Jumaat, 28 Disember 2007

Penulis Cilik lambang Budaya Ilmu Indonesia
Kita hanya mengenali Indonesia melalui pekerja asing dan pendatang haram yang sering kali dipaparkan dalam media massa tanah air. Bencana alam dan korupsi mungkin menghambat Indonesia daripada bangkit sebagai sebuah negara yang setaraf dengan Malaysia, jikalau hendak diukur dari pembangunan material semenjak kita merdeka.

Yang lebih hairan, amat jarang sekali disiarkan aspek positif yang boleh kita contohi daripada saudara serumpun kita ini. Bukan menjadi satu rahsia lagi. Sehodoh-hodoh imej yang digambarkan oleh media massa melalui pendatang tanpa izin warga Indonesia hodoh lagi negara kita yang mandul dengan budaya Ilmu.

Ya, negara Malaysia yang kononnya sudah mencapai taraf 'negara maju' melalui indikator PBB yang dicanang hebat oleh Pak Lah beberapa bulan lepas sememangnya mandul dengan budaya Ilmu. Indonesia tidak.

Budaya Ilmu di Indonesia sangat subur dan matang. Masakan bagaimana pengeluaran buku Indonesia berlipat kali ganda lebih banyak daripada kita. Ditambah pula pengeluaran buku-buku Indonesia kebanyakkannya menggalas tema ilmu yang berat daripada Islam, falsafah hinggalah kepada sastera.

Disini, penulis ingin membawa satu contoh yang wajar kita teladani dalam melahirkan intelektual yang lebih berwibawa pada masa akan datang. Anak muda seperti ini seharusnya dijadikan role model kepada anak-anak bangsa kita untuk menceburi bidang penulisan dengan lebih serius. Tabik kepada warga Indonesia kerana berjaya melahirkan jaguh sebegini.

Tiada ulasan: