Jumaat, 15 Februari 2008

Sorotan awal PRU ke-12


Sudah sampai masanya kita meletakkan wakil rakyat yang dapat menyaingi Encik KJ dan juga pada masa yang sama kita komited berdakwah terhadapnya.Parlimen baru sahaja dibubarkan. Ramai yang bertanya tentang firasat saya berkenaan keputusan PRU ke-12 ini kelak. Secara jujur, saya berasa Barisan Nasional masih lagi mampu menubuhkan kerajaan kerana rakyat Malaysia, terutamanya orang Melayu masih tidak berubah minda mereka.


Kalau dilihat dari sisi pembangkang, saya tidak yakin dengan tawaran yang diberikan ( seperti air percuma yang diwar-warkan oleh Keadilan) kerana ada yang tidak logik dan cukup melampau sekali tawaran sebegitu tanpa mengabil kira faktor jangka pendek dan panjang.


Beginilah, mari kita meletakkan hak demokrasi-iaitu hak mengundi ini di satu sudut yang lebih besar yang ramai orang lupa. Yang saya maksudkan disini, biarlah pilihan raya ini dijadikan agenda rakyat daripada agenda parti.


Bagaimana hendak lakukan semua itu?


Para pengundi, harus meletakkan diri mereka di tengah-tengah bukan pada mana-mana parti politik. Kita harus ketengahkan hasrat kita kepada wakil rakyat yang betul-betul ingin melakukan kerja. Jikalau kita tahu track record wakil rakyat tersebut tidak sempurna, sebelum ini dan sudah berkali-kali begitu, maka singkirkan saja beliau dalam PRU ke-12 ini. Status mereka sebagai seorang Ustaz ataupun Dr. tidak boleh dijadikan ukuran mutlak dalam memilih calon sebaliknya kenalilah calon-calon anda dengan lebih mendalam.


Mungkin kenyataan saya ini kurang disenangi oleh sesetengah pihak yang selalunya melobi pengundi melalui hukum-hakam dalam agama Islam. Tidak dapat dinafikan semua itu dan saya sendiri memahami Islam tidak memisahkan politik daripada kehidupan seorang Muslim.


Yang saya gusar ialah sejauh mana mereka yang membawa banner Islam ini mampu menterjemahkan idealisme Islam mereka dalam menjadi wakil rakyat? Adakah cukup sekadar berceramah sebulan sekali? Bagaimana urusan administrative? Mampukah calon-calon yang sekadar mempunyai pendidikan ijazah syariah mentadbir dan memahami selok-belok ekonomi, pemerkasaan dan kebajikan rakyat?Mungkin bagi kita yang faham hukum untuk memilih pemimpin Islam tidak menjadi masalah untuk mengundi calon yang sepatutnya tetapi untuk menghukum orang Melayu yang jahil tentang Islam bahawa dengan tidak memilih calon yang dimaksudkan adalah tidak adil dan tidak berkesan. Apakah yang nak diharap daripada para pengundi yang melihat Islam sekadar agama ritual?Saya menyambut baik langkah PAS untuk meletakkan calon-calon yang mempunyai pengalaman luas dalam pentadbiran yang rata-ratanya golongan profesional. Satu aset buat politik Islam.Walau bagaimanapun, yang lebih realistik dan penting perubahan yang saya harap berlaku ialah pembangkang dapat meletakkan ahli-ahli parlimen yang mantap dalam melakukan kerja-kerja check and balance.Kita tidak mahu negara ini rosak kerana tangan-tangan yang memegangnya bodoh dan malas untuk memahami persoalan semasa dengan berkesan. Laungan dan sentimen tidak memberi sebarang perubahan.Kesimpulannya, rakyat harus menjadi lebih dominan berbanding parti politik. Contoh yang terbaik ialah masyarakat Cina yang mampu dictate halatuju MCA serta DAP untuk kepentingan mereka bersama berbanding orang Melayu yang tersepit antara PAS dan UMNO. Tersangatlah perlu kita memilih calon-calon ahli parlimen yang berwibawa dari segi ilmunya, kefahamannya, keikhlasan dan kesungguhannya dalam memperjuangkan hak rakyat dalam parlimen secara berkesan.


Islamik (walaupun akidahnya bukan Islam) dalam berkerja seperti Lee Lam Thye sewaktu beliau menjadi wakil rakyat di Bukit Bintang adalah lebih baik dari seorang ustaz yang menjadi wakil rakyat yang hanya petah bercakap di pentas ceramah berbanding menyelesaikan masalah rakyat secara praktikal.

4 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

salam.. ana sokong dgn anta.. ahli politik yang ada hanya pandai beromong kosong je,
namun hampeh dlm gerak kerja masyarakat..

waktu pilihan raya, semua ditaburkan segala janji.. namun yang putih mata, rakyat..

pilihlah yg mampu bekerja.. banteras semua korupsi, masalah sosial,
penyebaran isme-isme yang menjahanamkan pemikiran umat Islam, jenayah
yang semakin membarah..

Tanpa Nama berkata...

amat neutral,tahniah. sila lawati laman saya : http://bayu-subuh.blogspot.com/

Tanpa Nama berkata...

amat neutral,tahniah. sila lawati laman saya : http://bayu-subuh.blogspot.com/

Rausyanfikir berkata...

Artikel tu luahan hati sahaja. Saya penyokong politik rakyat. Bukan politik kepartian.