Rabu, 24 September 2008

Dari Wall Street ke Main Street...




Kelam sungguh langit di Wall Street. Mungkin dalam kekelaman itu ada juga yang sempat menghisap keuntungan golongan marhain seperti yang dilaporkan oleh
The Age, Australia:


Fannie Mae boss Daniel Mudd and his opposite number at Freddie Mac, Richard Syron, walked last month with $US9.43 million in retirement and pension benefits on their way out the door. Failed, sacked and showered with money as their two giant mortgage operations were nationalised.

Lehman Brothers chairman and CEO Richard Fuld picked up $US22 million for 2007, the year thousands of his staff found themselves on the street. He took $US35 million the year before.

Merrill Lynch boss John Thain took a $US200 million payout with two offsiders for less than a year's work. Merrill was so close to obsolescence it sold itself to Bank of America for $US50 billion in scrip few days ago just as Lehman was biting the dust.

Thain was given a
$US15 million bonus for signing on. Two former Goldman Sachs executives hired by Thain may do even better. Head of global trading, Thomas Montag, has already received a $US39 million bonus since signing on in August. With stock options accelerated by the buyout, he could finish up with $US76 million.

The bank's head of strategy, Peter Kraus, was bestowed with a $US95 million package just to beat what he was on at Goldman.

Paulson himself has shares in Goldman whose value was estimated at $US700 million. He is a direct beneficiary of his own bail-out proposal blind trust or no blind trust.

On the positive news front, the former
head of broken insurance company AIG, Robert Willumstad, voluntarily forfeited a $US22 million severance package after he was giving his marching orders. He was only appointed in June.

"I prefer not to receive severance while shareholders and employees have lost considerable value in their AIG shares," wrote Willumstad in an email to his successor Edward Liddy.

Goldman boss Lloyd Blanfein took home $US54 million last year and Morgan Stanley's John Mack $US42 million.

The list goes on. Some of the
investment bank's hedge funds clients have even been paying themselves more than $US1 billion.


Benarlah kata Karl Marx "Capital is dead labor, which, vampire-like, lives only by sucking living labor, and lives the more, the more labor it sucks."


Agak-agak berapa
payout yang akan diperolehi oleh adik kepada Menteri Kewangan kita yang baru
? hmm...



Melihat peti pos di rumah rupanya sudah sampai majalah
The Economist edisi minggu yang kelam ini. Nak tahu apa gambar depannya? Tengok bawah:




Benarlah
maxim Inggeris "a picture is worth a thousands words".


Sekali tengok gambar kulit majalah tu, beratus-ratus penjelasan boleh dibuat. Ditambah pula dengan perkataan "
what's next?". Saya rasa, kalau editorial majalah neoliberal The Economist ini pun sudah bertanya "what's next?" apatah yang masih tinggal lagi buat kapitalisme? Mereka ini sudah berpuluh tahun mengorek maklumat berkenaan ekonomi.



Saya juga bukanlah kali pertama terjun padang dalam hal ini. Semenjak 2 tahun lepas, saya tekun menelaah analisa daripada puak-puak Wall Street ini yang menghantar newsletter ke dalam kotak emel saya. Dan semalam saya menerima headline ini:




Kaget. Sudah kaget rupanya mereka ini. Tetapi itulah jangan mudah kita terpedaya dengan mainan sentimen dan suasana yang tidak menentu ini.
The mother of all rip-offs itu akan bermula pada saat ini!






Kelmarin, intelektual awam yang saya kagumi, Naomi Klein telah mengeluarkan kenyataannya dalam rancangan temu bual
Real Time with Bill Maher. Menarik sekali menonton bagaimana perdebatan antara wartawan The Atlantic, Andrew Sullivan dan juga ex-Black Eyed Peas, Will.i.am. Bolehlah tonton dibawah.



P/S: Kepada Encik Pakdi, jawapan kepada persoalan "bolehkah menggunakan nama Kapitalis Muslim" dalam proses untuk disiapkan.







3 ulasan:

affendik? berkata...

kapitalis sememangnya vampire...sejak zaman perhambaan abdi kulit hitam di ladang2 kapas lagi hinggalah hari ini...
x dapat dibayangkan bila manager melangkah keluar dgn jutaan dolar sedangkan small fries are left unemployed... sedih


p/s: berapa adik 'dia' boleh dpt nnt ye? heh

Tanpa Nama berkata...

Apa pendapat you bila kerajaan kita keluarkan kenyataan bahawa kita tak perlu tergesa-gesa melaksanakan tambatan ringgit?
Adakah tambatan ringgit yang diwar-warkan oleh Tun adalah langkah keluar yang terbaik kepada negara kita dalam kancah krisis ekonomi sekarang?

Rausyanfikir berkata...

Saya setuju dgn Tun.Buat masa skrg, pasaran sgt bahaya dan xmenentu.i dont trus the market.terlampau kompleks dan kita xtau setakat mana lg dia nak heret bank2 lain jatuh dlm gaung.So to be safe let's peg the ringgit.The risk is much mre lower.