Selasa, 7 Mac 2017

On China


My recent media appearances in Astro AWANI discussing the rise of China as a regional power vis-a-vis Malaysia.


English:





Malay version:



Isnin, 14 November 2016

Siapa Ulū Baqiyyah?





فَلَوْلَا كَانَ مِنَ الْقُرُونِ مِن قَبْلِكُمْ أُولُو بَقِيَّةٍ يَنْهَوْنَ عَنِ الْفَسَادِ فِي الْأَرْضِ 
إِلَّا قَلِيلًا مِّمَّنْ أَنجَيْنَا مِنْهُمْ ۗ وَاتَّبَعَ الَّذِينَ ظَلَمُوا مَا أُتْرِفُوا فِيهِ وَكَانُوا مُجْرِمِين 
"Maka sepatutnya ada di antara umat yang telah dibinasakan dahulu daripada kamu itu, orang-orang yang berkelebihan akal fikiran (ulu baqiyyah) yang melarang kaumnya dari perbuatan-perbuatan jahat di muka bumi tetapi sayang! Tidak ada yang melarang melainkan sedikit sahaja, iaitu orang-orang yang Kami telah selamatkan di antara mereka. Dan orang-orang yang tidak melarang itu telah menitik beratkan segala kemewahan yang diberikan kepada mereka dan menjadilah mereka orang-orang yang berdosa."


Menarik sekali ayat ini begitu juga tafsir-nya. Selalu kita dengar ceramah dan slogan "ulu'l-albab" tapi jarang "ulu baqiyyah". 

Ulama' tafsir berbeza menjelaskan makna "baqiyyah". Apa yang berbaki? Apa yang tinggal? Apa yang kekal? Semua pertanyaan ini merujuk kepada medan makna "baqiyyah". 

Ada ulama' menafsir yang kekal dan berbaki ialah kefaham dan aqal tentang kebenaran yang Islam bawa. 

Ada juga ulama' seperti Imam Fakhr al-Din al-Razi yang menghuraikan makna "baqiyyah" bagi merujuk kepada golongan yang amat-amat sedar dan takut akan ancaman Allah (muraqabah wa khashyah min intiqami'Llah) yang mana terdiri daripada golongan terbaik dalam umatnya yang amat sedikit jumlahnya. 

Dan dalam ayat ini jelas golongan ulul baqiyyah memerangi kerosakan yang dilakukan golongan perosak - jelas mengisyaratkan bahawa golongan berilmu dan bertaqwa berada di hadapan mementang kerosakan dan kezaliman.

Semua tafsiran ini konsisten dengan kisah sirah para Nabi dan Rasul yang ketika melawan kezaliman adalah golongan yang taklut daripada projek pembodohan kaumnya. 

Amat sedikit yang mampu menahan diri daripada diperbodohkan penzalim. 

Kezaliman tidak akan berlaku selagi mana projek pembodohan tidak sempurna. Orang Islam adalah orang yang beraqal dan paling faham situasi semasa. Mereka tidak akan mudah diperbodohkan pemimpin zalim melalui propaganda murahan seperti yang Firaun, Namrud dan ramai lagi yang dikisahkan Allah dalam al-Qur'an. 

Sebab itu Allah berulang kali cakap "illa qalila" (hanya sedikit) saja yang bersama dan istiqamah meneruskan perjuangan. 

Imam al-Razi juga jelaskan bahawa orang yang zalim (pada diri, pada masyarakat) sifatnya cenderung kepada kelazatan shahwat (jawatan, pangkat etc.) maka mereka pasti akan meninggalkan rukun terbesar (rukn ʿazim) dalam arkān al-Dīn (tiang-tiang Agama Islam) iaitu mengajak kepada yang baik dan menegah yang mungkar (yang cegah mungkar ni lebih susah sebab ada retribution daripada penzalim). 

Marilah kita sama-sama hayati ayat ini dan fikirkan dalam konteks kita pada hari ini dan apa yang sedang berlaku ke atas orang Melayu. 

Kezaliman ke atas orang Melayu hanya berlaku bila orang Melayu RELA diperbodohkan. Hanya ILMU dan KEFAHAMAN yang JELAS mampu menjadi perisai dan bahtera penyelamat orang Melayu daripada Firaun, Namrud, dan Neo-Ahzab Munafiqin laknatullahi 'alayhi (may Allah curse them all!). 

Kezaliman (dalam semua bentuk, dari semua pihak) melata dalam masyarakat dan negara kita kerana umat Melayu terus diperbodohkan dan diperbudakkan. 

Benda yang JELAS SALAH dan HARAM kita tipu orang Melayu kata tiada masalah. Jual ayat Allah dan Rasul semata-mata nak berkuasa dan tutup bangkai gajah dengan karpet Iran dan minyak Attar: tetap busuk dan akan timbul. 

Jadi penting untuk kita sensitize dan de-normalize orang Melayu khususnya di luar bandar dan anak muda untuk SEDAR akan projek pembodohan yang sedang berlaku secara overt dan covert. 

Siapa ulu baqiyyah yang "yanhau ʿani'l-fasād" (rejecting the corruptions) dalam menyelamatkan maqasid al-Shari'ah negara?

Isnin, 24 Oktober 2016

Metaphysics and Death: A Reflection


Last Saturday (15/10/16) my beloved Uncle has departed this world to meet our Maker. I was not that close to him but my built closely resembles his.

As usual like in any other funeral, the air is full of grief and solemnness.

Throughout the event suddenly I felt a rush of recollection of what I’ve learned about Islām and metaphysics at CASIS and others.

Sadness has always been a definitive character of a funeral. But there are other exceptions in the history of Islām.

The Companions (may Allāh be pleased with them all) of our Beloved Prophet (sallalahu ʿalayhi wassalam) were very much eager to face death and rejoin the Beloved Prophet (sallalahu ʿayahi wassalam). Same goes to Imām Al-Ghazālī as recorded in his beautiful poem about death in which he told his families and friends not to be mourned about him leaving this earth.

Why were they behaving that way? Instead of being sad, they were yearning to face death and meet our Creator – God Almighty?

I think the answers could be found in abundant in the Holy Qurʾān. Just open the second chapter, verse number three when Allāh SWT made clear that those who have utmost certainty in the unseen – which of course includes the metaphysics of death and eschatology – would surely attain happiness and success here and in the hereafter (mufliḥūn).

But preceding that verse on assenting on the truth of the unseen (this is ʿAqīdah matter cannot taqlīd[blind imitation]), Allāh SWT mentioned clearly the a very important ontological property of the Holy Qurʾān as a book which does not contained any doubt whatsoever (lā rayba fīhi).

In other words if human were to assent to the truth of lā rayba fīhi, he or she must attain a high degree of certitude (al-yaqīn) with the attributed matter in this case the whole content of Holy Qurʾān.

I was reminded by Dr Syamsuddin Arif’s lecture in our Arabic class at CASIS when we digressed a bit to discuss the real meaning of the verse “waʿbud rabbaka hattā yaʾtiyaka’l-yaqīn” (worship your Lord until you arrived at the level of certainty). Many commentators of the Qurʾān interpret the word “al-yaqīn” here to mean death as we all know death is certain for everyone and any creature except God the Almighty (kullu nafsin dhāiqat’l-mawt).

But Dr Syamsuddin opined that why don’t we just take the word “al-yaqīn” as “al-yaqīn”. Meaning to say, as how I understood back then when we were discussing this in class, when Allāh SWT commanded us to worship him until we arrive at the level of certainty, He really wants us to strive with our utmost mortal ability in progressive manner until we feel so certain of His Existence (I’m referring to the metaphysical attribute as how the Ṣūfī discussed): metaphysically speaking, nothing Exist but Him as we all know our existence is contingent on His Existence.

This is where I believe Prof. Syed Muhammad Naquib Al-Attas very often emphasized the importance of ontological quality of “al-yaqīn” in his metaphysical system. From there he builds his other metaphysical concepts that have bearings on our worldview as Muslīm, notably on the real meaning of Happiness in Islām.

I remember when I occasionally do lunch suḥbah with brother Asham (Jong Kong) where he would disclose to me the firmness and certitude of Prof. Al-Attas’ character in defending his ground on many things especially his intellecto-spiritual work. Prof. Al-Attas once said throughout his life he has bear witness to what he believes without an iota of doubt and he is ready with the Grace of Allāh to bear witness for mankind (as how described in the Qurʾān: litakūnū shuhadāʾ ʿalā’l-nāss) on the truth of Islām like how many great scholars of Islām in the past and present have done so.

That is why the greatest karamah of scholar like Prof. Al-Attas who has attained high degree of certainty as a believer is to be istiqamah. Never waver no matter what. Never simulated and lower his ‘maruah’ as a scholar in front of anyone. We all know that aren’t we? He suffered greatly throughout his career because he refused to kowtow with the political leaders be it UMNO or the Sultan (he once gave nasihah to the late Sultan Johor).

Why can’t we be like Prof. Al-Attas? After all we claim to benefit from his lectures and works? Why we be timid in front of great oppression?

But this character of being certain and happy in embracing death is of course only evident among the elites. Lay people like us we are mere mortals so do not be upset if we were to feel sad with the death of our loved ones.

But why exactly do we feel sad? I recalled how Dr. Zaidi Ismail explained in WISE that the “sakara’l-mawt” is painful not in physical terms rather it is very much depends on the emotional and spiritual state of oneself in facing the pang of death.

The pang is due to the soul of not able to release itself from the surrogated physical and animal body. It yearns to remain in that mortal body and resisting to depart because of how we mere mortals have accustomed to live in this ephemeral dunyā (linguistically dunyā means what is close hence we are close and very much attached to it in contrast to akhirah the ghayb which we always think to be so distant) by forgetting our true home: the hereafter (Prof. Al-Attas once commented the hadith “ḥubb al-waṭan min’l-imān” means actually love of nation is part of faith. The “watan” here refers to hereafter, our eternal abode not so much of this world or country or Malaysia or Khilafah).

When we read surah Ya-Sīn, read tahlīl or talqīn for the deceased of course we do acknowledge the benefits will be received by the arwah (spirits who resided in the barzakh) but we too must know we the living ones are the one should take heed on the messages behind those rituals.

We read Qurʾān to live not read Qurʾān to the dead. Qurʾān is meant to be used, practiced for the living more than the dead! But sadly most often than not we think other way round.

Do not worry for the dead. As I attended the tahlīl for Dr Afifi Al-Akiti’s father before, he made a clear remark based on the commentary of Imām al-Nawāwī on the hadith of three types of practices that will continuously benefit the deceased where one of them is “pious children”. The word “children” here says Dr Afifi as commentated by Imām al-Nawāwī does not mean biological children only. It also refers to the whole Muslīm who share our biological and spiritual lineage back to Prophet Adam and all other Prophets especially our beloved Prophet Muḥammad sallalahu ʿalayhi wassalam.

So as long as Muslim continue to pray and seek forgiveness for all mankind from God Almighty, all arwah will obtain the same reward from God Almighty.

As for us who still living, our task is to attain that al-yaqīn which bears the fruit of happiness as explained majestically by Prof. Al-Attas in his monumental metaphysical work “Prolegomena”.

Just a reflection.

Al-Fatihah to my uncle, Haji Jamaluddin Abu Hassan.


God knows best.

Siapa ahli dalam Metafizik



Melihat beberapa komentar daripada pembaca budiman, isteri saya menyarankan saya sekali lagi untuk jelaskan secara santai apa itu metafizik. Ini kerana saya yakin ramai rakan-rakan dan pembaca budiman Facebook saya yang baru berkawan secara maya hanya kenali saya kerana kelantangan saya terhadap 1MDB tapi tidak mengenali sisi saya yang lebih “dalam”.

Rata-rata ramai yang faham metafizik seperti satu genre penulisan yang mirip apa yang terdapat pada rak-rak kedai buku yang tertera padanya “New Age” yakni satu fahaman, kepercayaan yang diluar agama tradisional atau “organized religion” yang berbau mistik seperti Kabbalah, Vedanta dan macam-macam lagi.

Selalunya hal-hal “New Age” ini menyentuh berkenaan “law of attraction”, cara berfikir positif, mencari rahsia diri dan pelbagai lagi. Yang pasti banyak tulisan genre ini amat kabur dalam bab ketuhanan tapi cara diolah perbahasannya menggambarkan sifat-sifat ketuhanan.

Adakah semua itu metafizik? Secara formal-nya tidak tapi tema-tema sedemikian ada kaitan di peringkat cabang.

Selama saya bergelumang dalam dunia falsafah dan pemikiran Islam, saya lupa yang golongan kami ini adalah golongan elit. Kami lupa yang orang awam di luar sana telah dijaja oleh pemegang ilmu palsu dengan menukar takrif dan isi bicara ilmu metafizik menurut hawa nafsu mereka sendiri. Hal ini tidaklah pelik kerana sifat ilmu metafizik itu sendiri yang luhur menyebabkan orang awam yang tiada terlatih jiwa dan aqal-nya yang dibatasi dengan hal-hal mahsusat (sensational) tiada mampu membezakan yang mana intan dan yang mana kaca.

Memang tradisi falsafah adalah elitis dan eksklusif dalam erti kata yang positif kerana disiplin ilmu-nya menuntut kepada banyak pra-syarat seperti yang digariskan oleh Aristotle dalam Organon­-nya – yakni gugusan ilmu-ilmu alat yang mempersiapkan diri insan untuk membicarakan hal-hal yang luhur seperti metafizik.

Contoh, masakan kita mampu memahami metafizik tanpa memahami asas-asas epistemologi dalam karya Aristotle seperti Posterior Analytics atau dalam bahasa moden-nya “falsafah sains”? Macam mana nak berhujah metafizik kalau nak bezakan konsep asas manṭīq apa itu taṣdīq dan taṣawwūr pun tak jelas?

Kita bertuah kerana di Malaysia kita mempunyai seorang ahli metafizik yang masih hidup. Beliau adalah Tan Sri Prof Syed Muhammad Naquib Al-Attas.

Karya agung beliau Prolegomena to the Metaphysics of Islam: an Exposition of the Fundamental Elements of the World View (Muqaddimah kepada Metafizik Islam: satu penjelasan berkenaan unsur-unsur asas yang membentuk Pandangan Alam Islam) adalah satu pembuktian ilmiah yang agung berhubung metafizik Islam.

Saya sempat berguru dengan anak-anak murid beliau kira-kira hampir 8 tahun lamanya secara informal sejak zaman siswa, dan secara formal ketika saya jadi pelajar sarjana di Center for Advanced Studies on Islam, Science and Civilization (CASIS), UTM KL.  Malah tesis sarjana saya juga ada kaitan dengan metafizik yang mana diselia oleh Prof Wan Mohd Nor Wan Daud, guru besar CASIS sendiri. Tapi takdir Allah saya tidak dapat selesaikan-nya. Walaubagaimanapun saya amat bersyukur kerana dapat belajar banyak daripada tradisi ilmu yang makmur di CASIS.

Karya metafizik yang ditulis oleh Prof. Al-Attas ini seperti diperkatakan ramai tokoh dan ulama’ adalah yang terbaik pernah ditulis ilmuan Islam abad ke-20.

Bagi saya karya besar ini menghurai secara tuntas kata hikmah Saydina ʿAlī “man ʿarafa nafsahu faqad ʿarafa rabbahu (barangsiapa mengenali diri-nya akan mengenali Tuhan-nya). Tema asas metafizik ini muncul dalam banyak tradisi agama dan ilmu seperti dalam tradisi Yunani kuno “Knew Thyself” oleh Oracle dari Delphi dan juga tradisi dalam Hindu, Buddha dan juga pengajian klasik China dan ianya dikatakan oleh sestengah sarjana sebagai tradisi hikmah yang abadi (perennial wisdom) yang berkongsi wacana walaupun berbeza bahasa dan budaya.

Ianya membicarakan ilmu jiwa berhubung insan – luar dan dalam; ilmu tentang ilmu (epistemologi) yang bahaskan bagaimana kita tahu yang kita tahu?; yang mana semua ini diadunkan secara sistematik agar tertayang pada pandangan batin kita akan hakikat-hakikat kewujudan sesuatu dan tempatnya yang benar (ontologi) yang mana persoalan “what-ness” (mā hiya) dijadikan pembuka wacana. Contoh apa itu kebahagian? Apa itu kemajuan? Apa itu insan? Apa itu Tuhan? Apa itu masa? Apa itu ruang? Apa itu sebab? dan banyak lagi. Ianya melangkaui perbahasan yang selalu kita belajar dalam subjek sains tabi’i (natural science) di sekolah seperti fizik dan kimia

Kalau kita baca dan faham sedikit daripada inti buku ini khusus bab pembukaan-nya, nescaya kita akan insaf bahawa metafizik bukanlah boleh dibatasi dengan kelulusan PhD. Ianya lebih daripada itu dan ianya bersifat pembelajaran sepanjang hayat. Bukan untuk kegunaan duniawi tapi punya kekuatan untuk mempengaruhi banyak hal duniawi (matinya metafizik di universiti telah diganti oleh kegilaan saintisme yang membataskan kekayaan jiwa kita pada satu cara ilmiah yang sempit sehingga menatijahkan krisis jiwa dan alami).

Pada waktu kini, metafizik diserang dari luar oleh saintisme dan dari dalam oleh kejumudan Wahahbi yang menyerang ilmu kalam, falsafah sebagai satu bid’ah.  Sebab itu di dunia Islam amat jarang ketemui tradisi metafizik yang dinamik (kecuali di pengajian tinggi lama seperti Al-Azhar, Zaytuna, Qarawiyyin). Pengecualian kepada ulama’ Syiah yang masih terus-menerus mengajar dan mengembangkan ilmu metafizik Islam dalam tradisi keilmuan mereka.

Bagi yang berminat, silalah hadir ke CASIS, UTM KL untuk berbincang dan belajar dengan guru-guru falsafah Islam di sana. Boleh juga dapatkan buku tersebut di sana.








Rabu, 14 September 2016

Memahami Faham Kebangsaan Johor



oleh Wan Ahmad Fayhsal

Media dan rakyat kembali hangat membangkitkan sentimen "Bangsa Johor" sebagai satu sindiran dan reaksi kepada kemenangan dua Paralympian kita yang berasal dari Perlis.

Kekalutan ini menunjukkan ramai rakyat Malaysia masih tidak faham makna dan semangat Kebangsaan Johor yang sering dilaungkan oleh Duli Yang Maha Mulia Sultan Ibrahim Ismail ibni Almarhum Sultan Iskandar dan Tunku Mahkota Johor Tunku Ismail ibni Sultan Ibrahim Ismail.

Mari baca apa yang saya telah tulis di sini tentang asas-asas yang membentuk Bangsa Johor.

Walaupun saya bukan Bangsa Johor, saya faham benar apa yang dimaksudkan oleh kerabat diraja Johor.

Di mana kesilapan besar rakyat Malaysia yang mencemuh faham kebangsaan Johor?

Kesilapan terbesar kita ialah kita masih tertawan dengan konsep "race" yang ditempa oleh pemikir Barat circa zaman Pencerahan (Enlightenment), satu binaan kemasyarakatan (social construct) yang dipengaruhi semangat saintifik yang rasional lagi sekular. Hal ini dibawa masuk oleh penjajah Barat seperti Stamford Raffles yang menjadikan bidang kaji manusia (antropologi) dan kaji masyarakat (sosiologi) untuk mengkelaskan orang Melayu sebagai satu "bangsa" (race) yang ditakrif melalui acuan Barat.

Hakikatnya ketika zaman keagungan Kesultanan Melayu Melaka sampailah awal abad ke-18, identiti "Bangsa Melayu" itu tidaklah sesuatu yang dipakai umum kerana masyarakat ketika itu lebih cenderung memperkenalkan diri mereka sebagai rakyat kepada satu-satu jajahan Kesultanan (rakyat Melaka, Pahang) atau berdasarkan geografi (orang Hulu, orang Muar).

Faham Kebangsaan Johor atau "Bangsa Johor" adalah bertentangan dengan apa yang kita fahami kini dan apa yang telah ditakrifkan oleh Perlembagaan Persekutuan tentang makna Bangsa Melayu dalam Artikel 153.

"Bangsa Johor" secara hakikatnya (in essence) adalah satu identiti yang dibina di atas faham Kerajaan - satu identiti yang berpusat kepada Raja yang memerintah jajahan.

Malah istilah "negeri" yang kita guna pakai ini sekalipun adalah saduran daripada faham kenegerian/kenegaraan (state) Barat yang langsung tidak sama dengan konsep dan istilah "Dawlah" atau "Dār" (seperti Perak Dar al-Ridzuan, Johor Dar al-Ta'zim) yang tidak ditakrif berdasarkan sempadan yang dilukis di atas peta sebaliknya tergantung kepada keluasan pengaruh kerajaan tersebut dalam satu-satu jajahan.

"Bangsa Johor" adalah identiti yang diwujudkan oleh Sultan Sir Abu Bakar, bapa kerajaan moden Johor, pada hemat saya boleh dilihat sebagai satu senjata pertahanan kepada naratif antropologi dan sosiologi penjajah Barat yang ingin meleburkan sejarah dan identiti "peradaban" Melayu yang bersifat "kerajaan" (kingship).

Semacam di Barat, sebelum wujud negara-bangsa British, Jermah, Perancis, Italy, mereka dikenali dengan hubungan kerakyatan (subject) yang bernaung di bawah contoh, kerajaan (kingdom) seperti Habsburg (kini jadi Austria), Burgundy (yang ada kaitan dengan Perancis, Switzerland, Itali), atau Bourbon (dalam Perancis) atau Saxony (dalam Jerman).

Faham kebangsaan Perancis, Itali, Jerman belum lahir sampailah penyatuan bersifat negara-bangsa berlaku setelah rakyat menjatuhkan keluarga diraja dan bangsawan mereka.

Bangsa Johor tidak ditakrif secara biologi sebaliknya secara "peradaban" dalam acuan kerajaan.

Tapi sebab Perlembagaan Persekutuan dirangka oleh British yang berkiblatkan faham Enlightenment dalam memahami sosio-budaya Melayu, habis kita ditakrif secara sempit sekadar sebagai satu "race" untuk memberi ruang kepada kaum imigran yang datang dari Cina dan India ketika itu, yang mahu diberi kerakyatan.

Bangsa Johor benar-benar unik kerana konsep dan identiti-nya tidak berjaya dileburkan oleh penjajah.

Negeri-negeri Melayu lain, bilamana anak-anak Raja ini disekolahkan di Barat, mereka telah secara tak langsung membawa masuk faham-faham bangsa yang berasaskan Enlightenment ini dan struktur politik Persekutuan Tanah Melayu telah melemahkan identiti kenegerian dan kerajaan yang sebenarnya adalah identiti akar orang-orang Melayu sebelum British.

Selagi mana 'asabiyyah kebangsaan yang berasaskan kerajaan tidak menyalahi Shara', ianya adalah sumber kekuatan bukan liabiliti kepada negara. Lagi pun identiti Bangsa Malaysia itu adalah "fictive" kerana ianya dipaksa menggunakan saluran perundangan iaitu Perlembagaan Persekutuan.

Bangsa Malaysia tidak wujud. Warganegara Malaysia wujud.

Bangsa/Rakyat Johor, Bangsa/Rakyat Perak, Bangsa/Rakyat Kedah, Bangsa/Rakyat Pahang dan lain-lain adalah identiti sebenar kita tak kira Melayu, Cina, India dan keturunan lain.

Hargai keunikan ini dan kita harus berterima kasih kepada Bangsa Johor kerana menghidupkan semula sejarah dan identiti asal yang tidak dinodai British yang tangkap muat identiti kita untuk dirasionalkan dalam kerangka rasisme Enlightenment.

Baca artikel lengkap yang telah saya tulis di sini.

Khamis, 1 September 2016

Warkah buat Mahasiswa: "Intellectual Resistance, Resist Intellectually"



Mahasiswa ada peranan yang jelas seperti ulas intelektual tersohor MIT, Noam Chomsky dalam makalah ini.


Assalamu’alaykum dan salam sejahtera,

Wahai mahasiswa, izinkan daku mengutuskan warkah padamu.

Pertama-tamanya seribu tahniah kerana kamu telah berjaya meletakkan suaramu sebagai suara keramat tatkala iklim diam seribu bahasa menerpa orang-orang kebanyakan di tanah air berdaulat ini.

Aku pasti kamu terdengar suara-suara sumbang yang terpacul daripada mulut-mulut sumbing mempersoalkan dengan jelek taraf kemahasiswaan-mu seperti:

“Eleh, lecture pun tak pergi. Kuat ponteng”.


“PTPPTN pun tak habis bayar”.

Ketahuilah bahawa golongan mulut sumbing ini sebenarnya menggunakan kelemahan-kelemahan-mu sebagai jendela menutupi kebaculan mereka di saat-saat getir ini.

Mereka lupa nikmat yang mereka kecapi kini disumbang oleh pejuang jalanan dikalangan mahasiswa seperti sosok Anwar Ibrahim, Ibrahim Ali, Hishamuddin Rais malah lebih awal daripada mereka iaitu golongan guru, wartawan yang menuntut kemerdekaan.

Ingat taraf dan tahap pendidikan rakyat khusus dikalangan bangsa Melayu amat rendah. Ingat bagaimana Mahathir berjuang melalui penulisan, Pak Lah dengan Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) dan Anwar Ibrahim melalui PKPIM, ABIM dan Yayasan Anda – semua ini adalah sumbangan mereka sebagai MAHASIWA yang CELIK MASSA sebelum menjadi politikus.  Mereka juga berkuliah di jalanan!

Adapun sedemikian, jangan kamu cepat melatah dan beralah. Kamu terima kritikan mereka dan persiapkan diri kamu agar kamu menjadi contoh kepada semua lapisan masyarakat akan makna dan taraf kamu sebagai seorang mahsiswa.

Wahai mahasiswa, izinkan daku bicara dan menegur mu dalam perihal aktivisme.

Aku tidak bersetuju kamu menjadi bidak catur mana-mana parti politik.

Selagi mana kamu bergelar mahasiswa di kampus, kamu harus kekal berada di blok ketiga batang tubuh politik negara – bebas daripada sebarang anasir-anasir politik kepartian.

Aku pertegaskan ini kerana kamu perlu sedar kekuatakan kamu adalah kekuatan kemandirian kemahasiswaan; bukan kerana kamu bersandar dan mendapat simpati daripada politikus-politikus luaran.

Dengan posisi dan “posture” sebegini, kamu akan lebih dihormati lawan dan kawan; kerajaan dan pembangkang kerana kamu menzahirkan ketulusan kamu sebagai wakil anak dan generasi muda negara.

Disebabkan kamu wahai mahasiswa adala blok ketiga politik negara, kamu perlu sedar beban aktivisme kamu tidak sesekali sama dengan mana-mana watak politik di negara ini.

Kamu harus mengukir raison d’etre kamu sendiri. Kamu harus berpencak dengan cara kamu sendiri dan disinilah daku ingin mengajar-mu akan sifat dan keperluan untuk memahami dan mengamal-laksankan FALSAFAH PERJUANGAN KAMU SENDIRI IAITU ‘INTELLECTUAL RESISTANCE; RESIST INTELLECTUALLY’.

Contoh, kalau kamu risau akan skandal 1MDB, usah kamu bermain di gelanggang politikus dengan retorik yang sama seperti mereka jaja.

Kamu hendaklah menjadi LEBIH BAIK daripada mereka. Dengan cara apa? Dengan cara sebelum kamu “OPPOSE” KAMU HENDAKLAH “PROPOSE”.

Kamu buktikan kepada kerajaan bahawa kamu BUKAN ANTI-KERAJAAN dan DAHAGAKAN KUASA dan POSISI (LUST FOR POWER)  seperti mana politkus-politikus lain.

Kamu hendaklah menjadi RAKAN SEPERJUANGAN yang KRITIS kepada Kerajaan: apa yang baik yang kerajaan sedang dan telah lakukan kamu hendaklah sokong, iktiraf, puji dan bantu perkasakan lagi; mana yang salah, tidak betul kamu hendaklah BERANI bercakap benar, tegur secara beradab dan lebih penting tampilkan PENYELESAIAN.

Wahai mahasiswa, untuk kamu lakukan ini, kamu perlukan ILMU.

Disinilah aktivisme kamu bersatu dalam dua medan Dewan Kuliah dan Jalanan yang sering dipertentangkan tetapi hakikatnya TIDAK.

Contoh ketika ini Yang Berhomat Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Idris Jusoh dengan wawasan “Soaring Upwards”-nya telah menyeru dan berhasrat menjadikan universiti kita setaraf Oxford dan Cambridge dalam 20 tahun akan datang.

Sahutlah seruan mulia ini dan buktikan kepada Kementerian bahawa aktivis mahasiswa bukan tin kosong. Kalian mampu jadi rakan kongsi medan penggubalan dasar yang memajukan pendidikan dan universiti. Mahasiswa ada saham yang besar; bukan saja kerajaan dan para pensyarah dalam meletakkan menara gading kita di mata dunia. Kamu hendaklah menyokong para professor kamu, kepimpinan universiti kamu jikalau mereka telah lakukan yang terbaik buat universiti dan untuk komuniti kamu. 

Puji mereka, iktiraf usaha mereka, bantu mereka! Aku sering lihat petualang politik menggasak kepimpinan universiti kamu dengan ugutan-ugutan murahan. Kalau kamu sedar dan lihat surat laying dan ugutan siber sebegini, kamu hendaklah bangkit menentang petualang-petualang ini dengan menzahirkan sokongan kamu kepada Naib Canselor kamu.

Begitu juga dalam soal 1MDB, kamu hendaklah memahami permasalahan ini setuntas mungkin. Usah politik kepartiankan masalah 1MDB kerana itu bukan urusan kamu. Urusan kamu dalam hal 1MDB ialah mengenal pasti PUNCA MASALAH yang melatari 1MDB iaitu ILMU YANG ROSAK yang terbit daripada universiti-universti.

Kamu perlu berhujah dengan baik, cermat dan kalau mampu setaraf para pensyarah kamu. Biar kerajaan kenal kamu sebagai “thought partners” berbanding sekadar “rabble rousers”.

Wahai mahasiswa, usah gerun, gentar dan rendah diri. Kamu adalah pelapis kepimpinan negara. Kamu perlu ada rasa ‘IZZAH dan HARGA DIRI YANG TINGGI kerana kamu satu-satunya golongan yang punya IDEALISME yang TINGGI melebihi kejumudan dan REALISME golongan tua yang sudah jadi “CONFORMIST” dengan kebobrokan dunia.


Hidup Mahasiswa!

Yang menyeru,
Wan Fayhsal,
Bekas aktivis Mahasiswa.