Rabu, 26 Disember 2007

Artikel 10


Pada minggu lepas, penulis sempat menghadiri rapat umum di pejabat SUHAKAM bertempat di Jalan Raja Laut bersama-sama dengan pemimpin Barisan Alternatif dan juga NGO yang cintakan keadilan rakyat bagi menegaskan sekali lagi bahawa perhimpunan aman tidak lari dari rang undang-undang dan perlembagaan persekutuan Malaysia. Hujah yang digunakan sememangnya sudah termaktub di dalam perlembagaan Malaysia yang berbunyi:

Article 10 (1) guarantees the freedom of speech, the right to assemble peacefully and the right to form associations to every Malaysian citizen. However, Parliament may by law impose restrictions on these rights in the interest of the security of the Federation, friendly relations with other countries, public order, morality; and restrictions designed to protect the privileges of Parliament, to provide against contempt of court, defamation, or incitement to any offence.
Dalam Bahasa Melayunya:

Artikel 10 menjamin:

1. Kebebasan Bersuara
2. Hak untuk berhimpun secara aman
3.Hak untuk melibatkan dalam mana-mana organisasi

Walau bagaimanapun, Parlimen berhak , melalui undang-undang mengenakan sekatan ke atas hak-hak ini bagi menjaga kepentingan keselamatan kepada Persekutuan, hubungan antara Negara lain, masyarakat awam, moraliti...
Maka sangat jelas disini tuntutan yang dibuat oleh BERSIH dan Hindraf berkenaan dengan hak berhimpun adalah dibenarkan dalam budaya kita yang dihidupkan sedikit sebanyak daripada Perlembagaan negara kita.

Masalah akar disini jikalau kita kaji ialah apabila salah satu kumpulan yang berhimpun melakukan sesuatu diluar jangkaan. Kumpulan yang jelas dimaksudkan disini ialah Polis Diraja Malaysia yang bertindak 'mengawal keadaan' tetapi berlaku sebaliknya.


Sangat tidak adil untuk memperkatakan Polis Diraja Malaysia korup kesemuanya. Masih ada pegawai polis yang mampu mengangkat maruah dan integriti mereka ke tahap tertinggi dalam perkhidmatan tetapi selama ini (terutamanya ketika Reformasi 1998), Polis sudah dianggap menjadi kuda tunggangan Kerajaan Barisan Nasional.

Dari sudut psikologinya sudah tentu dengan keadaan politik semasa yang sangat membingungkan, dengan penyertaan Polis Diraja Malaysia secara tidak langsung seperti dalam melibatkan hal permit untuk berhimpun dan insiden Batu Burok tempoh hari hanya mampu memanaskan bara demokrasi keadilan rakyat.

Agak mustahil untuk Polis Diraja Malaysia pada waktu ini untuk bersikap adil kepada Barisan Alternatif dan ribuan rakyat yang ingikan reformasi kepada sistem pilihan raya kerana kita sedia maklum betapa Kerajaan Barisan Nasional sudah memegang induk pasukan ini melalui IGP dan Pegawai-pegawai atasan yang lain yang bertindak mengeluarkan arahan bagi menjaga kepentingan politik Barisan Nasional.


Saya percaya bukan semua ahli FRU dan Polis setuju dengan tindakan yang diarahkan oleh kerajaan terhadap rakyat yang menyertai perhimpunan aman terbabit kerana mereka juga sama seperti kita mempunyai perasaan, keluarga dan kehidupan yang tersepit dibawah penjagaan golongan kapitalis Barisan Nasional, cumanya mereka tidak ada pilihan yang betul-betul selamat dalam hal ini ( berkenaan menegakkan keadilan dalam bertugas).

Cabaran yang besar buat Pasukan Polis kita. Moga-moga kesedaran dan keinsafan akan timbul dari golongan penjaga keselamatan negara ini kerana Revolusi Rakyat semestinya memerlukan penglibatan dari semua golongan lapisan masyarakat. Musuh sebenar kepada keadilan sosial ialah mereka yang memegang tampuk pemerintahan dengan kuasa dan harta yang melimpah ruah, bukanlah pegawai polis mahupun pegawai SPR yang berugas menyiapkan dokumen pilihan raya.


Teruskan perjuangan ini melalui ruang-ruang yang masih ada. Insyaallah dengan harapan usaha ini bakal menyemaikan lagi benih-benih keadilan dalam kehidupan rakyat Malaysia menentang ketidak adilan sejagat.

Tiada ulasan: