Jumaat, 26 Disember 2008

Krisis Kejuruteraan Kimia dan penyelesaian alternatif kepadanya


“BASF, the giant German chemical company, said Wednesday that it would temporarily halt or slow production at 180 plants around the world as it adapts to a "massive decline in demand" brought on by the economic crisis.”

Sumber: IHT

“The world's biggest chemicals company, warned adjusted earnings before interest and tax won't grow this year. It's temporarily shutting down 80 plants worldwide and reducing production at 100 plants in a move that will affect 20,000 jobs.”

Sumber: Market Watch.


Pertama-tamanya saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada Unit Pendaftaran UTP kerana telah memberi ruang dan peluang untuk saya pelajar kejuruteraan kimia pada tahun 2006 untuk mengambil 2 subjek yang tidak ada kena mengena dengan kejuruteraan kimia iaitu: Economics (GAB 2023) dan juga International Business ( GAB 3053). Kedua-dua subjek ini merupakan subjek pelajar BIS.

Dalam proses pembelajaran yang telah saya lalui dibawah Encik Amzairi ( Int. Business) dan Encik Azhan (Economics) ini, saya telah banyak mempelajari pelbagai perkara penting yang menjadi isu central (secara overview ) kepada core business kita, iaitu Industri Minyak dan Gas.

Saya sudah menjangkakan perkara ini semasa saya di tahun 2 lagi. Harga minyak yang menggila adalah satu petanda serampang dua mata. Boleh jadi baik dan buruk. Atas dasar ingin tahu lebih lanjut, saya terpaksa lompat jurusan buat sementara waktu.

Maka disini saya ingin berkongsi sedikit analisis ringkas berkenaan krisis ekonomi dan industri kima dunia.

Minggu lepas, kalau ada sesiapa yang membaca berita ekonomi, menunjukkan satu krisis yang cukup genting telah berlaku kepada industri kereta Amerika Syarikat. Chrysler, General Motors dan juga Ford sedang diambang kebankrapan gara-gara krisis ekonomi yang bermula di Wall Street.
  
Krisis industri automobil Amerika Syarikat secara tidak langsung akan menimbulkan ripple effect kepada industri-industri sekunder yang lain seperti industri besi, aksesori kereta, tayar etc.

Dalam hal ini, industri petrokimia turut sama terasa. Berdasarkan kenyataan di atas, BASF yang merupakan gergasi petrokimia dunia telah mengambil langkah awal untuk tidak terjatuh ke dalam lubang kerugian yang besar.

Jikalau kita melihat masalah ini secara paper cutpiece by piece kita akan gagal melihat skala masalah tersebut. Anda perlu cantum kepingan jigsaw puzzle tersebut agar dapat melihatnya dengan lebih tajam. Untuk itu, anda perlu ilmu ekonomi dan perdagangan dunia yang asasi.

Sememangnya ini bukanlah masalah yang terpencil. Penurunan kadar permintaan produk petrokimia, kereta etc. merupakan satu sinstesis ekonomi yang cukup bermasalah.

Kita tidak bercakap lagi dengan krisis global warming, post-Kyto Protocol yang memerlukan pengurangan mendadak dalam menurukan kadar penggunaan bahan api fosil.

Kita tidak bercakap lagi tentang kebejatan industri makanan dan barangan haria dalam merosakkan kehidupan masyrakat dengan pengeluaran produk yang berbahaya seperti kes susu tepung bayi Sanlu dan mainan di China.

Kita tidak bercakap lagi berkenaan krisis geo-politik di Alaska, Rusia-Georgia, Palestin-Israel, AS-Iran.
  
Kita tidak bercakap lagi berkenaan krisis Peak Oil yang semakin menjadi kenyataan dengan pengalaman dan data terbaru para professional dalam industri minyak dan gas.

Kita tidak bercakap lagi tentang arus pemboikotan barangan kimia  ( from chemical to organic. A movement for sustainable living) dalam makanan, pakaian etc. oleh  masyarakat Barat, Eropah. ( Harus diingat, baja, racun serangga semuanya dibuat menggunakan bahan asas petroleum.)

Dan beribu satu macam masalah bakal melanda industri petrokima dengan hebat.

Mengikut jumhur pakar-pakar ekonomi baik yang kapitalis, sosialis dan Islam sekalipun ini adalah satu krisis yang panjaaaanggg….Dan ini semua hanyalah permulaan kepada krisis yang lebih besar. Di ulangi HANYALAH PERMULAAN.

Ini bukanlah pengulangan Internet Bubble 2000. Krisis Kewangan 1998, bukan juga krisis 1980-an malah mengikut jumhur pakar ekonomi dunia, krisis ini bakal mengatasi krisis yang paling buruk abad ke-20 iaitu The Great Depression of 1930!

“The Oracle” of Federal Reserve, Alan Greenspan, mantan pengurusi bank sentral Amerika Syarikat yang mengurus perjalanan ekonomi dan kewangan Amerika ( secara tidak langsung dunia) sendiri mengakui bahawa “ianya adalah satu kesilapan besar yang pernah saya lakukan” dalam mengurus sistem kewangan AS.

Kenapa boleh satu dunia rasa sakit walaupun masalah awalnya adalah di AS? Ini kerana sistem ekonomi dan kewangan dunia TELAH DIITENGRASIKAN DENGAN SANGAT KOMPLEKS.

Sekali lagi, kita tidak boleh melihat masalah ini sekadar setahun dua, tapi perlu menjangkau 10 tahun akan datang.

Sistem kapitalisme yang cemerlang pada kebangkitan Revolusi Industri Eropah pada awal kurun ke-19 telah menghampiri masa kematiannya dalam beberapa tahun akan datang (mereka perlu rombak secara radikal sistem ekonomi yang ada sekarang). Kita bukan sahaja berbicara berkenaan sistem malah resources yang perlu kita senantiasa kita gunakan semakin hilang dari muka bumi ini. Dengan ketamakkan kita, masa depan anak, cucu cicit kita bakal menjadi mimpi ngeri.

Maka disini saya berpendapat, para pelajar UTP harus dilengkapi dengan ilmu HOW TO ACQUIRE KNOWLEDGE. Sila klik di sini untuk bacaan lanjut.

Dalam keadaan yang penuh  tidak menentu ini, falsafah “well rounded”  UTP sudah cukup baik untuk melahirkan graduan yang relevan. Cumanya dari segi pelaksanaan saya rasa kita boleh perbaiki dengan lebih baik lagi.
  
Graduan UTP haruslah tidak mempunyai single track mind. Seperti contoh walaupun dia seorang pelajar Kejuruteraan Mekanikal, dirinya harus juga mampu menjangkaui disiplin ilmu yang lain.

Tiada jaminan life-long employment apabila krisis ekonomi terburuk dalam sejarah ekonomi moden melanda kita. Malah mungkin graduan UTP pada satu hari nanti terpaksa berniaga di pasar malam untuk menyambung hidup bukan kerana dia bodoh tetapi kerana industri itu memang sudah tidak bermaya.

Ini bukan tekaan kerana telah berlaku pada tahun 1930 di seluruh dunia!

Maka di saat ini yang paling berguna adalah skil HOW TO ACQUIRE KNOWLEDGE kerana dengan skil ini para graduan UTP bakal menjadi lebih fleksibel dalam menyesuaikan diri dengan pelbagai ragam pekerjaan yang ada dalam mana-mana industri sekali pun. Apabila kita TAHU CARA YANG BENAR AKAN HAKIKAT ILMU, DAN CARA MENCAPAINYA ianya tidak akan menjadi masalah untuk graduan UTP shifting their skills according to the demand dalam jangka masa yang singkat. Ianya akan menjimatkan juga perbelanjaan HRM syarikat kerana para pekerja lebih efisyen mempelajari sesuatu benda yang baru dek kerana mereka telah mempunyai asas yang kukuh berkenaan EPISTEMOLOGI ILMU.

Ini juga bukan satu teori olok-olok kerana telah terbukti ribuan tahun. Tamadun Islam Umaiyah, Abbasiah, Andalusia, Turki Uthmaniyah telah melahirkan jutaan ulama’ yangmultidisciplinary.

Kita ambil contoh Ibn Sina. Beliau terkenal dengan sumbangannya dalam bidang perubatan melalui karya Al-Qanun fit Tibb ( The Canon of Medicine). Tetapi berapa ramai daripada kita yang tahu bahawa sebenarnya Ibn Sina ini di Barat telah menyumbangkan pemikiran falsafah Aristotel dengan cukup meluas sekali?

Apabila saya melihat karya mentah Al-Qanun fit Tibb yang terdiri daripada 14 jilid di samping karya falsafah beliau yang cukup kompleks, saya tertanya “how on earth this guy could write a lot in his short life time?”

Beliau juga telah menulis lebih daripada 450 volumes karya ilmiah yang merentasi pelbagai bidang!

Ingat pada waktu itu tiada Wikipedia, Google, Xerox, Lampu Kalimantang, Laptop, Hard Disk, Pilot G-2 etc. untuk melahirkan karya yang begitu hebat.

Cukuplah satu contoh daripada jutaan ulama’ silam yang lain sebagai peringatan bahawa THE WISDOM OF THE PAST MUST NEVER BE UNDERESTIMATED.

Dalam keadaan krisis ekonomi yang menggila ini, adalah wajar setiap pemegang saham dalam Industri Minyak dan Gas negara memikirkan modus operandi yang baru dalam menilai permasalahan yang ada.


Kepada rakan-rakan se-coursemate,:

please open your eyes (including the one in your heart) and mind in analyzing your future. Please read newspapers, net, books and THINK properly on the current state of our country, life so that you will not get a shock IF something strange happen to your nicely planned future life. Our intellect can never simply be defined with CGPA (read the article above on How to Acquire Knowledge) or how many events you have organized in UTP, it requires more than that to survive in today’s harsh world.”


Saya selaku insan yang dididik di UTP berasa sangat terpanggil untuk menyumbang idea, pandangan dan kritikan membina kepada pihak yang bertanggungjawab dalam membantu meningkatkan kualiti pendidikan di UTP demi bangsa, agama dan negara. Insyaaallah.


Wallahua’lam.

Tiada ulasan: