada budaya telan informasi dalam lecture. Apabila universiti tidak empunyai satu budaya dan tradisi ilmu yang kuat, baik tak payah panggil universiti. Panggil training center pun dah cukup.


Kenapa perlu ilmu? Dan ilmu bagaimana? Kerana dengan ilmu yang benar, insyaallah manusia dapat menemui Kebenaran ( aku tulis dengan capital ‘K’). Absolute truth.


Bagaimana? Allah dah bagi tau dalam Quran. Betapa banyak perkataan la’allakum ta’qilun (so that you might use your reason, which is ‘akal’), a fa la ta’qilun (will you not, then use your reason?) la’allahum yafqahun (so that they might understand [the truth]) dan la’allakum tatafakkarun (so that you might think).



Keberkesanan mesej Al-Quran akan lebih dijiwai dan difahami, seperti yang diperkatakan oleh pemikir Islam bangsa Yahudi iaitu Muhammad Asad ialah kepada golongan li qawmin yatafakkarun ( for people who think). Tapi malangnya orang Melayu kita ramai sangat bertaklid, main ikut tanpa faham. Dari nenek sampai adik.


So apakah budak-budak yang suka berhibur ni menggunakan faculty of reason yang Allah bagi dengan baik? Sudah tentu tidak. Mengapa tidak? Sebab kepala dah sarat dengan elemen hiburan yang menyeronokkan nafsu. Nafsu berhibur mendominasi akal sihat yang mampu menafsir realiti.


Aku still dapat ingat lagi macam mana jiwa aku leh terketuk untuk menerima Islam secara lengkap. Ia bermula di dalam hati diperkukuhkan dengan akal. Natijah dia, walaupun aku suka muzik rock, tapi masih mampu mengawal diri daripada taksub sampai lupa tujuan hidup.


Maka perjuangan menentang Euphonious ini aku rasa tidak akan berjaya jikalau dilihat semata-mata menentang event itu tapi perlu dilihat satu usaha untuk mencabut akar-akar penipuan Barat yang datang dari pelbagai sudut.


Sudah tentu semua ini menuntut satu perjuangan yang panjang. Bukan setiap kali Euphonious hadir, masa tu baru nak buat event persaingan, bagi phamplet. Tak berkesan. Usaha memang la perlu, tapi kalau tak faham situasi usaha jadi usaha jelah.


Kecelakaan jiwa yang dipugar oleh Euphonious tidaklah seberat mana. Mengapa? Impaknya secara langsung lebih bersifat tertutup kerana parameter kejadian hanya merosakkan iman para hadirin yang lemah.


Aku lebih berasa susah hati apabila budak-budak UTP yang belajar Engineering Economy membawa ilmu mereka keluar kepada masyarakat. Sudah terang-terangan isi kandungan yang diajar didominasi oleh riba’ (interest) dan idea durjana inilah yang mengjahanamkan dunia Islam dan masyarakat yang tertindas yang lain. Apakah golongan pendakwah muda dan para lecturer yang berjiwa Islamik hanya mampu berdiam diri? Tidak bolehkah kita bersatu suara dan menuntut reformasi isi kandungan subjek tersebut?


Hmm. Kita semua, yang mana mencintai Islam dan jati diri bangsanya daripada dimamah budaya Barat yang merosakkan, haruslah bersama-sama bersikap kritikal dan berani mencabar status quo yang ada di UTP. Bukan kita benci mereka tapi sebab kita sayangkan umat inilah kita mengambil risiko sebegini.


Maka, nasihat aku untuk para peminat Euphonious, jaga batas-batas syariat dan jangan jadi hamba budaya Barat. Nasihat aku pada para pendakwah, kita harus perkasakan gerak kerja kita dengan lebih kemas, Maksud aku bukan perkasa strategi nak buat event atau bagi phamplet tapi perkasakan pelan jangka panjang untuk menyelak kain penipuan budaya Barat di UTP disamping mewujudkan budaya Ilmu yang dapat melahirkan mahasiswa dan mahasiswi yang berguna. Kita menangi hati mereka dahulu sebelum perangi mereka kerana aku percaya mereka juga masih empunya hati pada Islam. Cuma mereka nampak Islam tu sekadar Islam taqlid.


Salah silap adalah diatas kelemahan aku sendiri. Sekian.

Isnin, 24 Mac 2008

Bila manusia berlakon menjadi Tuhan


Syukur Alhamdulillah, artikel sulung saya telah dikeluarkan oleh majalah progresif Milenia Muslim untuk keluaran March 2008. Saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada Kak Wan daripada Sahabat Alam Malaysia (SAM) kerana membantu saya mengedit serta menambah baik kualiti artikel ini. Tidak lupa juga para sahabat seperjuangan di Angkatan Pemuda-Pemudi Islam (API) yang banyak membuka minda saya selama hari ini. Hangpa pun kena tulih!!!!








Oleh :

Wan Ahmad Fayhsal

Angkatan Pemuda Pemudi Islam (API)

(Usrah Antarabangsa)


Saintis yang paling terkenal pada abad ke-20 iaitu Albert Enstein pernah berbicara berkenaan dengan Lebah.


“ Jikalau sang lebah lenyap daripada muka bumi ini, umat manusia hanya akan mampu bertahan selama 4 tahun untuk hidup. Tiada sang lebah, tiada pendebungaan, tiada tumbuhan, tiada binatang, dan tiadalah manusia”


Agak pelik seorang ahli fizik terkemuka berbicara mengenai subjek yang diluar bidangnya iaitu biologi. Walau bagaimanapun, peringatan yang diberi oleh Enstein ini telah memberi satu petanda yang cukup penting untuk kita yang sedang melangkah maju dalam abad ke-21 ini.


Siapa sangka perkara yang dibicarakan Enstein itu benar-benar berlaku pada tahun 2005.Walter Haefeker, Naib Presiden Persatuan Penjaga Lebah Profesional Eropah telah menimbulkan rasa resahnya pada keadaan yang berlaku kepada koloni lebah di Eropah.


Tanpa diketahui sebabnya, populasi lebah di Jerman semakin menghilang dan ini memberi kemudaratan kepada penjaga-penjaga lebah di sana. Di Amerika Syarikat berbeza pula, dimana populasi lebah mati secara mendadak dalam kuantiti yang banyak yang akan memberi kesan ekonomi yang besar kepada sektor yang terlibat secara langsung ataupun tidak. Tiada siapa yang mengetahui sebab mengapa populasi lebah-lebah itu musnah tetapi sesetengah saintis percaya bahawa bencana ini berlaku akibat daripada tanaman tumbuhan ubah suai genetik (genetically modified plants) atau tumbuhan transgenic secara besar-besaran di US sebagai salah satu faktor


Laporan daripada Persatuan Penjaga Lebah Bavaria di Jerman pernah melaporkan bahawa sebanyak 12% daripada populasi lebah tempatan telah berkurangan. Felix Kriechbaum, salah seorang daripada ahli persatuan tersebut menjelaskan bahawa “ jikalau populasi lebah hilang tanpa kesan, agak sukar untuk kami melakukan siasatan kerana kebanyakkan daripada mereka tidak mati di dalam sarang mereka.” Terdapat banyak sebab yang membolehkan lebah-lebah tersebut hilang deria orientasi yang akan menyebabkan lebah-lebah tersebut tidak mampu pulang ke sarang mereka semula.



Presiden Persatuan Penjaga Lebah Jerman, Manfred Hederer pula melaporkan bahawa sebanyak 25 % penurunan jumlah populasi lebah di seluruh Jerman. Tambahnya lagi “dalam kes terpencil pernah berlaku penurunan sebanyak 80 % jumlah populasi lebah”. Beliau menjangkakan terdapat “ toksin - bahan kimia yang tidak biasa diketahui” yang mungkin membunuh lebah-lebah tersebut.



Di Amerika berlaku bencana yang lebih dahsyat. Penjaga lebah di pantai timur Amerika Syarikat melaporkan mereka telah kehilangan sebanyak 70 peratus bilangan lebah mereka manakala di pantai barat, mengalami penurunan sehingga 60 peratus. Dalam satu artikel yang pernah disiarkan dalam akhbar New York Times dalam ruangan bisnes menekankan bahawa “ kesan yang buruk bakal diterima sektor pertanian Amerika jikalau lebah-lebah berterusan mati”. Pakar di Universiti Cornell memperjelaskan lagi hipotesis New York Times dengan menganggarkan jumlah keuntungan yang diperoleh melalui penglibatan lebah-lebah dalam pendebungaan buah-buahan, dan sayur-sayuran untuk dijadikan makanan kepada manusia dan haiwan ternakan berjumlah kira-kira 15 bilion US dolar.


Komuniti saintis menggelarkan fenomena misteri ini sebagai Colony Collapse Disorder (CCD) yang semakin pantas bertukar menjadi masalah nasional. Ada juga saintis yang melabel masalah ini sebagai “ AIDS kepada industri penjagaan lebah”. Apa yang pasti adalah berjuta lebah telah hilang begitu sahaja. Yang hanya tinggal dalam sarang ialah anak-anak yang pasti akan mati kerana tidak diberi makanan oleh lebah-lebah dewasa yang hilang tersebut. Lebih ganjil, lebah-lebah yang mati itu tidak dijumpai di dalam sarang ataupun di sekitar kawasan sarang mereka. Saintis yang sedang melakukan penyiasatan turut berasa hairan kerana simptom yang di paparkan dalam kes ini tidak dapat dirujuk dalam mana-mana data dan maklumat yang tersedia ada berkenaan lebah.



Dalam banyak kes saintis masih berjaya menemui bahan bukti bahawa hampir semua virus yang berkaitan dengan lebah telah ditemui pada lebah-lebah yang dijumpai dalam sarang setelah kehilangan secara besar-besaran yang berlaku dalam koloni lebah tersebut. Sesetengah daripada lebah tersebut menerima 5 hingga 6 jenis jangkitan dan pada masa yang sama juga dijangkiti oleh kulat. Saintis membuat kesimpulan bahawa tanda-tanda sebegini hanya berlaku kepada lebah yang telah musnah sistem antibodi mereka.


Kejutan lain buat para saintis yang menyelidiki kes ini ialah sarang lebah yang terbiar tidak didatangi oleh lebah-lebah dan haiwan yang lain. Kebiasaannya koloni lebah yang berdekatan atau parasit akan mencuri madu dan debunga yang ditinggalkan atas sebab yang berbeza seperti kesejukan yang melampau dalam musim sejuk. Para saintis tersebut membuat hipotesis bahawa “terdapat sesuatu yang toksik pada koloni yang tertinggal yang membuatkan haiwan lain menjauhi daripadanya”.


Walter Haefeker melihat perkara ini melebihi dari skop industri penjagaan lebah. Beliau membuat andaian bahawa kemungkinan paling besar faktor yang mempengaruhi fenomena ini ialah pertambahan bilangan ladang tanaman ubah suai genetik (GM) yang mempunyai sifat rintang serangga perosak telah ditanam sekitar 40 % di ladang jagung di Amerika Syarikat. Di Jerman jumlahnya hanya sekitar 0.06 % yang hanya merangkumi kawasan di sebelah timur Mecklenburg dan Brandenburg. Beliau telah menghantar beberapa saintis untuk membuat kajian di kawasan tersebut dan mencari hubungan antara tanaman GM dan penyakit yang dialami oleh lebah.



Kajian yang dibuat di Universiti of Jena berkisar mengenai kesan debunga daripada jagung GM jenis Bt (Bt Corn) terhadap lebah memberi satu pandangan baru. Sifat jagung Bt yang tahan daripada serangan serangga perosak ialah dengan mengeluarkan rembesan toksik kepada serangga perosak tersebut. Setakat ini tidak ada bukti kukuh kes yang berlaku melibatkan jagung Bt tetapi apabila para saintis tersebut memberi racun jenis Bt kepada lebah yang diuji, jangkitan parasit berlaku kepada lebah tersebut yang membawa kepada maut. Antibodi lebah tersebut terus hilang dan ini dapat dilihat melalui jangkitan parasit terhadap lebah tersebut.




Mengikut Profesor Hans-Hinrich Kaarz daripada University of Halle yang juga merupakan salah seorang daripada Direktor kajian tersebut, beliau menyifatkan jangkitan parasit itu mungkin berlaku akibat kesan toksik yang telah mengubah permukaan usus lebah tersebut seterusnya memberi peluang kepada parasit untuk masuk. Eksperimen itu dikendalikan dengan meningkatkan kepekatan toksin tersebut sebanyak sepuluh kali ganda daripada kandungan yang biasa terdapat dalam debunga Bt selama 6 minggu.


Itulah kes yang berlaku di sekitar Eropah dan Amerika Syarikat yang dicanangkan sebagai Negara yang maju lagi moden. Kejayaan dalam bidang sains dan teknologi telah menjadikan mereka angkuh dan bongkak dalam mengatur ekologi yang jelas telah sempurna ditetapkan Tuhan. Tangan-tangan saintis yang bersifat sekularisme itu telah menidakkan peranan Tuhan dalam mengatur alam.


Dalam kes ini, hanya semata-mata untuk meningkatkan keuntungan dalam produksi pertanian, mereka telah mengubah sifat asal sesuatu tanaman dengan penggunaan bioteknologi. Mungkin di satu sudut kita lihat kebaikan daripada teknologi ini, tapi di satu sudut yang lain, seperti mana yang berlaku terhadap koloni lebah telah jelas menunjukkan bahayanya apabila kita cuba menjadi Tuhan. Kes sebegini perlu dikaji dengan lebih mendalam oleh para intelektual Islam agar kita tidak menjadi seperti mereka dengan membawa analisa dan paradigma yang lebih holistik dalam isu ini.


Selain daripada lebah, mangsa teknologi GM yang radikal ini mengenai serangga bukan sasaran ( non target species) yang lain seperti kupu – kupu Monarch yang merupakan spesis kebanggaan di US. Apa yang berlaku terhadap serangga – serangga bermanfaat ini terhadap sistem pendebungaan semulajadi ini adalah , mereka keracunan, mati dan semakin pupus akibat daripada menghisap madu dari debunga tanaman GM . Inilah manfaat teknologi tanaman yang di ubah suai yang di dakwa dan di gembar – gemburkan oleh pihak – pihak yang terlibat dalam usaha membangunkan penyelidikan dan pemberian dana kepada penyelidikan tersebut dan syarikat multinasional barat yang menerajui bidang ini untuk di komersialkan atas nama keuntungan ekonomi.


Hakikat sebenarnya, teknologi bioteknologi dalam bidang pertanian sama sekali tidak mampu memberikan hasil tanaman yang berkualiti tinggi, tidak langsung mengurangkan penggunaan racun serangga, tidak membantu meninggikan taraf ekonomi petani, tidak meningkatkan hasil pendapatan Negara dalam bidang pertanian, malah tidak juga mengurangkan masalah kebuluran bagi Negara miskin. Teknologi yang masih di ragui manfaatnya berbanding kesan buruk yang telah di buktikan di peringkat antarabangsa. Hasil daripada penyelidikan badan bebas antarabangsa terhadap teknologi GM yang telah wujud lebih dahulu di Negara mereka berbanding Malaysia yang masih lagi bertatih dalam membangunkan usaha ini. Adalah wajar bagi Malaysia untuk menyelidiki dan mengambil iktibar daripada apa yang berlaku di Negara dunia sebelum perkara yang buruk turut kita ulangi, alami dan rasai impaknya.

Ahad, 16 Mac 2008

Budaya Intelektual yang malap

Artikel ini dipetik melalui laman web sahabat seperjuangan yang agak bersifat memberontak bersama PMIUM sewaktu beliau di kampus dahulu. Abang Din, nama panggilannya, merupakan seorang yang dahsyat bagi saya. Mana taknya, ilmu agama masyuk ( cuti je lepak pondok masa belajar di UM dulu) ditambah lagi dengan ilmu kontemporari dalam bidang falsafah dan pemikiran. Memang jadi rujukan buat saya. Lihat saja artikel di bawah. Agak 'pedas' sedikit untuk sahabat perjuangan saya di kampus serta mana-mana siswa dan siswi yang memandang serong kepada budaya intelektual. Maklumla, banyak diantara kita didoktrinkan untuk pandai buat kerja. Hidup mati sebagai amilin sahaja. Sila lawati laman beliu di http://munawwarah.blogdrive.com

KELAYUAN NILAI KEINTELEKTUALAN DALAM GERAKAN MAHASISWA ISLAM.

Muhammad Nuruddin Bashah

Fakulti Kejuruteraan (Bahan)

Universiti Malaya.

2006

1) Pendahuluan.

Penulisan ini bercorak kritikal dalam membuat pertimbangan dan seolah bersikap pengadilan umum terhadap kelesuan tahap keintelektualan mahasiswa amnya dan para penggerak gerkan mahasiswa khususnya. Pertimbangan mungkin agak kurang lengkap dan janggal diistilahkan sebagai kajian makro disebabkan pengamatan secara peribadi kepada beberapa tingkah dan gerak geri serta pemikiran para pendokong gerakan Mahasiswa. Topik perbahasan ini cuba melihat kelesuan yang menimpa mahasiswa dan pengkhususan perbahasan diletakkan kepada medan persatuan mahasiswa Islam selaku medan penyediaan amilin kebangsaan (reservoir of workers in jamaah).



2) Sorotan pandangan ke belakang.

Sekitar kebangkitan gerakan pelajar di Malaysia pada sekitar 1960an adalah berteraskan nilai keintelektualan. Jolokan mahasiswa sebagai jurubicara masyarakat adalah suatu yang signifikan dengan tradisi mahsiswa zaman itu sejak penubuhan-penubuhan universiti di Eropah iaitu untuk menggerakkkan masyarakat melalui peningkatan taraf pemikiran masyarakat. Masyarakat dievolusikan melalui peningkatan taraf pemikiran generasi muda iaitu melalui penekanan pendidikan kepada sebahagian segmen masyarakat iaitu generasi mahasiswa. Istilah 'mahasiswa' mungkin lebih bermakna daripada istilah 'student' dalam bahasa Inggeris. Lantaran itu kebangkitan mahasiswa timur adalah suatu yang diharapkan daripada perletakan terminologi ini.

Pada sekitar ini, kita melihat taraf mentality masyarakat melayu menjadi kritis dengan kehadiran beberapa ramai generasi mahasiswa yang mendapat tempat di Universiti yang dalam masa yang sama menerima kebanjiran pemikiran luar yang luas, anti dogmatik serta adil dalam membuat apa-apa sintesis keilmuan. Mahasiswa era ini gemar berseminar, berdiskusi serta berbahasan secara adil mana-maa topik terutamanya berkaitan dengan masyarakat. Dengan kurangnya organisasi NGO yang memperjuangkan isu masyarakat menyebbkan mahasiswa dijadikan kayu terakhir untuk dipaut serta menjadi indikator kepada aras kemakmuran masyarakat. Antara sebab mahasiswa hebat dalam kebangkitan intelek pada era ini adalah :

· -Universiti yang dibina tidak banyak serta mahasiswa dianggap golongan 'permata' dalam masyarakat.

· -Kurangnya NGO dan badan yang memperjuang isu masyarakat.

· -Keadaan system kerajaan yang masih muda dan memerlukn golongan intelek memberi idea, membina sisitem melalui perbahasan bersama serta saranan daripada golongan akademik.

· -Sistem pengajian selama sepenggal dan bukan mengikut semester memudahkan pembahagian masa untuk gerakan mahasiwa.

· -Kebebasan daripada pihak universiti untuk mengadakan diskusi-diskusi ilmiah di sekitar universiti.



Pada ketika ini buku-buku yang baru terbit akan diperbahaskan dengan terperinci, dikritik walaupun oleh mahasiswa tahun 1. Pensyarah yang mengarang tesis dan buku atau makalah akan membuka ruang untuk kritikan membina daripada mahasiswa. Namun budaya ini mulai lesu selepas beberapa siri pengekangan terhadap kebangkitan pemikiran mahasiswa sekitar pasca 1971 dan keatas. Penurunan graf ini tidak terlalu mendadak sehinggakan mahasiswa kini tidak menyedari perubahan nilai ini serta menyebabkan mereka kini terlarut dalam dunia kegersangan intelek dan ada dikalangan mereka (walaupun penggerak gerakan mahasiswa) yang sebenarnya memerangi budaya ini. Budaya dogmatik(tidak mahu berubah) dan budaya makan suap idea yang dipertontonkan dengan penuh kejelekan. Mahasiswa yang berasaskan pemikiran Islam kini lupa akan sarana Al Iqra' yang dipaksakan terhadap junjungan besar kita Rasulullah SAW walaupun Baginda Rasul tidak tahu menulis dan membaca. Penghasilan AUKU, penubuhan Kolej-Kolej Universiti semakin menggersangkan lagi keadaan ini.

3) Mengapa gerakan mahasiswa dikaitkan dengan nilai intelek?

Gerakan adalah 'menggerakkan'. Gerakan dalam bahasa Arab adalah Harakah. Harakah adalah proses menggerakkan masyarakat dalam ertikata amalan dan tindakan masyarakat dan semestinya memerlukan usaha memugar pemikiran dan mentliti masyarakat terlebih dahulu. Pemugar masyarakat dalam perbahasan ini adalah mahasiswa. Bagaimana mungkin si pemugar itu sendiri belum memugar pemikirannya? Tahap penakulannya masih di tahap persekolahan, tahap perbahasan masih simplistik seolah-olah peralihan sekolah ke Universiti tidak meninggalkan kesan dalam ruang pemikiran mereka.

Gerakan mahasiswa yang komprehensif, bersepadu dan tersusun adalah pra syarat untuk mengubah pemikiran seterusnya amal dan tindakan masyarakat. Syarat utama gerakan komprehensif dan bersepadu ini ialah titik persamaan diantara segmen mahasiswa yang pelbagai aliran, serta asal usul seperti aliran agama, aliran hedonisme, aliran yang kisah-tak kisah serta aliran yang kritis pemikirannya. Penyatunya adalah kebangkitan nilai bersama iaitu intelektual. Inilah 'hikmah' dan harga diri mahasiuswa yang telah hilang akibat percaturan musuh yang berpaksi machievellian serta kesalahan dan kelalaian mahasiswa yang tidak kenal asal-usul serta tidak mengenal maruah sendiri. Momokan belajar untuk kerja, belajar untuk jam kredit serta belajar yang diorientasikan untuk membayar hutang dan budi kepada sipemberi biasiswa menjadikan mahasiswa lupa matlamat intelek dan misi kemasyarkatannya.



Halangan keintelektualan ini berputik.

· Sikap tidak optimis mahasiswa Islam dengan kebangkitan berteraskan intelek. Mereka ini kebanyakkan salah ertikan kebangkitan Islam yang dikatakan hanya mengambilkira nilai sepunya aqidah mata-mata. Metos klasik yag kita sendiri tidak tahu asal-usulnya ini menjerut minda ahli gerakan Islam kebangsaan.

· Sikap pemimpin mahasiswa yang menekankan nilai dogmatik dan pengikisan nilai skeptical ahli bawahan dalam menilai persekitaran. Penerapan nilai wala' semberono tanpa memberi penafsiran sebenar, terus berlangsung serta penerapan nilai thiqah kepada pemimpin sehingga konsep perkongsian pembuatan keputusan dan pemasakan idea tidak berlaku. Salah laku ini tidak disedari oleh penggerak Islam kerana selesa dengan nilai 'wala' dan 'Thiqah' separuh masaknya tersebut. Mereka perlu digerakkan agar kembali menjunjung tradisi intelek dan keilmuan yang sejati dalam terus memacu gerakan Islam yang tidak mungkin lekang daripada 2 konsep tersebut.

· Penerapan Usrah yang didominasi ideanya oleh seorang naqib. Naqib dianggap guru utama, mahaguru atau Murabbi sehingga saranan dan ideanya tidak dapat disanggah secara rasional dan ilmiah. Sistem unggul ini adalah punca kebangkitan Islam tetapi bukan meda untuk menghasilkan robot-robot pencetak pemikiran yang berbudaya dogma serta taqlid. Minda akal manusia yang berdogma atau bertaqlid ini akan memusnahkan karya-karya mindanya daripada terhasil sekaligus menjadikan gerakan mahasiswa Islam sebagai bahan tawaan masyarakat luar.

· Budaya syura dan perbahasan perlakuan gerakan tidak dilakukan secara perkongsian pintar. Perbahasan dieksklusifkan atas dasar wala', sir dan percaya kepada keputusan atasan. Penulis tidak mempersoalkan tindakan ini yang ada kewajarannya, tetapi perlu juga menerima andaian dan pandangan golongan pekerja dan pemangku daripada bawahan ini. Mereka lah yang merealisasikan gerakan Islam. Merekalah punca adanya gerakan.

· Kurangnya minat mahasiswa terhadap budaya berdiskusi dan berbahas. Mahasiswa kini telah terlarut dalam budaya ananiyyah atau individualistik kerana kerencaman sosial kini. Kerencaman ini memanipulasikan mahasiswa sehingga kurangnya kepekaan dan keseriusan mahasiswa dengan isu agama, isu masyarakat, isu rakyat dan isu mahasiswa sendiri. Mereka kebanyakkannya bukan takut akan risiko tetapi kurangnya concern terhadap persekelilingnya sendiri. Diskusi dan perbahasan yang terlalu sukar dan tinggi topiknya tidak menjadi minatnya. Berbahas topik yang diluar skop akademiknya tidak akan dilayan. Mencari jawapan kepada permasalahan masyarakat diswastakan kepada sektor, lajnah atau biro-biro tertentu.

· Membaca bukan lagi budaya mahasiswa tetapi hanya budaya pelajar post graduates, budaya pensyarah dan budaya 'mat skema'. Menyentuh buku-buku yang bukan alirannya, bukan kursusnya dianggp pelik dan ganjil. Membeli buku bukan lagi budaya mulia, sehinggakan peruntukan pinjaman dan biasiswanya tidak diperuntukkan untuk membeli bahan-bahan ilmiah ini. Kebanyakkan mahasiswa Islam hanya menyentuh dan mengambil kira buku-buku bercorak gerakan Islam dan bercorak Islam. Hasilannya adalah golongan berpemikiran eksklusif yang buta social dan buta medan gerakannya sendiri.

5) Mengapa kita perlu membina langkah mulia ini?

Dalam memacu kepimpinan kampus sekitar era 90an, begitubanyak sumbangan Mahasiswa Islam melalui wacana-wacana, kritikan membina,forum-forum terbuka dan adil perbahasannya berjaya menyentuh media, masyarakat,massa hatta kepimpinan negara sendiri.



Namun penulis berasa agak kesal dengan sikap segelintir generasi kini yang memandang enteng kepada pembinaan keintelektualan. Mereka merasakan saranan menulis, membaca, menyampai dan berdiskusi adalah budaya paksaan yang tidak kena dengan naluri mereka. Mereka terasa terkongkong dan tertekan dengan melupakan asal-usul mereka sendiri. Melupakan hikmah yang cuba diterapkan kepada diri mereka agar mereka layak bergelar mahasiswa Islam. Mereka memperkecilkan usaha dan sikap Ulama' silam seperti Imam As Syafi'e dan Imam Nawawi yang seharian hidup digunakan untuk membaca, menulis dan menyampai ilmu dan dakwah. Mereka lupakan sikap Syed Qutb yang sehingga ketiadaan dakwat dan lampu didalam penjara, masih kental hasratnya utuk menulis. Mereka lupa sikap Imam mereka sendiri iaitu Imam as-Syahid Hassan Al Banna yang menulis sedari berumur 11 tahun untuk menyebar fikrah dan dakwah. Mereka lupakan peranan A. Samad Said (tokoh Sasterawa Negara) yang bermatian menulis dan menyebar tulisan ilmu politik era 1950an dala usaha membantu Dr Burhanuddin Al Helmi menggerakkan minda masyarakat Melayu dahulu. Mereka lupakan jasa-jasa Ibrahim Yaakub di MPSI yang bertungkus lumus menghasilkan tulisan pendek serta mendiskusikan tulisan tersebut untuk kebangkitan KMM dahjulu. Mereka lupa sejarah mereka. Mereka terlarut dengan ananiyyah dan ketidak optimisan dalam kebangkitan Islam akibat pensekularan pendidikan mereka. Mereka menjadi api dalam sekam dalam gerakan pelajar Islam. Mereka lupa mereka adalah musuh gerakan Islam.

Apakah masalah intelektualan dalam persatuan Islam Mahasiswa?

· Tiada penegasan dan showmanship daripada pemimpin sendiri. Pemimpin gerakan sendiri buntu ideanya dalam memperkasakan 'intelek' kerana kerangka mereka sendiri bukan berasaskan klausa tersebut. Pemimpin tidak gemar membaca, mentelaah buku, mencari idea baru, berdiskusi tajuk kritikal serta menyediakan medium perbahasan kepada ahli mereka sendiri.

· Penggerak persatuan tidak tahu buku dan bahan yang mana perlu diutamakan untuk dibaca. Mereka yang disarankan membaca buku haraki hanya akan kekal dengan buku tersebut. Yang disarankan membaca ilmu siasah akan hanya kekal dalam perbahasan itu. Terdapat juga ahli yang melangkaui tahap dan level sehingga berusaha menggapai buku dan perbahasan tinggi dengan melupakan basicnya yang lemah dan dangkal.

· Ahli tidak konsisten dalam pembacaan dan pengiltizaman ilmu. Mereka akan melupakan buku agama dan kitab agama bila diutarakan tajuk isu semasa. Mereka akan melupakan buku-buku dan tajuk-tajuk harakah apabila disarankan keilmuan pengurusan organisasi. Mereka mudah lupa dan tidak merancang ruang masa dan ruang otak mereka. Mereka agak gopoh dan tidak memahami asas epistimologi.

· Terdapat dikalangan ahli yang menjadi musuh keintelektualan mahasiswa.

· Tidak menjadikan ruang masa yang ada serta kemodenan (yahoogroups) sebagai medan peningkatan keilmuan dan peningkatan tanggapan mereka.

· Membeli buku dianggap membazir. Budaya ke perpustakaan hanya untuk mendapat tempat selesa dikala musim peperiksaan.

6) Persediaan pembinaan generasi intelek.

· Sebelum terlibat dengan gerakan diskusi keintelektulan dan pembinaan minda yang agak liberal dan bebas kadangkala ditaja oleh golongn yang tiada basis Islam, maka diperlukan mahasiswa ini mengekalkan basic agama dan keilmuan agama yang kukuh dalam mengelakkan kita terlarut dalam pemikiran-pemikiran ini.



· Perdisiplinan focus. Mahasiswa perlu menfokuskan kesemua bidang dan cabang ilmu serta tidak melupakan mana-mana bidang yang pernah diceburi, dikaji dan dihayati. Inilah kelemahan utama para mahasiswa. Meninggalkan perbahasan harakah apabila sibuk dalam perbahasan politik kampus dan negara.



· Mempraktikkan budaya gilakan buku, diskusi dan seminar walau dimana sahaja diadakan. Menyebarkan maklumat serta cuba mengorganisasikan rakan sekitar untuk menyebarkan maklumat dan isu yang difahami.



· Menyediakan motivasi kendiri untuk menjadi insan yang cintakan ilmu agama dan ilmu duniawi demi kemaslahatan masyarakat seperti bergaul dengan golongan intelek, berhubung dengan organisasi yang kritikal dalam isu semasa dan isu Islam, serta lain-lain kaedah.



· Menganggap membeli buku, menghabis wang untuk seminar dan untuk pergi ke tempat ilmiah sebagai suatu infaq.

7) Penutup.

Prasyarat kejayaan misi ini adalah dengan mempraktikkan isi tulisan ini serta tidak membuang bulat-bulat ideanya. Perenungan ke belakang penting untuk menilai tapak ke hadapan. Muhasabah tanpa tindakan adalah perkara kelakar. Merancang tanpa pelaksanaan adalah perkara bodoh. Keputusan bersama yang tidak diperaktik bersama secara kolektif bukannya budaya harakah.



Sabtu, 15 Mac 2008

Harga minyak turun? Jangan mimpi!

Sesiapa yang faham bahasa inggeris silalah tekuni statement di bawah ini. Sekarang, ye sekarang USA dalam recession dan US Dollar dah merudum! Sila baca selanjutnya di bawah.


Today, the NYT is telling us that, "oil, foodstuffs and many other raw materials are priced in dollars, and as the currency falls in value, suppliers of these commodities demand higher prices just to stay even."

Suppose all of these commodities were priced in pig intestines and the dollar fell? It would cost us more dollars to buy pig intestines and therefore it would cost us more dollars to buy oil, foodstuffs and other raw materials. Come on folks, this is real simple, it doesn't matter what currency is used to keep the accounts, if the dollar falls in value, the cost of everything will rise in dollar terms.

This piece also commits the sin of having an economist, who somehow missed the housing bubble, say that it would be bad for the dollar to keep falling. This economist is wrong yet again. The surest way to stimulate the economy is to have the dollar keep falling. It will increase our exports and decrease our imports. This process must happen in any case and it is best that it happen as soon as possible.

--Dean Baker

Jumaat, 14 Mac 2008

Jangan Lupa Gaza


Pilihan raya sudah tamat takkan saudara kita di Gaza dibiar bermandi darah lagi? Ada sesiapa yang ingin menjalankan demo? Forum? Bantahan rasmi? Kita perlu bersuara dan biar rakyat 'alert' agar sedikit sebanyak memberi tekanan kepada Israel dan Amerika. Tidak lupa masalah ekonomi dan harga minyak yang meletup-letup di pasaran dunia!

Khamis, 13 Mac 2008

Melacak akar pemikiran politik baru di Malaysia.




Oleh: rausyanfikir


Bah besar melanda pantai politik Malaysia. Fenomena ini telah membawa catatan yang baru dalam sejarah rakyat Malaysia. Antara persoalan asas yang kita perlu anjurkan adalah kemenangan siapakah yang kita raikan ini? Bagi penulis, tidak lain tidak bukan ini adalah kemenangan rakyat yang sudah lama ingin menghirup angin perubahan.



Walaupun skala revolusi politik ini tidak sehebat Revolusi Bolshevik (1917) di Rusia, peranan golongan yang sebelum ini dilabel ‘Silent Majority’ oleh kerajaan dalam kempen mengendurkan kesedaran rakyat melalui BERSIH akhirnya terjawab melalui peti undi. Tetapi benarkah ‘kesedaran politik’ telah wujud dalam minda rakyat? Jikalau sudah, sejauh mana kesedaran itu mencapah? Adakah kesedaran berdasarkan sentimen ( masalah ekonomi, harga minyak, Hindraf) ataupun bersifat substantif yang mengetengahkan kesedaran utuh bahawa selama ini rakyat tidak ubah seperti kanak-kanak yang diberi gula-gula berperisa ‘pembangunan, kemodenan dan kemakmuran’ oleh kerajaan BN.



Mungkin kesedaran itu timbul dari dua arah tersebut serentak. Persoalan getir ini adalah bagaimana daripada kesedaran, harapan dan kemenangan ini dapat dijadikan satu bentuk realiti yang lebih kukuh dengan adanya alternatif baru dalam pemerintahan terhadap 5 buah negeri ini. Yang nyata, kertas-kertas undi yang memangkah calon-calon Barisan Alternatif mengharapkan satu pembaharuan yang jelas dapat membezakan ‘yang mana satu intan dan yang mana satu kaca’.




Bagaimana untuk kita mengukur ‘pembaharuan’ yang diharapkan rakyat ini? Selain daripada janji dan manifesto yang ditawarkan, Barisan Alternatif harus peka kepada elemen-elemen yang ingin dilihat membawa kepada pembaharuan. Mudah saja, kita aturkan elemen-elemen tersebut dan bentangkan kata lawannya. Seperti contoh, korupsi lawannya amanah, janji kosong lawannya tunai janji, kronisme lawannya anti-kronisme dan perkauman lawannya kerakyatan. Rakyat akan memerhati dalam masa 5 tahun ini dan pemerhatian ini akan lebih jitu terhadap elemen-elemen yang Barisan Nasional gagal penuhi pada penggal sebelumnya.




Rakyat semakin cerdik. Jaringan maya yang hadir dalam pelbagai bentuk laman web profesional seperti (Malaysiakini) dan amatur (blog) telah membawa arus kesedaran yang tinggi. ‘Demokrasi digital’ yang wujud telah sedikit sebanyak mengangkat nilai informasi kepada rakyat untuk menilai berita dan analisa bagi menimbang tara yang terbaik.




Kemenangan ini perlu disusuli dengan satu reformasi paradigma politik rakyat yang beterusan, pendek kata dalam bahasa Arabnya, tarbiyah yang berkesan. Kelantan merupakan satu contoh yang baik dimana rakyatnya walaupun sekian lama dihimpit cabaran modenisasi palsu masih mampu menilai pembangunan yang lebih berharga: pembangunan yang lebih bersifat holistik merangkumi material yang sederhana, dan juga kerohanian yang mantap.



Tidak hairanlah rakyat Kelantan merupakan yang paling banyak keluar mengundi berbanding negeri-negeri lain. Lihat saja bagaimana anak Kelantan perantauan yang bertebar di seluruh semenanjung pulang ke kampung masing-masing kerana ingin menunaikan tanggungjawab bukan kerana PAS tetapi kerana kepercayaan yang jitu terhadap nilai yang dibawa oleh kerajaan Kelantan dalam memastikan agama, bangsa dan negeri Kelantan terselamat daripada kerakusan politik kapitalis BN.




Walaupun Kelantan tidak sama seperti negeri-negeri lain yang baru dipegang oleh Barisan Alternatif (Selangor, Perak, Pulau Pinang dan Kedah) dari segi sosio-budaya politiknya, tetapi adalah wajar kepimpinan baru setiap negeri yang baru dipegang ini merangka perancangan untuk memastikan paradigma politik masyarakat setempat kekal dalam konteks yang betul.




Resipi bagi perkara ini boleh dimulakan dengan cadangan yang diutarakan oleh Dr. Nasir Hashim, pemimpin Parti Sosialis Malaysia (PSM) yang baru sahaja memenangi DUN Kota Damansara yang bertanding atas tiket Parti Keadilan Rakyat (PKR) dalam pilihan raya baru-baru ini:

“ Jikalau kita memberi tumpuan penuh kepada kebajikan rakyat seperti mana yang diterangkan dalam manifesto parti masing-masing, maka kita tidak akan terjerat dalam perbalahan ideologi politik masing-masing. Kita mesti memilih kebaikkan yang terbaik untuk majoriti (rakyat)”



Penulis mengambil kira, Dr Nasir Hashim cuba menyampaikan pesanan yang penting kepada semua wakil rakyat dan ahli parlimen yang baru untuk memberi fokus utama kepada isu, berbanding subjek, iaitu kumpulan ataupun individu tertentu. Perjuangan yang menjalar kepada akar umbi rakyat akan membuahkan hasil yang lebih baik kerana ia merentasi perbezaan kaum, dan agama yang sememangnya akan dipergunakan oleh parti pembangkang (dalam kes ini BN bagi negeri-negeri yang telah jatuh ke tangan BA) untuk agenda politik mereka.




Rakyat akan melihat, menilai dan turut sama terjun ke dalam permasalahan yang ada jikalau para pemimpin mereka ikhlas berjuang untuk hak mereka. Pilihan raya kali ini membuktikan rakyat Malaysia masih mampu ‘berkuasa’. Sudah sampai masanya, kita membalas keyakinan mereka dengan usaha gigih yang didasari keikhlasan dan kejujuran.

Sabtu, 8 Mac 2008

Forum: “Ke Mana Malaysia? Analisa Keputusan PRU ke-12”



Youth 4 Change, sebuah badan aktivisme anak muda Malaysia akan mengadakan satu forum yang cukup menarik. Boleh kata neutral dari segi analisa (jikalau lihat nama-nama panelis dibawah), dan ini menjadikan satu perbincangan yang menarik. Insyaallah, saya akan ke sana (nasib baik semester break) mana-mana para pembaca yang kelapangan bolehlah turut sama hadir bagi menjalankan kerja kita yang seterusnya: membantu calon-calon baru untuk melaksanakan janji mereka dengan baik dalam berhadapan dengan cabaran luar (krisis ekonomi dunia etc.) dan dalam (jurang ekonomi rakyat etc.) terutamanya golongan mahasiswa yang empunya kelebihan dalam menelaah maklumat yang sukar.


Jumpa disana!


Pilihanraya Umum Ke-12 merupakan satu ujian yang penting bagi semua pemimpin politik negara kita. Apakah mesej yang dibawa dalam keputusan pilihanraya ini? Apakah makna kemenangan di dalam pilihanraya kepada Barisan Nasional, KeADILan, PAS dan DAP? Siapakah yang paling manfaat daripada pilihanraya? Ke mana Malaysia selepas Pilihanraya Umum Ke-12 ini?


Semua ini akan diperbincangkan dalam forum ini. Tiga panelis yang terkenal berikut dijemput untuk memberi pandangan mereka.

Panelis 1: Datuk Kadir Jasin
Ketua Pengarang Berita Publishing Sdn Bhd. Bekas Ketua Pengarang Kumpulan NSTP Bhd. Beliau juga menulis satu blog popular yang bertajuk “The Scribe A Kadir Jasin”

Panelis 2: Datuk Dr. Toh Kin Woon

Pengerusi Socio-Economic and Environmental Research Institute (SERI) dan bekas Ahli EXCO Kerajaan Pulau Pinang

Panelis 3: Mr Ibrahim Suffian Pengarah Merdeka Centre, satu firma penyelidikan pendapat yang popular.

Maklumat berkenaan dengan forum adalah seperti berikut:

Tarikh: 12 Mac 2008 (Rabu)

Masa: 8.00pm – 10.30pm

Tempat: MCPA, Kuala Lumpur & Selangor Chinese Assembly Hall


Bahasa: Bahasa Malaysia

Penganjur: Strategic Information Research & Development Centre (SIRD)


Kehadiran tuan-tuan dan puan-puan sekalian adalah dialu-alukan. Sebarang pertanyaan sila menghubungi Project Coordinator di SIRD, Lee Khai Loon (kllee78@gmail.com) at DL: 77831164 or mobile: 013-3970519. Project Assistant, Chua Yee Ling (yling1983@gmail.com) or mobile: 012-7355025
(SIRD is an independent publishing and research centre. In the past few years, we have organized various talks and seminars on topics ranging from socio-cultural to political issues.)

Khamis, 6 Mac 2008

Emosi itu Anugerah

Pusingan kedua UEFA Champions Leaugue yang baru sahaja tamat semalam menyaksikan pelbagai perkara menarik yang boleh kita pelajari. Sebagai ex-ruggers (nama lain buat pemain ragbi) emosi merupakan satu daripada komponen penting dalam bersukan.

Sebagai penonton kita juga turut sama menjiwai detik-detik berharga ketika perlawanan berlangsung.

Tetapi tiada yang lebih berharga dan gembira buat manusia yang membakar beribu kilo joule tenaga itu sendiri.




Saya tertarik dengan persembahan 'wonderkid' Cesc Fabregas ketika bertarung di San Siro, gelanggang AC Milan kelmarin. Rembatan kencang dari jarak jauh memberi satu kejutan buat AC Milan serta dirinya sendiri. Dapat dilihat bahawa Fabregas sangat gembira sehinggakan menangis ketika berpelukan dengan 'ayah' dan juga jurulatih Arsenal, Arsene Wenger.







Kelihatan Fabregas menangis kegembiraan. Footballers do cry though.


Mana tidaknya, satu rembatan yang saya yakin dilepaskan sekuat hati dengan penuh debaran tidak disangka-sangka mampu membuahkan sebiji gol berharga buat Arsenal. Dramatik, ajaib dan unggul.




Tangisan sakit bercampur sedih tidak dapat menyumbang tenaga untuk 6 minggu lamanya. Messi juga empunya emosi.


Di satu perlawanan yang lain, satu lagi 'wonderkid' diselubung emosi sedih yang agak kontra. Lionel Messi yang dinobatkan sebagai 'The New Maradona' berhadapan dengan kecederaan yang serius iaitu pada otot peha yang mengakibatkan Messi terpaksa tersadai dibangku simpanan selama 6 minggu.


Tangisan yang dikeluarkan bukan sekadar mempunyai kesakitan malah turut mengheret impian dan harapan Messi untuk membantu Barcelona bersaing dalam La Liga yang semakin tercicir di tangga kedua di belakang Real Madrid. 6 minggu itu juga membawa satu vakum kepada Barcelona yang akan berhadapan dengan saingan suku akhir kelak dalam Liga-liga Juara Eropah.


Bukan mudah untuk menjadi seorang ahli sukan profesional. Thierry Henry yang dahulunya cukup digeruni oleh lawan di England, sekarang berhadapan dengan kerumitan hidup di Barcelona. Perpindahan Henry ke Barcelona turut meruntuhkan rumah tangga yang beliau bina bersama Claire Henry, seorang model Inggeris. Perkahwinan tersebut dikurniakan seorang anak perempuan yang dinamakan Tea. Sebagai seorang bapa, sudah tentu sehebat mana pun beliau di mata para peminatnya, Tea adalah lebih berharga daripada semua itu.



Sayang Papa:Beliau mungkin gergasi dalam dunia bola sepak, tetapi di mata anak perempuannya, Henry juga sama seperti bapa normal yang lain.


Penceraiaan yang dihadapi Henry sedikit sebanyak memberi kesan kepada penyesuaian dirinya di Sepanyol. Mungkin para peminat begitu cepat memberi tanggapan buruk jikalau pemain bola sepak tidak bermain dengan baik tetapi realitinya bukanlah boleh diukur semudah larian deras ataupun rembatan kencang. Pemain bola sepak juga adalah manusia, bukanlah sebuah mesin sukan yang melakukan persembahan mengikut kepuasan diri peminat.




Setelah 3 hari 'sunburn', entah berapa ribu kilo joule larian, momentum, bentesan, kami dapat jersi Canterburry hadiah Johan SBP 10's 2003


Saya juga pernah merasai perkara yang sama seperti Fabregas, Messi dan Henry. Emosi telah mewarnai kehidupan saya dalam arena sukan serta kehidupan sebagai hamba Allah. Kemenangan dihadiahkan dengan kebanggaan, kekalahan dipukul kekecewaan dan kecederaan digarap dengan kepedihan.



Gembira: Kali pertama Ibu datang tengok saya bermain ragbi di sekolah (tapi saya tahu Ibu baca surat khabar semasa saya tengah main.Takut mungkin). Nasib baik menang. Selama ni kena berleter sebab tak berhenti ke sana sini bermain ragbi.




We are the champions! Bangga sungguh kami pada hari kemenangan. Berbulan-bulan lamanya berlatih sampai muntah-muntah pun pernah untuk 'fit'.


Asam garam dalam kehidupan. Begitu juga dalam Politik. Emosi itu sangat sentral sifatnya. Hanya sedikit kuisan kata-kata ataupun perbuatan ia boleh berubah kepada pola negatif ataupun positif. Jangan mudah terperangkap dengan permainan politik lawan (baca: BN) kerana mainan emosi boleh meruntuhkan imej kita dengan mudah.


Sedikit perkongsian rasa dari penelitian pentas kehidupan dalam arena bola sepak Eropah.

Selamat mengundi kepada semua! Tolak korupsi demi masa depan yang diredhai Allah.