Isnin, 7 Julai 2008

Konspirasi Minyak IraqOleh Rausyanfikir


Setelah menunggu hampir 36 tahun, kini mereka kembali. Empat syarikat minyak gergasi dunia yang terdiri daripada Exxon Mobil, Shell, Total (bekerjasama bersama Chevron) dan BP telah kembali ke tanah Iraq untuk menakluki sumber emas hitamnya.


Kini jelaslah bahawa motif sebenar Perang Iraq bukanlah berkenaan Saddam Hussein, Al Qaeda serta Senjata Pemusnah yang dicanang hebat dalam media tetapi merupakan satu hubungan simbiosis perniagaan yang bersifat kapitalistik antara kerajaan Amerika (AS) dan syarikat minyak gergasi dunia.


Pada minggu lepas, kerajaan boneka Iraq melalui Kementerian Minyaknya telah memberi kontrak tanpa bidaan kepada syarikat-syarikat minyak tersebut untuk melakukan eksplorasi dan pengeluaran minyak di Iraq. Kontrak yang bakal berlangsung selama 2 tahun itu telah diberi atas dasar “ihsan” kerajaan boneka Iraq kepada syarikat-syarikat minyak tersebut yang telah banyak membantu mereka mengendalikan operasi pengurusan sumber minyak Iraq sejak Perang Iraq meletus.


Antara alasan lain yang diberi oleh kerajaan boneka Iraq menjemput kembali syarikat minyak utama ke Iraq adalah berkenaan dengan kekurangan pakar dalam industri minyak serta keperluan untuk menggunakan teknologi moden.


Melalui penjelasan wakil Kementerian Minyak Iraq, kontrak tanpa bidaan merupakan satu langkah awal untuk membawa masuk teknologi dan kepakaran moden sementara menunggu penggubalan undang-undang minyak Iraq yang masih berada pada tahap perbincangan dalam parlimen.


Mereka juga memberitahu bahawa syarikat-syarikat tersebut dipilih kerana telah banyak memberi bantuan nasihat kepada kementerian tersebut tanpa mengecas sebarang bayaran dalam pengurusan sumber minyak Iraq disamping perkongsian kepakaran yang mereka miliki.


Mengikut kajian Lila Benali, pakar dalam isu minyak di Timur Tengah dari Cambridge Energy Reserach Associates, bahawa kontrak yang diberi kepada syarikat minyak tersebut bakal dijadikan asas kepada perjanjian kontrak yang lebih lama untuk mereka. Hadiah yang mereka nantikan adalah pembukaan medan minyak baru yang lebih besar.


Tawaran kontrak tersebut telah diubah suai menjadi perjanjian penyelenggaraan (service agreement) bagi menghalang usaha meluluskan dasar yang menyekat pengeskploitasian minyak oleh kuasa luar yang diperjuang hebat oleh golongan nasionalis Iraq dan juga persengketaan antara kerajaan persekutuan Iraq dan badan berkuasa kawasan Iraq yang mempunyai hak ke atas medan minyak tersebut.


Mengikut Times, terdapat 46 buah syarikat yang mempunyai memorandum of understanding bersama Kementerian Minyak Iraq termasuklah syarikat-syarikat dari Rusia (Lukoil), China (China National) dan beberapa syarikat minyak utama dari India.


Ironinya, tiada satu pun dari mereka diberi peluang untuk membida kontrak tersebut. Malah pemberian kontrak tersebut dilakukan tanpa sebarang pertandingan kepada Exxon-Mobil, Shell, Total dan BP.


Kali terakhir mereka beroperasi di Iraq adalah sebelum Saddam Hussein menghalau mereka keluar melalui perlaksanaan dasar nasionalisme ke atas kegiatan ekonomi Iraq. Sekarang mereka telah kembali tanpa sekatan undang-udang yang kuat seperti pada tahun 1972 dahulu yang mana pada waktu itu, Syarikat Petroleum Iraq didominasi oleh anggota syarikat British dan AS yang menguasai tiga perempat pengeluaran minyak di negara tersebut.


Pada waktu ini, syarikat-syarikat minyak dunia sedang berhadapan dengan masalah simpanan minyak kerana situasi politik yang tidak menyebelahi mereka.


Kerajaan dari negara Bolivia dan Venezuela semakin rancak melakukan proses nasionalisasi syarikat minyak yang beroperasi di negara mereka dan pada masa yang sama mengamalkan dasar populis dalam pengagihan keuntungan kepada rakyat.


Negara-negara bekas blok komunis pula yang sinonim dengan sentimen anti-Barat seperti Rusia dan Kazakhstan telah memaksa syarikat-syarikat minyak utama yang beroperasi di negara mereka untuk kembali ke meja rundingan bagi melakukan rundingan semula terhadap kontrak mereka.


Pemberian kontrak tanpa bidaan bukan sahaja satu perkara yang ganjil tatkala harga pasaran minyak dunia melabung tinggi, malah ia seolah-olah melambangkan satu bentuk konspirasi yang terancang.


Mengapa diberi tanpa sebarang bidaan? Kenapa hanya kepada empat syarikat minyak tersebut dan tidak kepada syarikat minyak yang lain? Apakah alasan yang berupa “ihsan” daripada kementarian minyak Iraq berhubung dengan bantuan nasihat daripada syarikat-syarikat minyak tersebut cukup untuk mereka diberi layanan istimewa tersebut?


Times turut melaporkan bahawa syarikat minyak Rusia, Lukoil juga telah melatih jurutera minyak Iraq tanpa cas bayaran tetapi telah ditendang keluar daripada medan minyak yang sedang mereka usahakan secara sah melalui pemeteraian perjanjian kontrak sebelumnya, semata-mata untuk memberi ruang kepada Chevron dan Total untuk mengambil alih medan tersebut.


Peperangan menentang keganasan yang sudah memasuki tahun ke-5 ini telah membuka pekungnya dengan pemberian kontrak sebegitu rupa. Isu sebegini harus dilihat dengan lebih holisitk dan bukan disempitkan semata-mata sebagai isu industri minyak dan gas.


Realitinya, pemberian kontrak ini adalah hasil daripada keganasan perang yang dilancarkan AS dan konco-konconya sendiri. Ketika bermulanya perang Iraq pada tahun 2003, tentera AS sendiri yang merampas medan minyak dan mengambil alih Kementerian Minyak di Baghdad. Pada masa yang sama mereka hanya membiarkan Baghdad dirobek oleh rakyatnya sendiri dalam keadaan yang tidak terkawal tersebut.


Selepas selesai sahaja proses alih kuasa kepada mereka, kerajaan AS telah melantik Phillip Carrol, yang merupakan bekas presiden Shell Oil untuk mengetuai “badan penasihat” yang akan memegang tampuk kekuasaan kementerian minyak Iraq tersebut.


Jikalau kita mengkaji sejarah yang terselindung, kerajaan AS sebenarnya telah berusaha lebih sedekad untuk melaksanakan dominasi AS ke atas Iraq, yang mempunyai simpanan minyak kedua terbesar di dunia iaitu sebanyak 115 bilion tong dan mempunyai kawasan medan minyak yang terbesar yang masih belum diterokai di dunia pada hari ini.


Realiti sebenar tentang projek kolonialisme minyak ini bukanlah bermula dengan dengan pemerintahan Geroge W Bush, tetapi telah lama dijaja oleh kerajaan AS dan syarikat minyak gergasi dunia sebelum itu lagi dimana dasar berkenaan isu minyak Iraq ini dibawa secara bipartisan oleh kedua-dua Parti Demokrat dan Republikan .


Selepas perang Teluk Parsi pada 1991, kerajaan AS dibawah Clinton telah berkempen untuk menghukum Saddam Hussein melalui sekatan ekonomi Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang telah menghalang kemasukkan bantuan kemanusian berupa makanan dan ubatan dan ini akhirnya telah menghasilkan krisis kemanusian yang teruk di Iraq.


Strategi ini juga dilakukan untuk menghalang kerja pengusahaan medan minyak yang mana kontraknya telah diberi kepada Rusia dan China yang juga merupakan pesaing kuat syarikat minyak dari AS dan Britain.


Pada masa yang sama, Clinton juga telah menandatangani akta Pembebasan Iraq 1998 yang telah membawa hujah bahawa Iraq memiliki “senjata pemusnah” dan dasar AS adalah “untuk membantu usaha mengeluarkan rejim Saddam dari Iraq”.


Selepas Kerajaan Demokrat yang dipimpin Clinton jatuh ke tangan Republikan yang dipimpin oleh George W. Bush, projek imperialisme Iraq diteruskan ke tahap perlaksanaan.


Melalui Akta Kebebasan Maklumat, satu dokumen rahsia milik jawatan kuasa tenaga nasional yang dipengerusikan oleh Naib Presiden Dick Cheney pada tahun 2001 telah didedahkan kepada umum. Dokumen tersebut mengandungi peta medan minyak Iraq dan juga senarai nama syarikat minyak yang berpotensi untuk menguruskan medan minyak di Iraq.


Dengan melihat senario ini, kita dapat simpulkan bahawa pemberian kontrak tanpa bidaan kepada empat syarikat minyak gergasi tersebut telah membuktikan asbab sebenar perang Iraq yang mana telah lama dirancang sebelum peristiwa 11 September 2001 lagi.


Slogan perang anti keganasan dan Al Qaeda hanyalah satu alasan yang diterjemahkan kepada satu ilusi bagi mengaburi niat sebenar mereka kepada masyarakat dunia dalam melakukan dasar imperialsime mereka ke atas Iraq.


Malah pertarungan calon presiden Amerika juga tidak menggambarkan bahawa mereka akan betul-betul berundur daripada Iraq kerana Obama dan McCain sendiri jelas ingin meneruskan agenda imperialisme AS di Iraq.


Jelas disini dapat kita rumuskan bahawa antara musuh sebenar kita adalah syarikat-syarikat minyak antarabangsa yang mencaturkan senario politik minyak dunia dengan bersekongkol dengan Amerika.


Bukankah perkara ini melibatkan soal moraliti dan integriti sesebuah syarikat? Selaku rakyat Malaysia kita harus bijak membezakan yang mana satu intan dan yang mana satu kaca dalam memahami persoalan isu minyak yang wujud di negara kita pada hari ini. Pemboikotan syarikat minyak sendiri melambangkan kesempitan pemahaman dalam menyelesaikan masalah yang ada kerana musuh sebenar masih bebas tersenyum melihat gelegat kita merosakkan harta sendiri.

2 ulasan:

Hasbullah Pit berkata...

Syarikat minyak bukan amerika dan britain melopong la.

"Siapa suruh kau tak tolong serang?"

Syarikat minyak kita menembusi negara yang Amerika tak berani nak masuk.

Aiman "Dafrosty" Mohd Misri berkata...

kalo ade kesempatan,cari movie SYRIANNA.saya jumpa vcd movie tu di kedai SPEEDY bulan lepas.cite psal konspirasi minyak yang dipaparkan secara fictional tapi mencerminkan situasi sebenar.it was released in 2005