Isnin, 21 Julai 2008

Ketagih Buku (2)Pesta Buku DBP di Universiti Malaya yang sedang berlangsung sehingga Jumaat ini adalah satu perkara yang tidak boleh dilepaskan oleh para pencinta Ilmu. Tengah hari tadi saya telah melangut selama sejam lebih di khemah DBP yang menempatkan koleksi-koleksi buku DBP yang lama dan baru. Diskaun hebat dari 20%-80% disajikan buat peminat karya-karya ilmuan Malaysia. Sudah tentu saya telah membeli beberapa buah buku yang saya kira penting dalam membantu menjalankan kajian yang sedang saya lakukan pada waktu ini terutamanya buku-buku berkaitan dengan falsafah.


Saya masih ingat lagi pesanan Prof Ungku Maimunah yang saya jumpa sewaktu bertandang ke ATMA UKM beberapa minggu yang lalu. Beliau menasihati saya sebelum membaca buku hijau tebal yang bertajuk " Gagasan Persurata Baru:Pengenalan dan Penerapan" hasil karangan beliau, Affandi Hassan dan juga Mohd Zainal Abdul Rani, bahawasanya saya harus memiliki dan membaca dahulu buku awal Affandi Hassan yang bertajuk "Pendidikan Estetika daripada Pendekatan Tauhid" terbitan DBP. Mujur tadi terjumpa buku tersebut.Apa yang menarik sangat tentang buku-buku yang secara lahiriah, tidak menggiurkan langsung ini? Yang istimewanya adalah idea-idea buku ini sebenarnya banyak berpaksikan dengan framework dan konsep yang telah dikemukakan oleh ilmuan Islam yang saya paling kagumi abad ini iaitu Prof Syed Naquib Al-Attas, mantan direktor dan pengasas ISTAC. Antara elemen-elemen penting yang saya kesan adalah berkenaan dengan konsep ta'dib dalam pendidikan sastera serta pembentukkan worldview yang Islamik melalui hasil karya yang memenuhi adab.Nampaknya, hasil usaha Tuan Affandi Hassan, Prof Ungku dan Tuan Mohd Zainal jikalau diamati dengan cermat amat penting dan signifikan buat masyarakat Malaysia terutamanya kepada generasi baru Melayu dalam memperjenihkan semula pengertian sastera Islami. Hendak tahu lebih lanjut saya sendiri kenalah baca dulu. But before that I need to khatam Islam and Secularism that was written by Prof Naquib.
Antara buku lain yang saya serkup adalah buku "Doa dan Zikir Harian" yang disunting oleh Ust Hj Zahazan Mohamed. Buku ini saya beli sewaktu melancong ke kedai buku MPH Mid Valley Ahad lepas. Saya pernah beli beberapa buah buku doa terutamanya yang diterbitkan oleh PTS Publications tetapi buku doa ini sangat menarik perhatian saya dan Alhamdulillah saya telah cuba mengamalkan doa-doa tersebut setiap waktu yang saya mampu.


Buku doa ini bukan sahaja dimasukkan terjemahannya malah turut sama dimasukkan syarahnya yang dikutip dari kitab-kitab yang muktabar. Dengan itu ia menjadikan doa-doa tersebut lebih dekat di hati pembacanya kerana kita mengetahui khasiat-khasiatnya dengan lebih baik. Antara doa yang menambat hati saya adalah 2 doa ini.

Saya tak sangka rupa-rupanya doa yang saya baca selama hari ini dari umur saya 15 tahun sebagai seorang pengawas sekolah yang ditugaskan membaca doa setiap hari pada perhimpunan pagi merupakan doa yang diamalkan oleh Khalifah Umar bin Abd Aziz. Turut sama doa yang memusatkan kepada kebaikkan ilmu adalah satu doa yang penting buat saya dari dulu sampai sekarang. Maklumlah dulu baca doa kerana tugas sebagai pengawas sekolah. Bukan sangat baca doa kerana nak faham maksud. Sekarang saya berasa sangat gembira dan bersyukur kerana doa -doa yang dibekalkan oleh Ustaz dan Ustazah yang mengajar saya di Sekolah Mengengah Sains Selangor dulu merupakan doa yang cukup-cukup bermakna yang telah sekian lama saya amalkan.


Saya syorkan para pembaca membeli buku doa ini dan lakukanlah contemplation setiap kali membaca doa-doa tertentu yang telah dibekalkan syarahnya dengan baik oleh Ustaz Zahazan.

Tiada ulasan: