Sabtu, 6 Disember 2008

Rausyanfikir.comSalaam mesra buat para pengunjung,


Disebabkan blog ini sudah berumur 1 tahun dan penulisnya sudah menemui keyakinan terdahap idealismenya, maka dengan ini sosialiskanan.blogspot.com akan bertukar menjadi rausyanfikir.com.


Harapanya selepas ini sebarang kekeliruan berkenaan diri penulis sebagai seorang sosialis, marxis akan berkurangan.


Rausyanfikir merupakan sejenis identiti dalam bahasa Parsi yang diilhamkan oleh arkitek Revolusi Iran, Dr. Ali Shariati yang bermaksud "pemikir yang celik". Selama hari ini, saya amat terkesan dengan idealisme yang di anjurkan oleh beliau seperti mana yang turut di alami oleh jutaan mahasiswa Iran pada zaman Revolusi Iran dahulu. Oleh kerana itulah saya memilih rausyanfikir sebagai identiti perjuangan saya.Secara ringskasnya apakah identiti sebenar penulis rausyanfikir.com boleh dirujuk di bawah yang dipetik melalui laman Bahasa Inggeris saya, occidentosis.wordpress.com yang juga bakal menyambut ulang tahun-nya yang pertama:


rausyanfikir

Dr. Ali Shariati


I love knowledge very much and like to discover the truth in almost every field of knowledge. Deeply interested in consumerism, economic, sociology, psychology, politics,philosophy and environment. Actively involved in social activism movement especially issues pertaining to National and International interest that can greatly affect the masses. Love reading books that challenge the orthodoxy of thinking in modern times.


Reserve special sense of respect towards Malcolm X, Ali Shariati, Syed Naquib Al-Attas, Syed Hussein Al-Attas,Hassan Al Bana, Syed Qutb, Edward Said, Vandana Shiva, Arundhati Roy, Che Guevara, Albert Memmi, Naom Chomsky, Pak Natsir, Hamka, Naomi Klein, Karl Marx, Jalal-Ali-Ahmad, S.M Idris and to all the faithful intellectuals and social activists that continuously providing us with mind-gripping views and resistance spirit in our struggle to make “Another World Is Possible” as envisioned by the World Social Forum.
Terima kasih kerana memberi sokongan! Doakan rausyanfikir untuk terus istiqamah atas jalan Kebenaran!


Ikhlas,

Wan Ahmad Fayhsal a.k.a Rausyanfikir
7 ulasan:

Hasbullah Pit berkata...

Jemput datang seminar blog Anjuran Prof Hamirdin.

Saya akan berada di situ

lutfi berkata...

Salam Sdr. Rausyanfikr.

Semoga menjadi seorang intelektual yang mencerahkan. Ali Shariati telah melaksanakan tugasnya, sehabis dayanya - sesuai dengan konteks sosial dan cabaran yang dihadapinya pada waktu itu. Pemikir seperti ali Syariati - yang menggabungkan daya intelektual dan menjana gerakan reformasi dalam masyarakat - tentu takkan dilupakan sejarah. Namun, malangnya, di negara kita - pemikir seperti Ali Syariati masih kurang, pada hal, siatuasi kita di Malaysia, khasnya dalam kokteks gerakan ngo dan bepersatuan, dan gerakan mahasiswa, masih kurang. Tentu sdr. dapat menampung kekurangan ini.
Salam

SyahiranMuhd berkata...

Salm, sudara ingt lg ana?

Rausyanfikir berkata...

T Kasih saudara lutfi, mmg susah nak gabung jalin dua jenis bidang yang macam air dan minyak.

Dr Ali Shariati adalah prototype zaman moden yg berjaya dlm bab itu.

Doakan kami. Insyaallah.

ALI MAIDIN berkata...

apa ada pada nama. biar sosialiskanan tapi jiwa islam dari rausyanfikr tapi jiwa kapitalis. bila umur kau 50 tahunnanti, aku harap kau terus berjiwa abu dzar. aku dah tengok kekawan abim zaman 70an yang menjadi kapitalis. ha ha ha.

Tanpa Nama berkata...

salam sdr rausyanfikir,
penjenamaan semula tidak bermakna apa-apa jika 'isi'nya dan 'visi'nya tidak berubah. namun saya tidak menolak, penjenamaan semula akan merangsang perubahan, walaupun secara perlahan.

dan selamat datang ke atma, jika itu menjadi kenyataan nanti. wassalam.

Tanpa Nama berkata...

tahniah ada domain sendiri.

barulah lebih semasa sedikit dalam dunia blog.

tapi kan, lebih baik guna nama sendiri. kalau, nak tunjukkan itu adalah diri kita sendiri.

p.s. lensaPR, tidak boleh kah jadi kapitalis ? ;)